ZOZNAM ČLÁNKOV PRE VÁS

Hedžovať alebo nehedžovať vaše portfólio?

 

Ako uvádza definícia, hedging (alebo v tomto článku budeme používať skôr slovenský ekvivalent hedžing) je „jednou zo stratégií na zmiernenie poklesu trhu.” Doplnil by som k tomu hlavne to, že ide o spôsob, ktorým celkovo zmiernite opačný vývoj ako ten, ktorý na určitom trhu očakávate. Aby vás situácia až tak veľmi neohrozila.

Hedžovať alebo nehedžovať?

Sami vidíme, že v dnešnej dobe je zvýšená volatilita a najmä posledný rok máme v ekonomikách dosť výrazné zmeny. Už len keby sme sa rozprávali o úrokových sadzbách v bankách (pričom vy máte na váš byt alebo dom hypotéku), bolo/je potrebné sa nejako proti ich rastu chrániť. Hlavne pokiaľ máte hypotéku. Možno to tiež označiť za hedžing.

Hedžing v tomto prípade vyjadruje to, že si napríklad hypotéku pri jej vybavovaní zafixujete na dostatočne dlhé obdobie. Aby vás rast sadzieb neohrozil. Ak by ste to nespravili, budete znášať následky tohto rozhodnutia. Alebo, tiež môžete investovať do niečoho, čomu sa bude dariť, ak úrokové sadzby budú narastať.

Jeden hedžing možno označiť za pasívny (zafixovanie úrokovej sadzby na dostatočne dlhé obdobie) a druhý za aktívny (investovanie do nástroja, ktorý v prípade rastu sadzieb narastie tiež).

 
 

Ako hedžovať

Vždy hedžovanie závisí od toho, čo presne chceme zahedžovať. Dal som vám tu jednoduchý príklad na to, ako použiť hedžing pri hypotéke. A dá sa spraviť pri všetkých finančných rozhodnutiach, pri ktorých nejakým spôsobom zmiernime dopady určitého negatívneho vývoja.

Keďže viete, že na investovanie preferujem najmä akciový trh, zvyšok článku sa povenujeme, ako odporúčam hedžovať vaše akciové portfólio. V akciách vidím na najbližšie roky stále dosť výrazné riziko na to, aby si niekto z nás povedal, že „mám tu určitý objem prostriedkov a idem to na akciový trh zainvestovať všetko práve teraz. 

Pravidelné alebo postupné investovanie beriem ako jednu z najjednoduchších a najzákladnejších foriem hedžingu. Akciový trh mi niekoľkokrát ukázal, že je ho ťažké prečítať a receptom, ako byť zainvestovaný, „nezmeškať žiaden vlak“ a zároveň byť ochránený voči prepadom, je investovať pravidelne. Poďme do praxe.

 

Ak máte nejaký objem peňazí (napríklad 10 000 €), tak máte sa možnosť rozhodnúť, kam ich zainvestujete.

Môžete ich samozrejme zainvestovať všetky, ale pokiaľ očakávate, že na akciovom trhu je aktuálne vysoké riziko, zmierniť dopady prípadných poklesov môžete pravidelnými investíciami. Ak by napríklad akciový trh a vaše aktíva poklesli o 30 %, celú situáciu budete vnímať úplne inak, keď budete mať napríklad 2 000 € v trhu a ďalších 8 000 € bude čakať niekde bokom ako keby ste naraz zainvestovali celých 10 tisíc. Dokonca v tomto prípade budete veľmi radi, keď to poklesne, aby ste mali šancu dokúpiť v zaujímavých zľavách. V praxi to vyzerá takto:

 
 

Dajme tomu, že máte spolu 1500 €. Chcete investovať do firmy, ktorej akcia stojí 30 €. Spolu viete dnes kúpiť 50 akcií (1500 : 30). A začali by ste v úvodnom bode, ktorý je vyznačený aj na tomto grafe.

Alebo máte druhú možnosť – investovať pravidelne. A teda spraviť spolu 5 nákupov, každý po 300 eur. Ako by to vyzeralo v praxi? V prvom mesiaci stojí akcia 30 € a teda nakúpite ich 10 kusov (300 : 30). V druhom mesiaci bude stáť 10 € a teda počet nakúpených kusov bude 30 (300 : 10). A tak budete pokračovať aj naďalej. Až zistíte, že ste nakúpili celkovo 87 akcií namiesto 50, ktoré by ste nakúpili pri jednorazovom investovaní. V prípade pravidelného investovania ste teda na tom lepšie.

Treba povedať, že táto metóda plní svoju prácu vynikajúco najmä pri poklesoch.

Opcie sú tiež ďalšou formou hedžingu. Fungujú tak, že určité akcie môžete predať alebo kúpiť za vopred dohodnutú cenu. A teda pokiaľ máte obavu, že cena vašich akcií môže strmo poklesnúť, máte možnosť zabezpečiť sa voči tomuto opciami. Opcie sú samozrejme zložitý nástroj, ktorému treba dobre porozumieť.

Menové riziko je tiež to, ktoré odporúčam mať zahedžované. Hlavne vtedy, keď investujete v inej ako domácej mene. Krásne sa dá hedžovať napríklad investícia v USD. Ak investujete v dolároch, tak väčšina komodít je naviazaná na dolár. A platí, že keď dolár klesá, cena týchto komodít narastá. Príkladom môže byť aj zlato, pri ktorom si všímam výraznú inverziu voči doláru. Vhodnou voľbou do portfólia môžu byť napríklad aj ťažiarske firmy (zlata a striebra) ako stávka na klesajúci dolár a zvyšujúcu sa neistotu.

Najväčšia ťažiarska firma Franco-Nevada Corporation napríklad pridáva za posledný kvartál 13 % v rámci ceny svojich akcií:

Defenzívne tituly možno tiež považovať za nástroj na hedžing. Defenzívnymi titulmi možno označiť firmy, ktorých produkty alebo služby sú kupované aj počas ekonomicky ťažších období. Tým pádom dokáže byť aj cena akcií týchto firiem stabilnejšia, prípadne dokáže narastať, pretože investori väčšinou do týchto firiem presúvajú svoj kapitál.

Zaradiť si takéto firmy do portfólia (naviac aspoň s nejakou symbolickou dividendou) môže byť v dnešnom období super voľba.

VIX alebo index volatility je tiež možnosť, ako sa chrániť. Ak sú na trhoch prepady, volatilita je vysoká a existujú rôzne nástroje, ktorým sa bude dariť, pokiaľ akcie budú klesať. Pri volatilite je samozrejme jej vhodné načasovanie. A určiť správne percento celkového portfólia, ktoré do nej plánujete investovať.

 

Záver

Vývoj akciového trhu ako takého možno v dnešnej dobe predikovať pomerne ťažko. Práve preto je na správnom mieste spraviť si voči prípadným prepadom určitú prevenciu. Tou prevenciou je práve spomínaný hedžing a rôzne jeho formy.

Vyberte si tú, ktorá vám najviac vyhovuje. Pokiaľ potrebujete pomôcť s hedžingom v praxi, môžete ma kontaktovať.