ZOZNAM ČLÁNKOV PRE VÁS

Manažment aktív na akciovom trhu (doplnok ku videu)

 
Money management.jpg

Tento článok je rozobraním videa do detailov, ktoré som natočil pred týždňom. Jeho názov je „Ostať na AKCIOVOM trhu alebo radšej z neho kompletne zdupkať preč?“ Budeme sa baviť o aktuálnej situácii a o tom, ako sa máme zachovať. Na svete sa čím ďalej tým viac šíri corona vírus a má to dopad na akciové trhy, ktoré reagujú poklesom. Ako sa máme v aktuálnej situácii investične zachovať, ak chceme na akciovom trhu zotrvať aj naďalej? Tu je môj prístup, ktorý budujem dlhé roky.

Tieto tri veci neodporúčam

Stopka.jpg

Prvou z nich je predaj portfólia akcií alebo podielových fondov, ktoré aktuálne držíme. Do spoločností ideme predsa investovať na to, aby sme skončili v zisku a nie v strate. Prvou možnosťou je tá najhoršia, ktorá môže byť – akcie sme nakúpili a od nákupnej ceny sú v priebežnej výraznej strate. Tu robí chybu veľmi veľa ľudí, ktorí investujú sami a nenechajú si poradiť. Zbrklo prídu na trh a pokiaľ klesne, zbrklo chcú aj odísť. Pokiaľ máte vaše portfólio v strate, ani zďaleka nie je rozumné predávať, ale práve naopak, dokupovať. Ak teda máte vybratý ten správny sektor. 

Je to podobné ako v podnikaní. Ak chceme podnikať a predávali by sme za ceny nižšie ako sme kupovali, dlhodobo by nám podnikanie asi nevydržalo. Preto ani akcie nemôžu byť predané v strate. Musíme ešte pri kúpe zvážiť, či ideme do sektora, ktorému veríme. Aplikujem na to postupné a pravidelné dokupovanie, ku ktorému vám napíšem viac. V tomto článku objavíte čaro týchto metód. 

Druhá chyba, s ktorou sa stretávam je, že ľudia čakajú na akciovom trhu na tú „správnu chvíľu.“Zatiaľ majú peniaze po ruke, v hotovosti alebo na účte v banke. Povedia si, že pokiaľ sa akcie prepadnú pod určitú sumu, až potom budú nakupovať. Moja skúsenosť = toto sa rovná nikdy. Príležitosť premeškajú. Ceny už budú vysoko a slabo atraktívne takže radšej sa nájde odôvodnenie, že veď príde ďalšia príležitosť a ďalšie veľké výpredaje. Nečakať, nakupovať hneď aspoň za časť peňazí! Opäť poskytnem riešenie, ako nečakať na tú „správnu chvíľu.”

Byť all in, teda nakúpiť akcie/podielové fondy za všetky peniaze, ktoré aktuálne na ne máte vyčlenené, nie je tiež rozumné riešenie. A podľa mňa ani vtedy, ak to chcete za účelom dividend. Ukážem vám to na niekoľkých grafoch, s ktorými budeme ďalej pracovať:

Obr. č. 1: Moment nákupu podielových jednotiek

SPY1.png

Obr. č. 2: Situácia na trhu číslo 2

SPY2.png

Obr. č. 3: Situácia na trhu číslo 3

Zdroj všetkých obrázkov: https://yhoo.it/3dB6QqL

Zdroj všetkých obrázkov: https://yhoo.it/3dB6QqL

Zoberme si, že na trh by sme vstupovali v momente, kde sa aktuálne nachádza graf pri obr. č. 1, teda na cena 267 $. Boli by sme chamtiví a preto by sme chceli nakúpiť všetko naraz. Prešli by však 3 mesiace. A čo by sa potom stalo? Boli by sme v priebežnej strate 15 % oproti nákupu! Kto vidí takýto stav jeho investície a do toho si prečíta pár vystrašujúcich správ z médií, tomu nemusí byť všetko jedno. Ak však zbadáte takýto graf a nemáte k dispozícii ďalšie prostriedky na prípadný dokup, zvláda sa to psychicky oveľa ťažšie. Viem sám, o čom hovorím...

Toto je napríklad jedna z korekcií, ktoré nastali v roku 2018 a nie je príjemné zažiť si ju. Obzvlášť v takejto situácii. Pokiaľ by sme vydržali čakať až do momentu, ktorý je na treťom obrázku, nachádzame sa tak už v ziskovej zóne. Čo som si tiež všimol, veľa ľudí má nastavenú psychiku tak, že po takejto „jazde“ grafmi predávajú ihneď, ako sa dostanú do plusu. Mierneho plusu. Len preto, aby v pluse vôbec skončili. A to je ďalšia chyba. Z pohľadu pomeru výnos riziko takýto spôsob rozhodne za to nestojí.

 

Postupné dokupovanie 

Ja dokupujem aj postupne. Spočíva v tom, že dokupujeme jednorazovo vyslovene vtedy, ak cena poklesne o nami stanovenú úroveň. Dokupujeme ideálne aspoň toľko podielových jednotiek, koľko ich už máme. 

Poďme rovno na čísla. Naša prvá investícia by bola pri nákupe podielových jednotiek pri cene 266 USD. Máme stratégiu, že ak poklesne S&P500 index o 6 %, tak dokúpime rovnaké množstvo podielových jednotiek, aké už vlastníme. Teda vo februári 2018 ďalšiu podielovú jednotku za 268 $, v marci ďalšie 2 jednotky za 260 $ každú, potom v októbri ďalšie 4 za 271 $ a v decembri ďalších 8 za 258 $. 

Ako som spomínal, vždy predstavuje ďalší dokup súčet toho, čo už máme, aby sa cena spriemerovala. A dokupovali sme iba v zľave. Ako vidíme, musíme mať dostatočný kapitál, aby sme vedeli stihnúť všetky príležitosti na dokup. Priemerný nákup všetkých 16 podielových jednotiek by tak bol za 263 dolárov (čo som vypočítal ako vážený aritmetický priemer všetkých dokupov). A ak by sme čakali do novembra 2019, ktorý je na treťom obrázku, kde sa nachádza cena 306 USD, máme tak výnos celkovo + 16 %. Prvotný nákup by bol za drahšiu cenu, 266 USD. Úvodnú cenu sme teda podliezli.

Nevýhodou tejto metódy je, že treba vývoj trhov treba sledovať a v momente, kedy poklesnú, mať nachystaný pokyn na dokup. Veľkou výhodou naopak tá, že kupujeme iba v zľavách.

Pravidelné dokupovanie

Je metóda „pošli a zabudni.“ Teda posielaj do akcií peniaze pravidelne a zabudni, že ich máš. A že potrebuješ riešiť, aká je ekonomická situácia alebo cena akcií. Oplatí sa takto fungovať, pretože akcie z dlhodobého hľadiska rastú. Keď vstúpime do rovnakej situácie pravidelnými nákupmi každý mesiac, tak prvý by sme nakúpili jednu jednotku za 266 $, druhý opäť jednu za 278 $, tretí jednu podielovú jednotku za 263 USD a pod. a to každý mesiac... Priemerná cena mi vychádza na 272 USD. Skončili by sme tiež vo finále v zisku, tentokrát + 13 percent. 

Zisk je síce menší, ale metóda má výhodou kompletného pasívneho investovania, kde na investíciu nie je potrebné pravidelne dozerať. Túto metódu využívam tiež a jej veľkou výhodou je, že nie je potrebné riešiť žiadne fundamentálne dôvody rastov alebo poklesov. Naviac, ak trhy prudko klesajú, je veľmi efektívna. Nevýhodou, že môžeme kupovať aj za ceny drahšie, ako bola prvotná nákupná. Pri tomto prepočte to aj vidíme.

Na záver asi iba toľko, že investovať začnite už teraz. Podľa môjho názoru na posledné dve metódy je skvelá situáciapráve teraz a oplatí sa nakupovať pravidelne, keď ceny akcií klesajú a nevieme, kde presne bude dno. Naviac, dodržíme tak odporúčanie od Warrena Buffetta, ktorý radí, aby sme nikdy pri investícii nestratili viac ako 50 % nášho majetku. A keďže väčšina akcií raz stratí 70 % svojej hodnoty, dá sa to docieliť iba pravidelným nakupovaním. 

S oboma metódami a tiež s investovaním ako takým vám dokážem pomôžem. Ak sa vám článok páčil, napíšte mi spätnú väzbu do komentára. Ak chcete pomôcť postupným/pravidelným investovaním. 

 

Ak sa vám článok páčil, zdieľajte vašu spätnú väzbu do komentára. Ak chcete pomoc s investovaním alebo sa ma chcete čokoľvek opýtať, kontaktujte ma.

Prajem veľa šťastia pri investovaní :)