ZOZNAM ČLÁNKOV PRE VÁS

Ako môže ovplyvniť prípadná výhra Donalda Trumpa vaše investície v USA?

 

5. novembra tento rok sa uskutočnia americké voľby. Tie budú mať okrem iného aj dopad na americké akciové trhy. Častokrát, keď sa rozprávam s investormi, tak vidím, že majú obavy o výsledok volieb. To je samozrejme na jednej strane prirodzená obava, ale na druhej strane častokrát zbytočná. Poďme si ukázať, prečo.

 

Ako to dopadlo v roku 2016 (a od roku 2016)

V roku 2016, keď nečakane vyhral nad Hillary Clinton práve Donald Trump, klesol americký akciový trh za deň približne o 4 percentá. Po výhre sa však Donald Trump vyjadril, že jeho dopady na ekonomiku pravdepodobne nebudú také tvrdé, ako vo svojej kampani tvrdil. Ešte v ten deň americké akciové trhy všetky straty zmazali a myslím, že dokonca ešte zatvorili celé obchodný deň v pluse. Ak by ste sa celkovo zľakli dopadu amerických volieb v roku 2016 na akciové trhy a neinvestovali by ste, od US volieb v roku 2016 do roku 2020 by ste sa pripravili o celkový výnos 65 %!

Ak by ste sa zľakli aj ďalších prezidentských volieb v roku 2020, prišli by ste o ďalších 56 % výnosu. Celkovo by ste sa teda pripravili o výnos 157 %, čo nie je málo.

 

Vývoj SPY – ETFka na index S&P500

 
 

Výhru Donalda Trumpa nevidím ako hrozbu pre akciový trh, ale skôr o zbytočné obavy z toho, čo bude nasledovať počas 4 rokov jeho kandidatúry. Keď sa aj v minulosti objavovali rôzne krízy, väčšinou boli spôsobené inými faktormi ako konkrétnymi rozhodnutiami prezidentov.

 

Takmer všetky sektory od 2016 do 2020 narastali

Drvivej väčšine sektorov sa od 2016 do 2020 po zvolení Donalda Trumpa darilo. Výnimkou boli hlavne sektory, ktoré výrazne zasiahol covid. Tým bol najmä energetický sektor, ktorý bol zasiahnutý najmä prudkými poklesmi cien ropy.

Tak isto nebol počas 4 rokov zasiahnutý ani sektor zdravotníctva, o ktorom bolo známe, že sa mu nebude veľmi dariť, keďže predajné ceny liekov mali stanovené limity. Samozrejme, niektoré farmaceutické spoločnosti to pocítili, ale celý sektor ako taký narastal:

Vývoj zdravotníckeho sektora od roku 2016

 
 

Väčšina titulov v ETF fonde mala počas tohto obdobia nárasty. To, na čo by som si teda dával pozor, sú konkrétne akciové tituly, ktoré máte v portfóliu. Pri nich bude potrebné zamyslieť sa nad tým, aké dopady môžu mať prezidentské voľby na vaše jednotlivé akcie v portfóliu a ak by sa vašim akciám nedarilo, tak je dôležité povedať si, či dokážete s nimi počas tohto obdobia čakať, prípadne či budete mať odvahu dokupovať.

 

Sledovanie sektorov/firiem, ktorým môže výhra D. Trumpa prospieť

V prípade výhry Donalda Trumpa sa očakáva, že sa bude vďaka výsledku volieb najviac dariť tradičným americkým firmám. Medzi ne môžeme zaradiť firmu, ktorá pracuje so skvapalneným zemným plynom Cheniere Energy, výrobcu automobilov General Motors alebo oceliareň Nucor Corp. A zaradil by som sem aj ďalšie firmy, ktoré pracujú s ropou a to Exxon Mobil, ConocoPhillips, Occidental Petroleum, Chevron a pod.

Tak isto by z väčších výdajov na zbrojenie mohli ťažiť firmy Lockheed Martin, Northrop Grumman, Transdigm Group alebo RTX Corp.

 

Firmy/sektory, ktoré môžu utrpieť

No a naopak, výhra Donalda Trumpa môže uškodiť tým firmám, ktoré majú vysoký odbyt svojich produktov alebo služieb v Číne. Môžeme sem zaradiť viacero big tech firiem ako NVIDIA, Apple, Broadcom, Qualcomm a pod. Tento zoznam firiem bude samozrejme oveľa dlhší.

A tak isto to môže uškodiť Bidenovej politike elektrických vozidiel a teda firmám ako Tesla, Rivian alebo Lucid.

 

Čo ak chcete minimálne riskovať?

V tomto prípade vám odporúčam (a dáva to podľa môjho názoru strategický význam) pridať si do portfólia aj EurópuČínu. Ak ste názoru, že výsledok prezidentských volieb by mohol Amerike uškodiť, určite si diverzifikujte vaše portfólio aj na Európu a Čínu.

Čo sa týka Číny, tam kľudne odporúčam doplniť si ETF fond na celú krajinu, ktorý som odporúčal v tomto článku. Tak isto je v Číne mnoho veľkých a známych firiem, ktorých akcie sú aktuálne veľmi zaujímavé na zainvestovanie. Pokiaľ vás zaujíma, ktoré to sú, môžeme sa skontaktovať a môžeme to spolu prebrať.

 

Čo sa týka Európy, nemám nejaký konkrétny typ na ETF fond alebo na konkrétnu krajinu, na ktorú sa zamerať. Európu aktuálne vnímam tak, že je v nej viacero zaujímavých príležitostí, čo sa týka buď jednotlivých sektorov alebo konkrétnych firiem a hlavné je, že sa investuje v eurách a neriskujete tak, že by investícia so sebou niesla nejaké kurzové riziko. Inšpirácie na tieto firmy viete nájsť v mojich ostatných článkoch.

 

Záver

Ako som spomínal na začiatku, tak som názoru, že voľba amerického prezidenta môže spomaliť nejaký sektor alebo skupinu firiem, ale maximálne do ďalšieho volebného obdobia. Uistite sa, že danej firme alebo sektoru veríte a ak by nastala situácia, že sa im najbližšie roky nebude dariť, budete do nich aj naďalej investovať.

Tak isto je skvelé rozhodnutie vybrať si investície, ktoré vyplácajú dividendy. Ak máte v portfóliu firmy alebo ETF fondy, ktoré vyplácajú dividendy, vidíte tak aspoň čiastočný efekt z investície, zatiaľ čo začne narastať.

Bola by škoda, ak by vás prichádzajúce voľby amerického prezidenta odradili od toho, aby ste začali investovať alebo v investovaní pokračovali. Spomeňte si na obdobie na akciových trhoch od roku 2016 do roku 2020 a na to, o čo by vás toto obdobie pripravilo.