ZOZNAM ČLÁNKOV PRE VÁS

Výsledky portfólií známych investorov

 

Ešte pred časom a to konkrétne pred pol rokom som písal tento článok, kde som vám na inšpiráciu približoval portfóliá tých najznámejších investorov. Čo tak sa pozrieť na to, ako sa im darilo posledný rok? A presne o tom bude tento článok! Aby sme sa vedeli pozrieť, v čom vlastne majú investované tie najprestížnejšie mená v oblasti investovania.

Ako to budeme vyhodnocovať? Nejdem vyhodnocovať celý rok 2022, ale posledných 12 mesiacov. A to z jedného jediného dôvodu – v januári nastal na akciových trhoch rast a to hlavne na technologických tituloch. Podľa mňa bude zaujímavejšie pozrieť sa na to, ako na tom boli tieto portfóliá boli nielen pri poklesovom roku 2022, ale taktiež pri určitom navrátení smerom nahor. Poďme sa teda na to pozrieť.

 

Warren Buffett

Akcie spoločnosti Berkshire Hathaway, ktoré odrážajú portfólio Warrena Buffetta, za rok poklesli o 4 percentá. Stále však vedú nad indexom, ktorý medziročne odpisuje k dátumu písania tohto článku približne 11 percent. Hlavná zložkou portfólia, ktorou sú akcie Apple, poklesli za rok o takmer 14 percent. Druhá pozícia, ktorou je Bank of America, stratila medziročne takmer 28 percent. Výrazne však potiahol Warrenove portfólio nahor Occidental Petroleum, ale tiež aj Chevron. Hodnotové investovanie teda spravilo svoju prácu a bolo na tom lepšie ako samotný index.

 

Cathie Wood

Pokiaľ ste o nej ešte nepočuli, je investorkou, ktorá investuje úplne iným spôsobom ako Warren Buffett. Vyhovujú jej skôr rastové a rizikovejšie akcie firiem. Jej pilotné ETFko a to ARK Innovation ETF za rok výrazne stratilo a ku dňu písaniu tohto článku je medziročne vyklesané o 49 %. Zahŕňa v sebe najmä tieto firmy, takže niet sa prečo čudovať, že prišiel taký extrémny pokles. Uvidíme, ako to bude napredovať ďalej. Pokiaľ situácia nebude priať rastovým firmám, ťažké obdobie ETFka môže naďalej pokračovať.

Pekné porovnanie Buffetta a Cathie Woodovej je na tomto grafe:

 
 

A iba nám to potvrdzuje, že keď niečo výrazne narastie, treba však začať zvažovať o predaji.

Bill Ackman je manažérom Pershing Square Capital Management. Jeho portfólio si viete pozrieť na tejto stránke. Pri tomto portfóliu som zdôrazňoval, že sa mi páči jeho jednoduchosť. 6 pozícií v portfóliu a nič viac. Všímam si, že často obmieňa nejakú z držaných firiem. Výhodou menej početného portfólia je tá, že nie je príliš diverzifikované a pokiaľ by nastala situácia, že niektoré sektory a firmy z nich budú narastať a zasa iné klesať, tie klesajúce ho so sebou nestiahnu. Samozrejme, ak sa zasa nebude dariť 2 – 3 firmám z tohto portfólia, môže nastať druhý problém.

Billovi Ackmanovi to tentokrát vyšlo a za rok rastie približne o 2,7 %. Vyklesaný index o 11 % teda medziročne porazil.

 

Carh Icahn

Je zakladateľom spoločnosti Icahn Enterprises L.P., kde má samozrejme aj svoje najväčšie investície. Celé portfólio však vyzerá takto:

Tiež sa mu podarilo prekonať index a jeho pozície narastajú medziročne o 5,2 %. Jeho firma za rok odpisuje približne 1,3 %, ale výrazne mu pomohla kúpa CVI, ktorá za rok nabrala 55-percentné zhodnotenie. Jeho portfólio môžeme vyhodnotiť opäť ako efektívne.

Čo sa týka investície do jeho firmy, jeho dividenda na úrovni takmer 15 % ročne mi nepripadá dlhodobo udržateľná. Naviac mu celkové tržby narastajú pomalšie ako celkové dividendy. Takto veľká firma s takouto dividendou je skôr výnimkou ako pravidlom na akciovom trhu.

 

George Soros

Špekulatívny investor ohlásil už počas covidu, že pri tomto vývoji na akciovom trhu plánuje za počítačom tráviť viac času. Fund Management Holdings drží aktuálne tieto hlavné pozície:

Soros trávil za počítačom pravdepodobne príliš veľa času, keď jeho portfólio odpísalo za rok takmer 13 percent. Kameň úrazu nastal v tom, že veľa obchodov, ktoré robil, prišli ešte pred prepadmi. Zároveň pozície, ktoré mal najviac ziskové, sú práve tie 4 posledné. V jeho prípade by som prvé 4 a posledné 4 pozície percentuálne vymenil. Samozrejme okrem Amazonu. D. R. Horton a Aramark sú podľa mňa lepšie tituly ako Rivian a Biohaven pharmaceuticals. Nejaký dôvod však kúpa týchto firiem určite mala.

 

Michael Burry

Je známym investorom z filmu Big short, ktorý ste už možno videli. Nie je tam pravý Michael Burry, ale samozrejme hraný hercom Christianom Baleom. Preslávil sa najmä tým, že správne odhadol krízu v roku 2009 a majetok v Scion Asset Management sa mu podarilo na tejto kríze znásobiť. Vyhovuje mu ale aj táto kríza!

Najskôr spravil v októbri 2022 trochu odvážny krok a to ten, že celé portfólio tvorili iba akcie firmy GEO group. Spravil to excelentne, pretože na pozícii má zisk približne 59 %. A portfólio, ktoré aktuálne drží, by za rok spravilo zisk cez 22 %, čo je výborné číslo. Tomuto investori krízy vyhovujú.

 

Záver

Veľkí investori môžu byť pre nás zaujímavou inšpiráciou. Či už ich pozíciami, ktoré držia, ale ja tým, ako pri investovaní rozmýšľajú a v ktorých bodoch určité firmy kupujú alebo predávajú. U mňa to platí podobne a vždy, keď je možnosť inšpirovať sa lepšími, budem sa nimi inšpirovať.

Pokiaľ by ste so stavbou portfólia chceli pomôcť, neváhajte sa mi ozvať.