ZOZNAM ČLÁNKOV PRE VÁS

Ako sa darilo jednotlivým sektorom za posledný rok?

 
Sektory.png

V tomto článku vám pripravím rýchly náhľad na to, ktorým sektorom sa najviac darilo za posledný rok. Som si vedomý, že rok nie je na akciovom trhu dostatočne dlhá doba na analýzu. Keďže však v dôsledku corona vírusu mali akciové trhy aktuálne výpredaje, sám som zvedavý, ktoré sektory, skupiny spoločností a jednotlivé sektory bránili svoju hodnotu najlepšie. Niektoré už mám zanalyzované, iné si zanalyzujem počas tohto článku.  

Pokiaľ ste už do nejakého sektora investovali, budete vidieť, čo dokázal za posledný rok a naviac vám ukážem môj pohľad na vec.

Graf: Vývoj sektorov spoločností na americkej burze za posledný rok

Prvý pohľad je jasný a hovorí o tom, že ani jednému sektoru sa nepodarilo skončiť v zisku. Po prepadoch, ktoré boli, ani sa nečudujem. Nájdeme však aj spoločnosti, ktoré zasa rástli solídne.

 

1. miesto obsadili možno podľa môjho názoru nečakane technológie. Ročný odpis ich hodnoty je na úrovni 1,3 %. Nečakal by som toto prvenstvo od technológií, keďže ich nárast je väčšinou jeden z najvyšších a preto by sa dali očakávať aj najvyššie prepady. Môžeme tu vidieť jednotlivé skupiny spoločností, ale najviac sa mi uprela pozornosť práve na výrobcov polovodičov a na spoločnosti, ktoré sa venujú výrobe počítačových hier. Ak sa pozrieme na najväčšie zhodnotenia, vidím ich od spoločností AMD a Microsoftu, Microsoft + 36 % a AMD dokonca + 87 %. Tieto by som sa nebál pridať si do portfólia.

 

2. priečka patrí spotrebného sektoru, teda consumer goods. Škála skupín korporácií je tu pestrá – od elektroniky cez spotrebný sektor, súčiastky áut a vybavenie domácností. Víťazí jednoznačne Apple s ročným zhodnotením + 35 %. Zo známych spoločností je za ním napríklad Procter&Gamble, ktorý zhodnotil peniaze investorov za rok o viac ako 10 %. Spotrebný sektor je podľa môjho názoru aktuálne zaujímavý, pretože v čase prepadov na trhu je po týchto produktoch dopyt. Zaujímavou investíciou je napríklad Clorox, ktorý nepoznám, ale keďže vyrábajú dezinfekčné prostriedky, sú pre investorov zaujímavých. Hľadal by som pokojne niečo v zľave, napríklad spomínanú Coca colu alebo Monster bevarage.

 

3. miesto patrí zdravotníckemu sektoru. Stratil „iba“ 5 percent svojej celej hodnoty. Spoločnosti v ňom prevažne rástli a dalo sa to očakávať. Sú atraktívne, keďže viacero z nich pracuje na liekoch proti corona vírusu. Hráč, ktorému sa podarí vymyslieť ako prvému efektívny liek na toto infekčné ochorenie, môže mať výhodu. Zatiaľ sú to skôr vytipované spoločnosti, ktoré majú vo svojej náplne zahrnutú aj výrobu liekov proti infekčným ochoreniam. Z tých známejších rástli Biogen a Vertex približne o 30 percent.

Johnson&Johnson je tiež aktívna v oblasti medikamentu proti corone. Do tohto sektora je podľa môjho názoru aktuálne rozumné investovať aj dlhodobo.

 

4. pozícia je obsadená utilitami, teda spoločnosťami, ktoré sú výrobcami energií. Ide tiež o skvelý defenzívny sektor, keďže elektrickú energiu pravdepodobne zo spotreby vylúčiť nevylúčim. Spoločnosti, ktoré podľa názvu poznáme, tu nevidím. Za posledný rok tu môžeme nájsť nárasty cez 20 percent.

 

5. skupina spoločností je zo služieb. V službách je to tiež pestré. Vedú tu v rámci ziskovosti obchody, z tých známych ide o Walmart, Kroger alebo Tiffany. Darilo sa aj Amazonu a spoločnostiam, ktorú sa zameriavajú na biznis služby pre podnikateľov. Viacero dokázalo spraviť dvojciferné zhodnotenie. Môžeme tu nájsť aj skupiny spoločností ako diaľničné spoločnosti, príslušenstvo ku autám, hotely, kasína, aerolinky a pod. Tento sektor odporúčam keď tak skôr na dlhodobú držbu, keďže ceny sú niekde teraz veľmi zaujímavé. Pokiaľ sa však napríklad pri hoteloch nerozbehne poriadne svetový ruch, tržby môžu narastať naozaj pomaly.

 

Prvou päticou tento článok uzatváram a ostatné sektory si môžete pozrieť na priloženom grafe. Ak máte akékoľvek otázky ku spomenutým sektorom alebo spoločnostiam z ďalších sektorov, napíšte mi vaše otázky a zodpoviem na ne. 

Ak sa vám článok páčil, zanechajte mi pod ním komentár a v ňom spätnú väzbu :)