ZOZNAM ČLÁNKOV PRE VÁS

Úspešne sme odložili peniaze - čo s nimi?

 

V poslednom článku sme rozoberali metódy, ktorými možno odkladať peniaze. Povedzme, že sme využili obálkovú metódu, kde boli peniaze rozdelené na úspory a ostatnú spotrebu. Nemáme tak zodpovednosť iba za to rozdeliť peniaze do jednotlivých obálok, ale tiež rozhodnúť, čo spravíme s peniazmi v obálke s úsporami. Je obrovská škoda nechať tieto peniaze iba v nej, pretože vonku na ne „čaká inflácia“ a v momente spotreby nebude príjemné vedieť, že si za ne kupujeme menej ako napríklad pred rokom.

Obr. č. 1: Priemerná inflácia na SR v roku 2019

Jednoducho povedané, v roku 2019 by sme si oproti predošlému roku kúpili za každých 100 eur kúpili veci v hodnote 97,4 eura. Nie je to veľký rozdiel, ale pokiaľ budeme mať takto nečinných 10 000 €, zostatok bude 9 740 €, teda o 260 € nižší. Nie je to asi dobrý pocit, že?

Poďme sa pozrieť, ako využiť efektívne tie peniaze, ktoré ostali.

Investícia do seba

Investícia do mňa.jpg

Prvé odporúčam vyčleniť si peniaze, ktoré investujeme do seba. Prioritne na účel zvýšenia hodnoty našej hlavy. Môže to byť čokoľvek, čo sa týka hard skillov alebo soft skillov. V rámci hard skills ide o vzdelanie v oblasti, ktorou sa zaoberáme. U mňa je to štúdium z oblasti finančných trhov a investovania, teda si vyčleňujem peniaze a čas na potrebné vzdelanie v tejto oblasti. Toto vzdelanie je nesmierne dôležité, pretože ak s ním niečo nebudeme robiť, upadáme, lebo informácie sa neustále menia. Čo platilo včera, dnes už nemusí.

Ďalšou oblasťou, ktorá je napríklad pre mňa dôležitá, ale mala by byť pre všetkých nás, je investícia do soft skills. Túto používame všade, kde sme v kontakte s ľuďmi. Či už sú to zákazníci, obchodní partneri, priateľ/ka, kamaráti a pod. Sú dôležité na efektívnu komunikáciu a pre mňa je dôležité komunikovať tak, aby mal rozhovor pre druhú stranu pridanú hodnotu. Či už komunikujem s priateľkou, s klientami alebo ľuďmi z tímu, cieľom je komunikovať efektívnejšie. Výhodou soft skillov je tá, že ak sa raz skvele zavedú do praxe, stačí ich už len neustále trénovať.  

A potom je to investícia do našej firmy alebo práce. Tam získané poznatky zúročime. Ak sa teda dozviem napríklad hard skill, že môžem zákazníkom doplniť ku investícii aj ďalšiu, pridanú hodnotu (napríklad službu) a v rámci soft skillov spôsob, ako im to efektívne odkomunikovať, dokáže mi to zvýšiť výsledky, ušetriť čas a zákazník tak uvidí dokonca väčšiu pridanú hodnotu.

Pamätajme si, že investícia do NÁS SAMÝCH má najväčšiu ziskovosť! Preto som ju takto detailne opísal. Stanovený rozpočet môže byť kľudne na úrovni 50 % voľných prostriedkov, ktoré máme v obálke. Čo so zvyšnými 50 percentami?

Krátkodobá investícia

Short term investing.jpg

Prvé peniaze, ktoré by sme mali vyčleniť, sú krátkodobé. Bez rezervy ani na krok. Môže nám prísť akýkoľvek mimoriadny výdavok a čo potom? Používať úvery na ich financovanie nepripadá do úvahy. Najlepšie je vytvoriť si rezervu/rezervy. Rezerva môže byť na úrovni 3 – 6 násobku mesačného príjmu. U mňa je to aktuálne približne 4,5-násobok môjho mesačného príjmu. Peniaze, ktoré sú kedykoľvek k dispozícii, keď budú potrebné. Vyjadrujú, koľko mesiacov nemusíme pracovať, aby nám postačili na fungovanie naše prostriedky.

Ako som už načrtol, veľmi veľa známych robí chyby, že na krytie krátkodobých náhodných výdavkov používa práve pôžičky z banky. To je chyba. A najmä, ak sú peniaze využívané na spotrebné veci... Odporúčam nerobiť.

Mne sa ešte v rámci odkladania peňazí po ruke osvedčuje mať peniaze na viacerých miestach, účtoch a pod. Na bankovom účte si nechať minimum. To je úplne v poriadku. Ak sa nám podarí na ten zvyšok „zabudnúť,“ obmedzíme zbytočnú spotrebu a z týchto peňazí sa možno stanú peniaze dlhodobé. Aplikácia tohto systému mne a klientom veľmi pri odkladaní peňazí pomáha.

Strednodobé investovanie

Pri ňom sú voľné peniaze na obdobie 1 – 5 rokov. Bola by škoda, ak by ostali iba ako rezerva. Avšak opäť podľa toho, aké rezervy máme ako Slováci na účtoch v bankách, ľudia podceňujú strednodobé investovanie. Môžeme náš majetok pekne nechať pre nás pracovať alebo iba tak nechať odpočítať niekde v kúte, kde mu postupne uberá inflácia. Ak vieme, kde hľadať, kľudne aj s ročným výnosom viac ako 10 % ročne.

Ako ja pristupujem ku týmto peniazom? Takto. Doplním, že tieto peniaze majú funkciu splnenia strednodobého cieľa do 5 rokov (auto, dovolenka, kúpa bytu, iný väčší výdavok). Ak máme voľných 5 000 € voľných na 5 rokov, toto z nich vieme spraviť; pod vankúšom by ich nominálna hodnota ostala rovnaká, reálna menšia:

Obr. č. 2: 5 000 € zhodnocovaných 10 percentami ročne

Zdroj: vlastné spracovanie

Zdroj: vlastné spracovanie

Zíde sa nám naviac 3 tisíc eur?

Dlhodobé investovanie

Long term investing.jpg

Tie peniaze, ktoré nám netreba aspoň 10 rokov, môžu pozbierať plody zloženého úročenia. Tie je vidieť minimálne po 15 rokoch. Ak máme teda dlhodobo voľných jednorazových 5 000 €, ku nim pridáme ďalšiu stovku mesačne, tak si po 15 rokoch nájdeme na našom účte viac ako 45 000 eur, ak sa budú peniaze úročiť v priemere napríklad 7 percentami ročne. Zisk bude na úrovni 22 000 € a budú v ňom zakomponované aj plody zloženého úročenia. Riešenia, kam investovať, nájdete v tejto sekcii. Ak vás zaujíma, ako takéto investovanie funguje aj v praxi, smelo mi napíšte.