ZOZNAM ČLÁNKOV PRE VÁS

Proroci finančných kríz

 
Veštiaca guľa.jpg

Mám okolo seba niekoľko desiatok „analytikov,“ ktorí mi hovorili, kedy príde podľa nich s určitosťou finančná kríza. Taktiež odporúčania, kedy je vhodné ísť z akciového trhu preč... Som rád, že mi informácie tohto typu vošli jedným uchom dnu a druhým von...

Toto počúvam už od roku 2016

šepkanie.jpg

Námet na tento článok vznikol práve preto, lebo túto story v rôznych podobách počúvam už od roku 2016. Väčšinou bola v podobe, že rast akciových trhoch už bude na konci a začne to padať. Treba teda vyberať čím skôr, ako by sa to malo stať niečo zlé. Ideálnym článkom je napríklad tento, ktorý som čítal ešte v roku 2016. Zameriava sa na historické štatistiky, ktoré hovoria o tom, v ktorých mesiacoch nastali najčastejšie krízy a kedy môžu prísť znovu. A prečo by negatívne scenáre mali prísť, napríklad kvôli voľbám v USA, ešte v roku 2016. Výsledok = žiaden krach nenastal, iba krátka korekcia a zvolenie Donalda Trumpa rozhýbalo trhy iba na jeden deň, pričom pokles bol rýchlo vykúpený.

Zoberme si ešte situáciu, že vtedy sa nachádzali trhy vo fáze korekcie a ak si spojíme takéto články, názory ľudí, analytikov a ďalšie grafy, začneme zvažovať o odpredajoch. Výsledok by bol, že pokiaľ by sme sa týchto tipov naozaj držali, pripravili by sme sa tak približne o 85-percentný nárast, ktoré trhy ponúkli v najbližších štyroch rokoch! A keby vznikla kríza, riskovali by sme podľa historických čísel možno stratu 50 %...

Obr. č. 1: Graf SPDR S&P 500 ETF Trust (naviazané na S&P500)

V bode označenom oranžovou farbou bola táto kríza predpovedaná. Pozrime sa sami, čo sa dialo ďalej.

Reálne arguementy

Najhoršie je, ak je niekoho názor opodstatnený reálnymi argumentami. Napríklad v tomto krátkom článku (pardon, iný dlhší sa mi nepodarilo nájsť), pribúdajú aj reálne argumenty, prečo má poriadna recesia nastať. A tiež subjektívne závery, smerované na konkrétne sektory. Kto by investoval v tom čase väčšinu majetku do komodít, z ich vývoja by nemusel mať úplnú radosť.

Argumenty v prospech iného biznisu

1here.jpg

Tretí typ, s ktorým sa stretávam, je popri reálnych argumentov ľuďom navrhnúť, kam môžu investovať napríklad namiesto akcií. Túto taktiku nemám rád, pokiaľ sú pri nej použité informácie vyňaté z kontextu.

Pozvánka, na ktorú nezabudnem, bola okolo 3 rokov dozadu a povedal mi o nej známy. Išlo o pozvánku na prezentáciu, kde mal vystupovať pán, ktorý má známeho vo veľkom svetovom akciovom fonde a za cenu 40 eur nám povie viac o prichádzajúcej kríze, ktorá sa blíži. Nezúčastnil som sa a opäť som dobre spravil, pretože predikcie, ktoré boli navrhnuté, boli podľa môjho názoru iba vymyslené a prezentujúcemu išlo prevažne o vlastné finančné prilepšenie na úkor kvality. Ako som sa dozvedel, informácie boli teda iba vyňaté z kontextu.

Aké informácie odporúčam čítať

Články, ktoré odporúčam čítať a brať si z nich náhľad na vec, sú tohto typu. Autor tu zhrnul fakty, na záver článku pridal 2 možné rôzne scenáre a čo je dôležité, tiež riešenie, ktoré dáva zmysel.

Treba mať na pamäti, že náš mozog je učený, aby s väčšou ľahkosťou prijímal negatívne informácie pred tými pozitívnymi. Preto ak zbadá takýto článok, rád si ho prečíta. Dôležitý je náš vlastný finálny názor na vec, kde je viac riešení, ako tieto fakty využiť v praxi a nie iba jeden názor, ktorý bude v praxi stopercentný. Takto dokážeme s najväčšou pravdepodobnosťou zabrániť zbytočným chybám...

Riešenie

Dopĺňam tiež riešenie za mňa. V prvom rade vyhýbať sa filozofickým, štatistickým a manipulatívnym článkom, ale prečítať si reálne informácie, na základe ktorých si môžeme vytvoriť sami svoj názor, lebo za naše kroky pri investovaní sme zodpovední. Tak isto, ako som počul vetu „prichádza kríza“ v 2016tom, tak isto ju beriem s ľahkosťou aj teraz.

Ak sa pozrieme na ukazovatele ako je Warrenov Buffettov obľúbený, ktorý vyjadruje pomer trhovej kapitalizácie USA v pomere ku HDP, máme tak záver, ktorý nás môže vystrašiť. Hovorí, že aktuálna kapitalizácia trhov Ameriky je o 59 % nadhodnotená oproti vytvorenému HDP. Čo to znamená? Môže to byť signál na vznik recesie a ku vyrovnaniu oboch hodnôt tak približne 37-percentný prepad (100/159x100-100). Naopak, nadhodnotená kapitalizácia však začala byť už od polovice roku 2013, takže recesia v plnej paráde mohla byť už doteraz. A nebola. Naopak, čakala nás príjemná jazda nahor.

Obr. č. 2: Pomer trhovej kapitalizácie USA ku jej HDP

Finálne dopĺňam len toľko, že môj prístup spočíva v zotrvaní v akciách aj naďalej. Nie však s celým majetkom, ale s takým, s ktorým mi to je pohodlné, teda okolo 50 %. Zvyšný majetok a pravidelné investície si nechávam na dokupovanie. Prítomnosťou v akciách si tak zabezpečím, že ak bude pretrvávať inflácia na súčasnej medziročnej úrovni, bude zarátaná v tržbách spoločností, na ktorých mám podiel. Ak by náhodou však vznikol krach, som nachystaný. Celkovo sa proti poklesom môžeme „brániť“ napríklad dodatočnými alebo pravidelnými dokupmi, prípadne investovaním prostriedkov do defenzívneho sektora. O tom budem písať v ďalších článkoch.