ZOZNAM ČLÁNKOV PRE VÁS

Polročné zhodnotenie akciových trhov

 

V roku 2024 nám už ubehol prvý polrok a tak isto ako tradične, aj tentokrát sa v tomto článku pozrieme na jeho zhodnotenie. Budem hodnotiť iba to, čo sa za posledného pol udialo a z toho budú miestami vyplývať aj potenciálne investičné príležitosti. A pokiaľ sa chcete dozvedieť o ďalších investičných príležitostiach, pozrite zoznam mojich všetkých článkov.

Obdobie a fundamenty boli fantastické

Akciovým trhom a to najmä americkým sa darilo ako z rozprávky. Index S&P500 pripisuje približne 17 %, index Dow Jones (30 top US firiem) približne 5 % a technologický index Nasdaq pripísal viac ako 21 percent. Nemecký DAX si polepšil o takmer 10 % a čínsky Hang Seng o necelých 7 percent.

Investičná verejnosť sleduje najmä vývoj úrokových sadzieb a keďže sa tento rok v Amerike očakáva ich prvé zníženie po niekoľkých rokoch, akciovému trhu to dodáva vietor do plachiet. Zníženie sadzieb predstavuje pre ľudí a firmy príležitosť investovať viac.

 

Jednotlivé sektory

So sektormi to posledného pol roka vyzeralo nasledovne:

 
 

Ako dva najlepšie sektory skončili s obrovským náskokom pred ostatnými práve technologický sektor a sektor komunikačný služieb. Finančný sektor sa ešte stihol prehupnúť do dvojciferného nárastu. Viacero sektorov rástlo tempom od 4 do 9 percent. A najmenej sa darilo sektoru základných materiálov a tiež realitnému sektoru, ktorý odpísal necelé 4 percentá. Dôvodom poklesu realitného sektora sú stále vysoké úrokové sadzby, ktoré majú priamy dopad na čistý cashflow, ktorý ostane realitným fondom po odpočítaní splátok, ktoré musia zaplatiť bankám a iným finančným inštitúciám.

 

Poďme na jednotlivé akcie

Zameriam sa na akcie vyslovene z indexu S&P500. Je možné nájsť aj mnoho iných zaujímavých titulov, ktorým sa posledného pol roka darilo, ale tie tu spomenuté nebudú. Prikladám tu teda mapu všetkých akcií v S&P500, kde je podľa najzelenších políčok vidieť firmy, ktorým sa darilo najviac:

 
 

Ako možno vidieť, firiem, ktorým sa posledného pol roka darilo, je mnoho a preto sa zameriam iba na tie najzaujímavejšie. Sektor polovodičov (resp. čipov) exceloval celý. Druhým najziskovejším a najviac medializovaným titulom z celého indexu je NVIDIA, ktorá zhodnocuje investorom majetok od začiatku roku o 165 %. O viac ako 50 % narástol tiež Broadcom, Micron technology, Applied Materials alebo KLA Corp. Jediným porazeným bola spoločnosť Intel. Darilo sa aj podsektoru hardvérových firiem. Spomedzi nich excelovala firma Super Micro Computer (ktorej meno sa stáva tiež pomerne zvučné) a narástla o 202 % a teda obehla aj NVIDIU. A darilo sa aj firmám Arista Networks a Western Digital, ktoré spravili tiež viac ako 50 %. Všetky tieto firmy najviac ťažili z rozmachu umelej inteligencie.

V oblasti komunikačných služieb vedie Meta (+ 57 %) a Netflix (+ 47 %). Najväčšiu stratu v tomto podsektore zaznamenala Warner Bros. Discovery. V konzumnom cyklickom sektore je niekoľko rôznych podsektorov. Vyhrala firma Amazon so zhodnotením 35 % a darilo sa tiež firmám Royal Caribbean (+ 35 %) a Chipotle Mexican Grill (+ 34 %). Najväčší pokles zaznamenala firma Lululemon Athletica, ktorej akcie sa prepadli takmer o 41 % v dôsledku toho, že spotrebitelia vymenili drahšie značky za značky, ktoré sú viac tradičné a samozrejme lacnejšie.

konzumného defenzívneho sektoru viedli Walmart a Costco. Walmart zarobil investorom 32 % a Costco až 37 % iba za posledného pol roka. Vieme tak, kde americký spotrebiteľ počas posledného pol roka najviac nakupoval. V rámci finančného sektora bolo viacero firiem, ktoré mali zaujímavé zhodnotenia. Najviac sa z tohto sektora darilo správcovi kapitálu KKR & Co, ktorý investorom zhodnotil kapitál o 31 %. A najmenej sa darilo poisťovni Globe Life, ktorej akcie klesli za 6 mesiacov o 34 percent.

farmaceutického sektora zasa dominovala firma Eli Lilly, ktorá tvorí top 10 celého indexu S&P500. Narástla o krásnych 48 %. Darilo sa aj mnohým ďalším firmám a mnohým sa podarilo tiež prekonať 30-percentnú polročnú výkonnosť. Dobré obdobie naopak nemala firma Walgreens Boots Alliance, ktorej akcie poklesli až o 55 percent. Zaregistroval som, že firma zatvárala veľa svojich predajní. Niektorí investori vnímajú túto firmu ako príležitosť a iní nad ňou už dávno „zlomili palicu.“

priemyselnom sektore máme 2 jasných víťazov a to firmy GE Aerospace a Howmet Aerospace. Z názvu je jasné, čomu sa venujú. Prvá firma pripísala investorom 62 % a druhá firma 53 %. GE Aerospace je nový názov firmy General Electric, ktorá spravila mierny rebranding. Tento krok jej výrazne prospel. A najviac trpela firma Boeing, ktorej akcie odpísali 24 percent.

realitnom sektore, ktorý ťažia vysoké úrokové sadzby, sa najviac darilo firme Iron Mountain. Spoločnosť sa zaoberá prenájmom dátových centier a darilo sa jej najmä kvôli tomu, že technologické firmy, ktoré pracujú s dátami, aktuálne prosperujú. A najviac strácala firma SBA Communications, ktorá prenajíma priestory firmám ako AT&T, Sprint, T-Mobile alebo Verizon. Odpísala približne 22 % svojej hodnoty.

V sektore utilities bolo „veselo“ vo firmách Vistra a Constellation Energy. Prvá zarobila investorom 142 % a druhá 87 percent. Vistra sa tak stáva top 3 akciou z celého indexu za posledného pol roka a môžeme tak vidieť, že takéto vynikajúce výnosy je možné dosiahnuť aj v tomto sektore. A najmenej sa darilo Xcel Energy, ktorá teda za polovicu roka moc neexcelovala a stratila priebežne 18 % hodnoty.

Najlepšou akciou v energetickom sektore bola Targa Resources, ktorá si pripísala 54 percent. V poslednom sektore, a to basic materials, sa o prvenstvo bili firmy Ecolab a Freeport-McMoRan, ktoré obe rástli približne o 24 percent. A posledný polrok zasa neprial firme Albemarle, ktorá sa zaoberá lítiom. Akcie odpísali 27 %.

 

Zhrnutie indexu

Ako som spomínal v úvode článku, americký index rástol za posledného pol roka o 17 percent a vidíme, že boli 2 sektory a mnoho akcií, ktorým sa ho podarilo prekonať. A tu je veľmi dôležité práve to, aby ste sa rozhodli, či si radšej zvolíte cestu konkrétneho sektora, konkrétnych akciových titulov alebo celého indexu. S tými sektormi a indexmi vám dokážem pomôcť.

Otázka pri akciových indexov je vždy jedna jediná – stačia mi výnosy, ktoré tento akciový index dlhodobo generuje alebo chcem niečo viac?

 

Zaujímavé investície pomimo indexu S&P500

A na záver som si pre vás pripravil aj akciové investície pomimo indexu S&P500, ktoré sa oplatilo posledných 6 mesiacov sledovať. Prvým bolo Japonsko a konkrétne akciový index Nikkei 225. Ten za pol roka zhodnotil majetok investorov o solídnych 26 percent. Tento index by sa tak pomyselne zaradil do top 3 v rámci amerických sektorov. Jeho vývoj je nasledovný:

Druhým aktívom je striebro. Striebru a zlatu sa posledného pol roka darilo najmä vďaka tomu, že mnoho štátov zásobí svoje štátne pokladne najmä zlatom. A to tlačí nahor aj cenu striebra. Tak isto mnohí investori vnímajú viacero geopolitických rizík a chcú sa voči nim chrániť. Fond Global x silver miners ETF za posledného pol roka narástol o takmer 30 percent a je samozrejme odozvou na prudký rast ceny strieborného kovu.

 

A treťou zaujímavosťou zo sveta je Turecko. Nehovorím, že ide o stabilnú krajinu na investovanie, ale môžeme tu veľmi pekne vidieť, ako vysoká inflácia pomáha rastu akciového trhu. Medziročná inflácia v Turecku predstavuje až 72 % a akciovému trhu a konkrétne ETF fondu Lyxor MSCI Turkey UCITS ETF pomohla vyrásť za pol roka o 34 percent (teda približne o polovicu celej inflácie). Investícia je eurová a teda od nej už nemusíme odpočívať pokles tureckej líry voči euru.

Ak by ste do tureckého akciového trhu investovali ako zahraničný investor, investícia by sa vám oplatila, lebo by vám slušne zarobila. Ak by ste žili v Turecku, výnos by vám stačil akurát na pokrytie inflácie.