ZOZNAM ČLÁNKOV PRE VÁS

Treba sa obávať výpredajov na akciových trhoch?

 

Posledný mesiac bol na akciových trhoch naozaj divoký. S&P500 zažilo volatilitu na úrovni približne 10 % a technologický index NASDAQ100 až na úrovni 16 percent od svojho najvyššieho vrcholu. Treba sa aktuálne obávať väčšej volatility, prepadov, prípadne príchodu krízy?

 

Som názoru, že áno. Keďže sme posledné roky videli, ako rýchlo môžu nastať na akciových trhoch prepady a to hlavne kvôli tomu, že každý investor môže veľmi rýchlo zareagovať na situáciu na trhu priamo z appky svojho brokera, tak prepady môžu byť naozaj veľmi rýchle.

Naviac prichádzajú rôzne geopolitické riziká a tiež voľba amerického prezidenta, ktorá môže predstavovať pre trhy určitú hrozbu, tak je dôležité, aby ste pri investovaní brali na to ohľad.

 
 

V prvom rade zvážiť, či predať a čo predať

Prvým a veľmi dôležitým krokom je pozrieť sa na vaše portfólio a pokiaľ máte na nejakých aktívach zaujímavé zisky, je vhodné zvážiť, či tieto aktíva nie sú práve na svojom potenciálnom vrchole a či práve teraz nie je vhodný čas na predaj.

Poznám ten pocit, že pokiaľ sa firme darí, je radosť sledovať, ako jej akcie narastajú každý týždeň, ale častokrát platí práve to, že keď sú akcie nejakej firmy v eufórii, tak je práve možno vtedy ideálny čas na predaj.

A pri výpredajoch napríklad v roku 2022 sa nám viacerým podarili spraviť viaceré skvelé investície, ktoré sa neoplatí predávať, nech je situácia na trhu akákoľvek...

 

3 sektory, na ktoré sa oplatí focusovať

Každopádne som názoru, že zainvestovaní by ste mali byť vždy. Vždy je potrebné nechať peniaze pracovať a hlavne zabrániť tomu, aby ste ich z burzy vybrali a neefektívne minuli. Aj keby ste si peniaze nechali v úložkových ETF fondoch alebo v dlhopisoch, aj to možno považovať za to, že vaše peniaze máte zainvestované.

Sústredím sa hlavne na tieto 3 sektory. Sú to sektory, ktoré sú dosť závislé na vývoji úrokových sadzieb a tieto sektory odporúčam sledovať aj vám. Prvým sektorom je realitný sektor. Na realitnom trhu je asi najviac vidieť dopad vysokých úrokových sadzieb. A na tento rast úrokových sadzieb reagovali najmä americké realitné fondy (REITY), kde je možné nájsť aj REITy, ktoré sú aktuálne za polovičnú cenu a poskytujú krásnu príležitosť na zhodnotenie peňazí. A tiež na dividendy. Inšpirácie možno hľadať napríklad v tomto ETF fonde.

 

Druhým sektorom je zdravotníctvo. Je to tiež sektor, ktorý býva tvrdo zasiahnutý vysokými úrokovými sadzbami. A tiež defenzívny sektor a teda sektor, kam sa môžu investori ukryť, ak by vznikol na akciovom trhu nejaký problém. Dávam do pozornosti tento ETF fond:

 
 

A tretím sektorom je spotrebný konzumný sektor. Podobne ako zdravotnícky sektor, aj tento sektor je prevažne defenzívny, nemá extra vysoké marže, ale investorom vie zabezpečiť stabilitu v krízových časoch a tiež zaujímavé dividendy.

Zaujímavé sú podľa môjho názoru hlavne európske firmy pôsobiace v tomto sektore. Ich americkým náprotivkom sa v poslednom období darilo oveľa viac a preto si myslím, že je ideálny čas sa focusovať radšej na Európu. A zaujímavé môže byť napríklad toto ETFko.  Za posledných 5 rokov rástlo iba o necelých 13 %, čo sú iba viac ako 2 % ročne a preto si myslím, že tieto firmy sú aktuálne podhodnotené.

2 indikátory a kroky Warrena Buffetta

Taktiež sledujem ďalšie 3 podstatné veci. Je to „investičné správanie sa“ Buffetta, jeho indikátor a dlhopisové krivky.

Možno ste zachytili, že Buffett aktuálne predal veľkú časť podielu v Appli a drží rekordnú hotovosť a rekordný objem majetku v amerických štátnych dlhopisoch. Koho investičné kroky už aktuálne sledovať, ak nie toho najznámejšieho investora?

Ďalej to, čo sledujem, je indikátor tohto investora. Nazýva sa aj „Warren Buffett indicator“ a predstavuje podiel amerického HDP ku veľkosti amerického akciového trhu. A teda vyjadruje, koľko peňazí je na akciovom trhu oproti tomu, koľko by na ňom reálne malo byť.

Tento indikátor vyzerá aktuálne takto:

A keďže je na úrovni 187 %, tak na akciovom trhu je o 87 % peňazí viac oproti tomu, ako by reálne potreboval. A taktiež sme blízko historických maxím.

A tretím indikátorom je rozdiel výnosov 10-ročného a 2-ročného amerického dlhopisu. Ide o indikátor, ktorý viackrát dokázal spoľahlivo predpovedať krízy. Funguje tak, že pokiaľ je výnos 10-ročného dlhopisu vyšší ako toho 2-ročného, je rozdiel kladný. Pokiaľ je to naopak, tak záporný. A pokiaľ sú rovnaké, tak je to nula.

 

Logika hovorí, že dlhodobé peniaze by mali byť drahšie ako tie krátkodobé. Ak to však tak nie je, na trhoch nie je niečo v poriadku. A vidíme, že na tomto grafe je práve extrém a teda 2-ročné dlhopisy majú vyšší výnos ako tie desaťročné.

Pokiaľ by 10-ročné dlhopisy obehli s výnosom tie 2-ročné, je pravdepodobné, že na akciovom trhu môže nastať kríza.

 

Ak vám tento článok dáva význam, neváhajte sa mi ozvať a podľa toho, čo som tu písal, vieme nastaviť aj vaše portfólio.