ZOZNAM ČLÁNKOV PRE VÁS

Termínované účty v susedných krajinách Slovenska

 

Rast úrokových sadzieb na jednej strane ubližuje dlžníkom, ale zasa na druhej strane prospieva sporiteľom, pre ktorých bol doteraz tento spôsob zhodnocovania peňazí dlhé roky nezaujímavý. A to práve kvôli nízkym úrokom. To sa však postupne mení a termínované účty začínajú byť zaujímavejšie ako doteraz. 

Zároveň začínajú byť nehnuteľnosti, akcie, dlhopisy alebo aj samotné podnikania dosť rizikové, keďže úrokové sadzby narastajú a ťažšia dostupnosť peňazí je dôležitým menovateľom pri každej z týchto foriem investícií.

 

Ako to máme na Slovensku

Základná úroková sadzba ECB je na úrovni 3,5 %. Spomedzi bánk u nás na Slovensku vyčnieva práve J&T banka, ktorá ponúka pri vklade 10 000 eur na termínovaný účet na 1 rok hrubý výnos 3 % ročne:

 
 

Po roku od začiatku investície by ste mali hrubý výnos na úrovni 300 eur, pričom po odčítaní dane z príjmu (19 %) by ste sa dostali na čistých 243 €. Lenže inflácia je na úrovni 14,8 % a reálny výnos je hlboko pod nulou. Takáto možnosť na investovanie teda moc zaujímavá nie je.

Čo v tomto prípade robiť? Je možné zvážiť zriadenie termínovaných účtov práve u našich zahraničných susedov. Susedné krajiny majú oproti nám vyššiu infláciu a vlastné riadenie svojej menovej politiky a práve preto budú príležitosti na sporenie zaujímavejšie ako sú u nás. V tomto článku vám prezradím, aké sú možnosti investovania na termínované účty za našimi hranicami.

 

Menové riziko číha všade

V prvom rade si pri investovaní v zahraničnej mene treba uvedomiť MENOVÉ RIZIKO. Teda riziko toho, že zahraničná mena môže počas trvania investície oslabiť. Bude to mať samozrejme vplyv aj na výšku samotného výnosu, ktorý investovaním získate.

 

Česká Republika

Základná sadzba v Česku je na úrovni 7 percent a teda aj úroky na termínovaných účtoch musia byť oveľa zaujímavejšie ako v eurozóne. Aj sú a napríklad tu nájdete stručné porovnanie termínovaných účtov v CZK:

 
 

Pri známych bankách ako je napríklad J&T, vidíme ročný hrubý výnos na úrovni 6,25 % (očistený o zrážkovú daň 15 % je to 5,31 %). Z 10 000 € by ste ročne zarobili v čistom 531 € (+- kurzový rozdiel). Je to rozhodne lepšie ako u nás aj napriek tomu, že reálny výnos vychádza stále na úrovni -9,5 % (5,31 – 14,8).

Čo však výrazne bije do očí, je veľmi silná česká koruna. Tá je mimochodom na páre s eurom blízko historických maxím. Za rok posilnila síce približne o 3,5 %, ale keďže ide o dlhodobé maximá, pre eurových sporiteľov tu vidím zásadné kurzové riziko. Do českých termínovaných účtov by som práve kvôli tomu neinvestoval.

Maďarsko

V Maďarsku je priemer úrokov na termínovaných účtoch opäť oveľa vyšší ako v eurozóne (a aj vyšší ako v Česku) a to na úrovni približne 9 percent. Tento výnos predstavuje po zdanení 7,65 %. Reálny výnos bez zohľadnenia kurzového rizika by bol na úrovni -7,2 % (teda výnos 7,65 % - inflácia 14,8 %). Z 10 000 € investovaných vo forintoch by ste získali ročný výnos (bez zohľadnenia kurzového rizika) 765 €.

Nevyzerá to zle ani s forintom, ktorý už na páre s eurom začal zohľadňovať to, že v Maďarsku sú úrokové sadzby vyššie ako v eurozóne, ale stále za rok stratil oproti euru 1,6 %. Jeho cena na kúpu nie je podľa mňa zlá.

Tento termínovaný účet môže byť podľa môjho názoru vhodnou voľbou.

 

Poľsko

Základná úroková sadzba v Poľsku je na úrovni 6,75 %, teda opäť vyššia ako v eurozóne a porovnateľná s Českom. Našiel som opäť celkom zaujímavé porovnanie termínovaných účtov v Poľsku. Prvá banka, ktorá mi bola zvučná (ING bank), ponúka na termínovanom účte výnos 6,5 % ročne:

Ak odčítame zrážkovú daň 12 %, dostávame sa na 5,7 % ročne v čistom. Odpočtom slovenskej inflácie dostaneme reálny výnos -9,1 % ročne. A teda z 10 000 investovaných eur by sme mali po roku v čistom približne 570 € výnos (+- kurzový rozdiel).

Poľský zlotý je na páre s eurom posledný rok približne bez zmeny a relatívne dosť slabý, takže aj v tomto prípade môže dávať investícia na poľský termínovaný účet význam.

 

Záver

Ako vidíte, možnosti termínovaných vkladov sú v zahraničí v porovnaní s nami oveľa lepšie. To, čo je podstatné, je len správne si načasovať, kedy zameníte eurá na zahraničnú menu. Aktuálne sa javí ako najzaujímavejší z týchto variantov práve maďarský termínovaný účet vo forintoch.

A pokiaľ plánujete do niektorej z týchto krajín pravidelne cestovať (či už do Maďarska alebo Poľska), môže byť ideálny čas na sporenie práve v domácich menách týchto krajín a na termínovaných účtoch. Pokiaľ by ste zahraničnú menu dokázali použiť na cestovanie v tejto krajine, kurzové riziko by pre vás zaniklo.

Pre bližšie informácie som vám k dispozícii.