ZOZNAM ČLÁNKOV PRE VÁS

Metóda sledovania amatérov a verejnosti

 

Počuli ste už niečo také, že keď stretnete v nejakej firme upratovačku a tá vám poradí, aby ste investovali do akcií nejakej firmy/firiem peniaze, začína byť najlepší čas čím skôr zapnúť mobil a tieto akcie predať?

Na základe toho existuje jedna metóda, ktorú sa podľa môjho názoru pri investovaní oplatí používať. Jedna je prakticky oficiálna, ale druhú som si tak trochu prispôsobil. A dozviete sa ako.

 

Ľudské emócie sú rovnaké

Emócie či už začínajúcich alebo už skúsených investorov pri investovaní sú rovnaké. Sú poháňané dvoma základnými emóciami a to strachomchamtivosťou. Začínajúci investor už možno o nich vie, ale pri investovaní s nimi ešte skúsenosti nemá. A preto väčšina začiatočníkov sa pri investovaní správa takmer identicky. A teda keď nástroj, do ktorého investovali, začne (prudko) narastať, väčšinou neradi predávajú, lebo veria tomu, že to ešte narastie do väčších výšin... Takže budú natoľko chamtiví, že si neuvedomia, že správny čas na odpredaj tohto nástroja je teraz.

A naopak, ak do niečoho investujú a to začne na cene klesať, chcú to čo najrýchlejšie predať, aby im dodatočný pokles nespôsobil ďalšie straty. Tieto emócie prakticky zažíva každý investor, ale tí, ktorí investujú profesionálne, ich vedia aj ovládať.

 
 

Metóda sledovania amatérov a verejnosti

Základ metódy je jednoduchý. Väčšinou je potrebné robiť na burze úplný opak toho, čo robí amatérsky investor. Prípadne je potrebné rozmýšľať inak oproti tomu, ako rozmýšľajú amatéri. Častokrát sa stane to, že ak dostanete nejakú radu od niekoho, kto s investovaním začína, investovať je už neskoro a cena bude pravdepodobne vysoká. Prípadne ide o veľmi špekulatívny obchod alebo iba o zverejnenie nejakej správy, ktorá môže mať na investičný nástroj iba veľmi krátkodobý charakter. Alebo ide o nejakú správu z médií, o ktorej už investori dávno vedia.

Základom je spraviť úplný opak – ak sa odporúča do niečoho investovať, je najlepší čas na predaj. Ak vám príde od niekoho odporúčanie niečo predať napríklad kvôli zlým hospodárskym výsledkom danej firmy, je zasa možno vhodný čas práve teraz zainvestovať. Alebo je tu aj tretia možnosť a to túto správu úplne odignorovať a vôbec sa na ňu pri investovaní nezameriavať.

 

Fear and greed index

Keď sa chceme zamerať na správanie trhu ako takého, stačí si napríklad otvoriť sociálne siete a sledovať napríklad rôzne investičné skupiny. Ak vidíte, že ľudia na niečom „rýchlo bohatnú“ (ako boli napríklad v roku 2021 meme stocks, je fajn takejto situácie sa strániť. Alebo ak ste stihli takúto firmu nakúpiť, na ktorej nastal takýto prudký rast, je vhodný čas predávať. Túto metódu nazývam metóda sledovania amatérov a verejnosti.

Naopak, ak vidíte často publikované články, že akciový trh klesá, ekonomika sa rúti do záhuby, index klesol o 30 % a všetko to tu skrachuje, tak viete, že pokiaľ takéto témy začína riešiť verejnosť, je ideálny čas na kúpu adekvátnych investičných nástrojov.

Keď tak sledujem aktuálnu situáciu, takmer všade sú spomínané vysoká inflácia a vysoké úrokové sadzby. Už keď takéto témy rieši verejnosť a rieši ich dosť intenzívne, je vhodné začať sa pomaly pozerať na trendy. A konkrétne na to, že „Na čom dokážem zarábať aj počas takejto vysokej inflácie? Čomu táto inflácia prospieva?“ Alebo tak, že „Na čom sa bude dať zarobiť, keď úrokové sadzby začnú časom klesať?“ Keď vidím niekde nejaké extrémy, ktoré nevyhovujú verejnosti, pozerám sa na to, kde vzniká príležitosť zárobku.

 

Oficiálny názov je fear and greed index (akciového trhu), ktorý hovorí o tom, aká je na trhu všeobecná nálada. A teda všíma si hlavne správanie ľudí. Vyzerá nejako takto:

 
 

Pokiaľ je jeho hodnota na úrovni od 0 do 25 a teda veľmi nízka, znamená to, že väčšina investorov vidí akciové trhy skôr negatívne, prevláda u nich viac strach a ceny akcií by mali byť v tom čase vyklesaná.

Naopak, pokiaľ je príliš vysoký a to niekde na úrovni od 75 do 100, na trhu je eufória a je na čase zvažovať o tom, čo budete robiť, keď akcie zavelia pohyb smerom nadol. Tento index sa dá výborne používať bez ohľadu na rôzne negatívne správy a fundamenty. Stačí sledovať jeho hodnotu a to, ako sa vyvíja akciový trh.

Nie je to samozrejme len akciový trh, ktorý má svoj fear and greed index. Sú to napríklad aj kryptomeny, ktoré majú taktiež svoj fear and greed index a funguje rovnako ako ten týkajúci sa akciového trhu.

Existuje aj jeho opak a tým je indikátor volatility alebo tzv. VIX index. Pri ňom si zasa môžeme všimnúť, že je inverzný ku indexu strachu. Teda keď je strach relatívne nízky (ako to máme teraz), VIX má nízke hodnoty a naopak fear and greed index je relatívne vysoko. Podobne to platí aj analogicky. VIX index majú okrem akcií aj indexy a taktiež aj viacero komodít.

 

Záver

Na záver doplním len toľko, že každý trh sa vyvíja v určitých cykloch. Či už je cyklus rastúci (ako akcie) alebo klesajúci (ako boli dlhodobo úrokové sadzby), cyklus treba vždy správne identifikovať. A prispôsobiť sa mu.

Častokrát viete ideálne nové trendy identifikovať práve vďaka sledovaniu amatérskych investorov a verejnosti. V tomto smere bolo ideálne spraviť úplný opak toho čo robila šíra verejnosť napríklad pri tulipánovej kríze v Holandsku.