ZOZNAM ČLÁNKOV PRE VÁS

Je zlato ako časť portfólia dobrý nápad?

 

S rastúcou cenou zlata sa množia otázky týkajúceho sa toho, či je vhodné do tohto vzácneho kovu vhodné práve teraz investovať. Tak isto ako pri všetkých investíciách, ktoré mali za sebou určité obdobie rastu, je na správnom mieste otázka, či rast bude pokračovať alebo práve naopak, či sa trend otočí.

Nech je to tak či onak, zhrňme si všetky faktory pre a proti a na záver sa dozviete môj finálny názor na zlato ako také.

Všeobecný popis

Zlato vyrástlo za posledného pol roka približne o 21 percent (v dolárovej cene). Dôvodom je hlavne situácia ohľadom nestabilného bankového sektora, určitej neurčitosti ohľadom budúcnosti a tiež pokles hodnoty dolára. To je prakticky aj základnou funkciou zlata (okrem uchovávania hodnoty) – mať ho na to, keď je potenciál vzniku určitej nestability. Vtedy väčšinou prichádza zlato „na scénu.“

 

Vývoj ceny zlata za posledného pol roka (v USD)

 
 

Prečo povedať zlatu áno?

Ako som už spomínal, zlato je zaujímavé počas napätiakríz. Aktuálne môžeme hovoriť o určitých krízach niektorých sektorov ako je napríklad ten bankový. A je na správnom mieste otázka, ktorá sa týka toho, či bude viac a viac známejších bánk, ktoré sa budú dostávať do problémov, prípadne do krachu.

Tak isto nesmieme zabudnúť na častejšie riziká vzniku vojnových konfliktov a ako sme to posledné roky videli, aj na mnohé čierne labute. Zlato môže byť v prípade ich vzniku zaujímavý spôsob poistenia sa voči tejto situácii.

Riziko poklesu dolára tiež dodáva zlatu vietor do plachiet. Pokles dolára = väčšinou rast zlata. Dolár po masívnom posilňovaní minulý rok odštartoval na páre tento rok s poklesmi. Za 6 mesiacov stráca približne 9 % a v ekonomike väčšinou platí, že keď dolár klesne o 9 percent, zlato by malo naopak o 9 percent posilniť a naopak. 

Náklady na ťažbu zlata sú v okolí úrovne 1 276 USD/unca. Tým z vás, ktorým sa podarilo nakúpiť zlato napríklad v okolí tejto úrovne ešte pred pár rokmi, ste prakticky „safe.“ Cena zlata by sa už nemala dlhodobo udržiavať pod nákladmi na jeho ťažbu. Prečo je to tak? Pretože by sa ťažiarom zlato dlhodobo ťažiť neoplatilo.

 
 
 
 

Prečo si zlato do svojho košíka nedať

Cena je na historických maximách a to naznačuje, že pokiaľ chcete investovať jednorazovo, nemusí to byť zrovna najlepší nápad. Keď sa pozrieme na graf zlata, bolo už viac pokusov na prekonanie rezistencie na úrovni 2080 USD a zlato sa od tejto úrovne už dvakrát odrazilo smerom nadol.

Na druhej strane investovať do tohto žltého kovu postupne by sa oplatilo najmä vtedy, ak by bol očakávaný skôr klesajúci trend a cenu by ste tak mohli priemerovať. Prípadne pohyb do strany. Tieto veci je samozrejme ťažké predikovať.

Menové riziko sa vás týka taktiež, pretože cena zlata je denominovaná v dolároch. Teda ak za pol roka zlato narástlo o 21 %, ale zelená bankovka stratila približne 9 %, váš matematický zisk vychádza niekde na úrovni 10 percent. Sú tiež sektory na americkej burze, ktorým sa za rovnaké obdobie podarilo zhodnotiť peniaze viac ako o 21 %, takže ku zlatu vytvárajú ideálnu alternatívu.

A pokiaľ by ste investovali v Európe, teda napríklad do nemeckého DAXu, ktorý predstavuje 30 najväčších nemeckých spoločností, boli by ste za pol roka v 17-percentnom pluse a to dokonca bez menového rizika (pretože investujete v eurách). Čo z toho vyplýva? Zlato je ideálne nakupovať, keď je slabý dolár a zároveň E aj slabá cena zlata. Nie vždy sa však takúto situáciu podarí na trhu zastihnúť.

Keďže zlato je základný nástrojom, ktorým sa dá brániť proti inflácii a inflácia aktuálne ustupuje, môže byť základná funkcia zlata ako takého menej podstatná ako doteraz. Aj centrálne banky robia jasné kroky na to, aby inflácia postupne ustupovala. Za posledné 3 roky zlato svoju funkciu proti inflácii už spravilo.

Začiatkom roku 2021 bola inflácia na úrovni 1,8 %, začiatkom roku 2022 bola 7,5 % a začiatkom 2023 bola na úrovni 6,3 %. Ak teda niečo stálo v roku 2020 sto eur, aktuálne by to malo stáť približne 116,30 €. Zlato za rovnaké obdobie zhodnotilo peniaze o 24 %. Teda získali ste v ňom naspäť celkovú infláciu a ešte niečo naviac k tomu.

Vysoké úrokové sadzby v ekonomikách sú opäť niečím, čo tu dlhší čas nebolo a čo zhoršuje zlatu cestu smerom nahor. V prostredí, kde je možné získať napríklad na termínovaných účtoch aj pomimo Slovenska dosť zaujímavé úroky, je zlato znevýhodnené. Okrem iného, zlato negeneruje žiaden výnos a ani pasívny príjem. Ak to porovnáme napríklad s investíciou na akciových trhoch, keď investujete do jednotlivých akcií firiem alebo do ETFiek, je možné vytvoriť si (väčšinou) kvartálny pasívny príjem vo firme dividend.

 

Záver

Ak mám zhrnúť svoj názor na investíciu do zlata, faktory podporujúce jeho rast a jeho pokles sú podľa môjho názoru vyrovnané. Teda určite nevidím aktuálne zlato ako nejaké perpetum mobile v investíciách na najbližšie roky. Ale tiež ho nevylučujem z portfólia. Zdravá hladina zlata v portfóliu môže byť niekde okolo 5 – 20 % jeho hodnoty.

Dôležité je sledovať najmä eurovú cenu zlata a pokiaľ chcete investovať jednorazovo, nájsť správny moment na zainvestovanie. Vidíte, že aktuálne sme blízko dlhodobých maxím:

Vývoj eurovej ceny zlata

Zároveň dopĺňam, že do zlata je možné investovať aj tak, že zainvestujete do ťažiarskych spoločností (ťažiacich zlato a striebro) a to či už formou priameho investovania do akcií týchto firiem alebo do skupiny takýchto firiem formou ETF fondov. V rámci pravidelného investovania mi dáva táto forma investovania do zlata najmä vďaka vysokej volatilite a možnosti spriemerovania ceny najväčší význam.