ZOZNAM ČLÁNKOV PRE VÁS

Úrokové sadzby jednotlivých krajín

 

Pokiaľ zvažujete o investovaní do niektorých krajín, je vhodné vedieť, aké majú dané krajiny úrokové sadzby.

 

Čo všetko ovplyvňuje úroková sadzba?

V prvom rade hovorí o tom, aká je v danej krajine inflácia. Väčšinou platí priama úmera a teda pokiaľ má nejaká krajina vysokú infláciu, tak spolu s ňou by mala mať vysoké úrokové sadzby. Tie slúžia aspoň na čiastočnú ochranu peňazí.

Tak isto to ovplyvňuje menu danej krajiny. Ak sú úrokové sadzby vysoké, resp. očakáva sa ich nárast, mena by mala v tomto čase navyšovania úrokových sadzieb posilňovať. Naopak, keď začne trend znižovania úrokových sadzieb, mena by mala postupne oslabovať.

 

Tak isto majú úrokové sadzby dopad na akciové trhy, na dlhopisy a tiež na nehnuteľnosti. Pokiaľ máme vysoké úrokové sadzby, investori dostanú ťažšie akékoľvek pôžičky a vo väčšine prípadov investície do akciových trhov spomalia. To sme mohli vidieť napríklad v roku 2022, kedy reakciou globálnych akciových trhov na informácie o zvyšovaní sadzieb bol pokles. Alebo v roku 2023, kedy boli najmenej výkonné sektory, ktorých biznis je výrazne závislý od výšky úrokových sadzieb. Rozoberal som ich v tomto článku.

 

Tak isto to má vplyv na dlhopisy, ktoré sú priamo naviazané na vývoj úrokových sadzieb a tento vzťah je inverzný. Pri vysokých úrokových sadzbách sa oplatí investovať do dlhopisov danej krajiny. Atraktivitu investovania do dlhopisov v eurozóne rozoberám bližšie v tomto článku.

A taktiež majú vysoké úrokové sadzby dopad aj na nehnuteľnosti. Tie v období vysokých úrokových sadzieb buď stagnujú. V prípade Slovenska môžeme vidieť za posledné 2 roky pokles cien nehnuteľností:

 

Vývoj cien nehnuteľností na bývanie na Slovensku

 
 

Ako to vyzerá s úrokovými sadzbami v susedných krajinách?

V Poľsku je základná úroková sadzba na úrovni 5,75 %. Bola znížená z úrovne 6,75 %, takže o jedno rovné percento. Ceny nehnuteľností to v Poľsku zastavilo iba na chvíľu. Naopak poľský złoty posilnil s eurom posledný rok o viac ako o 7 percent a to hlavne kvôli tomu, že sa sadzby v Poľsku sú ešte stále vyššie ako v eurozóne (6,75 % vs. 3,65 %). A poľské akciové trhy za posledný rok rástli približne o 23 %, takže drobné zníženie úrokových sadzieb im trochu pomohlo.

 

V Česku je základná úroková sadzba 4,5 %, pričom od začiatku roka klesala na túto úroveň až zo 7 percent, čo je výraznejšie zníženie ako v Poľsku. Tento pokles sadzieb je vidieť na raste eura voči CZK o 2 percentná za posledný rok. Český akciový index PX narastá o necelých 20 % za posledný rok a opäť tak môžeme vidieť, že pokles sadzieb rastu akciám v ČR pomohol.

A na tomto grafe možno pekne vidieť vplyv úrokových sadzieb v ČR na ceny nehnuteľností, kedy ceny domov spomalili v raste a ceny bytov naopak poklesli. Opätovný rast však opäť začína:

 

Vývoj cien domov a bytov v ČR

 
 

V Rakúsku je to prakticky podobné ako na Slovensku (keďže je v eurozóne) a v Maďarsku je aktuálna úroková sadzba na úrovni 6,75 %, kde sa dostala z októbrových 13 percent. Pokles je približne polovičný a zapríčinil mierny pokles forintu voči euru.

Úrokové sadzby vo svete

A teraz sa pozrime, ako sú na tom najväčšie ekonomiky na svete.

V USA je aktuálne základná úroková sadzba na úrovni 5,5 %. Akciový trh aj napriek nej posledný rok rástol o 26 %. Ten ťahali hlavne veľké spoločnosti, ktoré majú dostatočnú hotovosť a nie sú až toľko závislé od úverového financovania.

USA má stále oveľa vyššie sadzby ako má eurozóna, ale očakáva sa, že pokles sadzieb v USA bude výraznejší ako v eurozóne, čo by malo nakopnúť euro viac smerom nahor. Veľký dopad na to však budú mať aj voľby prezidenta v USA, čo je aktuálne dôležitejšia téma ako vývoj úrokových sadzieb.

A veľmi pekne vidieť aj reakciu nehnuteľností na očakávaný pokles zníženia úrokových sadzieb v USA. Priemerný REIT a teda Real estate investment trust v USA narástol od začiatku roka o 13 percent:

 

Vývoj trhu s nehnuteľnosťami v USA

Vidíme sa, že od začiatku roku 2022 do začiatku 2024 klesol priemerný REIT približne o 25 percent. A aktuálne je už v roku 2024 vidieť, ako realitný sektor pekne zahrnul v tomto grafe očakávania ohľadom predpokladaného trojnásobného zníženia sadzieb FEDom v tomto roku. Platí tu, že akciový trh obehol reálny stav v ekonomike.

 

Ako to vyzerá v Číne? Tam je základná úroková sadzba na úrovni 3,35 %. Predpokladá sa jej ďalšie znižovanie a to hlavne kvôli stimulácii akciového trhu. Ten je však stále v medziročnej strate približne 8 percent.

 

Vývoj cien nehnuteľností v Číne

Čínsky realitný sektor bol zasiahnutý taktiež a to najmä kvôli známej spoločnosti China Evergrande, ktorá bola najväčším developerom v tejto krajine a napokon v roku 2022 skrachovala. Od začiatku roku 2022 klesli ceny nehnuteľností v Číne v priemere približne o 12 percent.

A kurz eura voči čínskemu juanu ostal od začiatku roka viac-menej nezmenený.

 

Nemecko prakticky kopíruje situáciu v eurozóne. Nemecký akciový trh rastie za posledný rok približne o 18 percent. Opäť dopomohol pokles sadzieb zo 4,5 na 3,65 %. Najväčšiu nemeckú realitnú spoločnosť Vonovia posledný rok „vystrelila“ aktuálna situácia týkajúca sa poklesu úrokových sadzieb približne o 46 %. A podobne ako v Amerike tu vidíme, ako rýchlo očakávania obiehajú realitu.

 

V Japonsku je základná úroková sadzba spomedzi všetkých krajín najnižšia a to na úrovni 0,25 %. Sadzby sú tam nízke práve aj kvôli takejto dlhodobo nízkej inflácii.

). Práve kvôli týmto nízkym sadzbám klesal aj japonský jen, ktorý bol istý čas v strate približne 11 % oproti euru. Drobným zvýšením sadzieb sa to však veľmi rýchlo zmenilo.

A zaujímavosťou je v Japonsku aj realitný trh, ktorý v Japonsku približne 20 rokov a až od roku 2012 sa mu darilo narastať.

 

Dlhodobo nízke úrokové sadzby v Japonsku

V Indii sú tiež pomerne vysoké úrokové sadzby a to na úrovni 6,5 %. Radikálne sa tak rozhodli bojovať proti inflácii, ktorá minulý rok vyskočila až cez 7 percent. Zaujímavý je aj indický akciový trh, ktorý si za rok pripisuje približne 28 percent.

Vysoké úrokové sadzby však pochopiteľne spomalili realitný trh aj v Indii.