ZOZNAM ČLÁNKOV PRE VÁS

Top filmy o investovaní

 

Ako investori si môžete spríjemniť večer tým, že si pozriete nejaký film o investovaní. Podľa mňa je to oveľa lepšie ako pozerať nejaký bežný komerčný film. V tomto článku vám prinesiem zoznam tých investičných filmov, ktoré vám odporúčam.

Zároveň predpokladám, že Vlka z Wall street ste už pravdepodobne videli všetci. Na filmy takéto typu sa tu moc zameriavať nechcem a chcem vám skôr povedať o filmoch, ktoré majú lepší vzdelávací charakter.

 

1. Wall Street

V tomto filme hrajú Michael Douglas and Charlie Sheen a znázorňuje, ako sa môže bežný obchodník z bežnej investičnej spoločnosti prepracovať na úplnú špičku tým, že začne spolupracovať s velikánom, akým je Gordon Gekko.

Charlie Sheen sa snaží analyzovať spoločnosti podľa výkazov, zatiaľ čo Gordon Gekko sa zameriava na „podpultové informácie“ napr. o tom, ktoré investície majú v pláne riešiť známi investori. Charlieho Sheena spolupráca s G. Gekkom nakoniec pohltí a časom príde SEC (US Securities and Exchange Commission) na ich obchody, ktoré sú v rozpore so zákonom. Gordon Gekko sa tak dostáva do väzenia.

2. Wall Street: Peniaze nikdy nespia

Bol natočený v roku 2010 a je pokračovaním predošlého filmu Wall street. Gordona Gekka prepustia po 23 rokoch z väzenia. Jeho okolie ho však neprivítalo s veľkou radosťou kvôli aféram, ktoré spolu mali. Tak isto nechce vzťahy s Gordonom Gekkom oživovať ani jeho dcéra.

Gekko však nájde cestu ku svojej dcére práve vďaka jej snúbencovi Jacobovi Mooreovi, ktorý sa tiež zaoberá investovaním a príde si vypočuť Gekkovu prednášku. Gekko sa dostane ku peniazom z jedného ich švajčiarskeho fondu vo a začne robiť to, čo mu ide najlepšie a správne tak predpovedá prichádzajúcu finančnú krízu.

 

3. Big short/Stávka na neistotu

Film zobrazuje reálnu situáciu z roku 2009, kedy sa podarilo známemu Michaelovi Burrymu predpovedať pád amerického realitného trhu a vytvoriť tak investorom fenomenálne výnosy.

Michael Burry navštevuje banky, pretože potrebuje vytvoriť nástroj, ktorý umožní shortovať (vytvoriť stávku na nesplácanie) konkrétnej skupiny hypotekárnych úverov. 

Nakoniec mu vyhovejú v banke Goldman Sachs a „na mieru“ mu vytvoria nástroj, ktorý sa nazýva credit default swaps. Najskôr to vyzerá ako zlá investícia, na ktorú sa začnú sťažovať aj Burryho klienti, ale nakoniec sa ukáže, že s nesplácaním klientov mal pravdu a z celej situácie si odnáša výnos 489 %, pričom spolu tak zarobil výnos približne 100 miliónov pre seba a 700 miliónov pre investorov.

 
 

4. Peníze těch tupců

Tento film sa mi tiež veľmi páčil. Nájdete v ňom opísanú situáciu a pozadím celej aféry okolo akcií Gamestopu, ktorá nastala v roku 2021, keď prudko rástli. V histórii vždy platilo, že veľkým investorom sa na burze darilo vyhrávať nad malými investormi, pretože majú väčšiu kapitálovú silu. Avšak v roku 2021 sa stal prvýkrát opak – skupina pod vedením človeka, ktorý sa volal „Roaring kitty“ vytiahla akcie Gamestopu na takú úroveň, že veľkí hráči boli nútení začať uzatvárať svoje short pozície na akciách tejto firmy.

Film ukazuje, ako sa im to podarilo.

 

Vývoj akcií Gamestopu

 
 

5. Betting on zero

Má podobný scenár ako predošlý film. Tentokrát však nejde o súboj verejnosti proti veľkým rybám, ale o súboj veľkých investorov. Superinvestor Bill Ackman si v roku 2014 vyhliadol firmu Herbalife (HLF) a označil ju za „pyramídovú schému.“ Kvôli tomu stavil jednu miliardu z celého jeho fondu Pershing Square na to, že tejto firme budú klesať tržby a postupne skrachuje. Od roku 2014 do roku 2017 to ešte vyzeralo s jeho pozíciou veľmi dobre, ale na opačnú stranu investorov sa do HLF pridali investori ako Carl Icahn alebo George Soros a akcie začali nakupovať. Akcie tak začali prudko narastať a Bill Ackman bol nútený shortové pozície uzavrieť. Samozrejme, v obrovskej strate.

Nakoniec vývoj spoločnosti Herbalife odhladol správne a len za posledný rok klesli o 45 percent. Žiaľ, svoj  vstup na burzu načasoval zle...

Vývoj akcií Herbalife od roku 2014

6. Deň pred krízou/Margin call

Hovorí o príbehu jednej nemenovanej banky v roku 2008. Nastáva v nej hromadné prepúšťanie a jeden z nových zamestnancov, ktorí ku nim nastúpi, po skúmaní čísel zistí, že portfólio banky s produktami MBS (mortgage backed security) využíva obrovskú páku a pokiaľ by na trhu nastal 25-percentný pokles, mohlo by to mať devastačný následok pre celú banku.

Počas najbližších 36 hodín sa v banke jej vedenie rozhoduje, ako sa ku situácii postaviť. Nechajú si MBS alebo ich predajú pod cenu a spustia tak finančnú krízu?

 

7. Velká krize/Too big to fail

Film hovorí o začiatkoch krízy, ktorá nastala v roku 2008. Zameriava sa na krízu z pohľadu bankového sektora, pádu Lehman Brothers, na rokovania o ich prípadnej kúpe a tiež o lavíne problémov, ktoré pád Lehman Brothers spôsobil ostatným bankám. Pre tých, ktorí nepracujete v obore, je trochu ťažší na pozeranie, ale dá sa pochopiť. Odporúčam si ho pozrieť radšej dvakrát.

Zároveň veľmi pekne nadväzuje na predošlý film Deň pred krízou.

8.  Život Warrena Buffetta/Becoming Warren Buffett

Život Warrena Buffetta predstavuje dokumentárny film o slávnom (vtedy ešte 86-ročnom) investorovi. Opisuje nielen jeho cestu ku úspechu, ale tiež každodenný skromný štýl života a jeho morálne jadro, ktoré tento investor dodržiava. Taktiež v ňom nájdete, ako sa dostával ku jeho najlepším investíciám, ktoré sa mu podarilo zrealizovať. Vo filme vám dokonca zobrazia zábery z jeho každodenného života, ku ktorým sa len tak nedostanete.

 

9. The outsider

Film opisuje príbeh francúzskeho tradera Jérôma Kerviela, ktorý sa veľmi rýchlo stal traderskou jednotkou v banke Société Générale. Francúzskemu traderovi sa darilo podozrivo dobre až do obdobia, kým zistili že na trhu získal skryté trhové pozície v hodnote približne 50 miliárd eur. Dovtedy si to banka nevšimla. Počítače banky totiž používal neoprávnene a banka kvôli týmto jeho pozíciám utrpela stratu takmer 5 miliárd eur.

Ide o najväčší francúzsky bankový škandál. Jérôma následne zatkli.

10. Boiler Room/Riziko

Film hovorí príbeh o 19-ročnom Sethovi Davisovi, ktorý sa živí prevádzkovaním nelegálnych kasín. V kasíne sa raz zastaví aj človek z firmy J. T. Marlin, ktorý mu dáva ponuku na prácu obchodníka v jeho maklérskej firme. Seth túto ponuku prijme, pretože ho láka dokázať najmä svojmu prísnemu otcovi, že si konečne našiel poriadnu prácu.

Napokon je to práve Seth, ktorý zistí, že akcie firiem, ktoré mali pôvodne klientom nakupovať, vôbec neexistujú.

V týchto filmoch môžete nájsť okrem príbehov aj mnoho inšpirácií. Častokrát v nich platilo, že keď sa niekomu podarilo rýchlo zbohatnúť, tak často toto bohatstvo bolo iba dočasné. Pre nás investorov je preto najlepšie investovať dlhodobo.