ZOZNAM ČLÁNKOV PRE VÁS

Typy portfólií

 

Pokiaľ niekam investujeme, je dôležité vytvoriť si investičné portfólio. Portfólio znamená, že investujeme do viacerých aktív. Veľkou výhodou oproti investovaniu do jedného nástroja je práve tá, že pokiaľ nastane na trhu či už kurzové, menové, trhové, regionálne alebo iné riziko, nezasiahne nám to úplne celý náš investovaný majetok.

Na druhej strane si treba povedať, že zasa investícia do 1 aktíva alebo do 1 konkrétnej veci nám môže výrazne „zagresívniť“ a „zvolatilniť“ celé portfólio. A tým pádom nás môže rýchlejšie dostať ku cieľom, ale väčšinou za cenu oveľa vyššieho rizika.

 

Čo je pri určení portfólií dôležité?

Článok sa bude niesť najmä v znamení rozobratia hlavných typov portfólií a na konci si povieme, ako to využívam ja.

Ako prvou by som začal témou cieľa/cieľov. Každý z nás máme pri investovaní nejaké ciele. A je dôležité uvedomiť si, že s nimi je dôležité začínať. Nie je to teda vždy podľa mňa iba o tom,  že „chcem zarobiť čo najviac,“ ale práve naopak, cieliť, ako mi to zlepší kvalitu života, ak pri investovaní zarobím. Napríklad viem tak získať denne 4 hodiny času naviac, precestovať 20 vysnívaných krajín, kúpiť si Ferrari a pod. Cieľ vám dokáže pomôcť napr. v tom, kedy pre vás nastáva obdobie, že peniaze z daného nástroja jednoducho vyberiete. A paradoxne vás to niekedy ochráni pred prichádzajúcimi prepadmi. 

 
 

Ďalšou dôležitou vecou, ktorú si treba vyjasniť je, aké riziko ste ochotný zniesť. Častokrát je riziko iba nejakým krátkodobým, prípadne strednodobým parametrom. Ak dokážeme mať kapitál mimo nášho dosahu dostatočne dlhý čas a máme nakúpené rastúce aktíva, riziko prvé roky môžeme dať bokom. Je pre nás iba dočasným faktorom, ktorý môžeme využiť (napríklad mimoriadnymi dokupmi). Samozrejme, ak máme nakúpené aktívum, ktoré bude na cene dlhodobo narastať.

Druhým faktorom je to, ako sme schopní znášať riziko. Pre niekoho je napríklad nepredstaviteľné, že niekde bude mať zainvestovaných napríklad 10 000 eur a priebežne bude z nich na tejto dlhej ceste vidieť napríklad 5 000 € (50 % priebežná strata). Je to tiež veľmi dôležité, lebo emócie ľudí ich vedia dostať do straty a tým im narušiť jeho cestu, ak by stratu realizovali.

 

Typy portfólií

Portfóliá môžeme rozložiť podľa rôznych spôsobov. Ja som si vybral nasledujúce rozdelenie portfólií:

1. Agresívne;

2. Defenzívne;

3. Rentové;

4. Špekulatívne;

5. Hybridné.

Agresívne portfólio obsahuje aktíva, ktoré sú charakterizované vysokým medziročným percentuálnym nárastom. Zaujíma nás pri ňom maximálna výška výnosov aj na úkor stability portfólia. Čo do neho zaradiť? Ak sa tak aktuálne pozerám na všetky aktíva z tohto zoznamu, v agresívnom portfóliu by z nich mohli byť zastúpené konkrétne akciové tituly, ETFká alebo kryptomeny. Pri akciách je dôležité (včas) nakúpiť trendové akcie, technologické akcie a pri kryptomenách nám stačí iba trhový priemer :)

Defenzívne portfólio je vhodné pre investorov, ktorí nedokážu zvládať vysoké prepady. Akonáhle by zbadali vysokú stratu, pravdepodobne by spanikárili a začali by predávať. Z uvedeného zoznamu si môžeme vybrať do defenzívneho portfólia bankové produkty, nákup zahraničnej meny alebo kvalitné dlhopisy. Pri zahraničných menách sa nebavíme o tých s vysokou volatilitou, ako je napríklad ruský rubeľ alebo turecká líra. Zaradil by som sem ako zlomok portfólia aj akcie, ktoré sú cenovo stabilné. Tie môžeme objaviť veľmi ľahko odsledovaním, ktoré tituly klesali napríklad v období február – apríl 2020 menej ako priemer trhu. Len pre informáciu, priemer trhu poklesol celosvetovo približne o 30 %. Odporúčam zamerať sa na spotrebný a tiež na zdravotnícky sektor (pretože sa berú ako defenzívne).

Rentové portfólio preferujú investori, ktorých zaujíma renta, resp. pasívny príjem, ktorý z tohto portfólia inkasujú pravidelne. Väčšinou je toto obdobie výplaty mesačné, kvartálne alebo ročné. Opäť sem môžeme zahrnúť akcie a to konkrétne tie, ktoré majú dlhodobú históriu vo výplate dividend. Najlepšie je, ak zvyšujú absolútnu výšku dividendy, čo by malo byť pri kvalitnej spoločnosti samozrejmosťou. Je dôležité, aby sa trhová cena akcií (po výplate dividendy) udržala, prípadne v tom lepšom prípade narastala. Lebo pravdepodobne nikto nechceme mať firmu, ktorá nám síce vyplatí dividendu 8 % ročne, ale jej priemerný pokles bude 12 % ročne.

Zaradiť sem môžeme aj nehnuteľnosti zamerané na prenajímanie a tiež rentové portfóliá.

Špekulatívne portfólio je vystavené extrémnemu riziku. Investor do neho si väčšinou myslí, že má informácie, ktoré sa ešte ku zvyšku trhu nedostali a na investícii nastane prudký rast. Veľa špekulatívnych aktív má naozaj podobný priebeh ako tulipánová kríza v Holandsku. Treba vedieť, kedy nastúpiť, kedy vystúpiť, počkať si na korekciu a zistiť, či sa nám do tohto aktíva ešte niekedy v budúcnosti oplatí investovať. V prípadne tulipánovej krízy by to nebolo šťastné riešenie, ale napríklad v prípade technologickej bubliny áno. Mali by ste dnes radi v portfóliu akciu Amazonu kúpenú za 20 dolárov? Odpoveď bude pravdepodobne kladná.

Hybridné portfólio predstavuje kombináciu viacerých predošlých portfólií. Napríklad ak požadujeme pasívny príjem kvôli stabilite, ale zároveň si chceme „zašpekulovať“ nad investíciami, ktoré prinášajú vyššie zhodnotenie, určíme si, koľko percent investujeme do každej z týchto kategórií a môžeme začať investovať.

Čo sa týka môjho nastavenia ako investora, tak preferujem hybridné portfólio. V ňom sa najviac zameriavam na kombináciu agresívneho a rentového portfólia. Detaily k môjmu portfóliu a tiež pohľad naň sa máte možnosť dozvedieť v mojom novom ebooku, ktorý má názov najlepšie investície na rok 2022. Neváhajte si ho zakúpiť.