ZOZNAM ČLÁNKOV PRE VÁS

Porovnanie fondov v 2. pilieri

 

Druhý pilier je jednou z formou dlhodobého investovania peňazí na náš vlastný dôchodkový účet. Je to téma, ktorá rozhodne súvisí s investovaním a preto som sa rozhodol, že bude fajn napísať ku nej celý článok.

 

Čo to vlastne ten druhý pilier je?

Druhý pilier alebo starobné dôchodkové sporenie (SDS) predstavuje možnosť získať časť odvodov platených zamestnávateľom za zamestnanca na váš vlastný dôchodkový účet. Teda pokiaľ sú za vás ako za zamestnancov platené sociálne odvody, máte možnosť časť z nich získať na váš vlastný dôchodkový účet. Pokiaľ máte vlastnú firmu a zamestnávate seba, tak zamestnávateľom ste, pochopiteľne, vy.

Poďme sa pozrieť, aké všetky sociálne odvody platí zamestnávateľ za zamestnanca:

Zdroj: vlastné spracovanie

 
 

Vidíme tu rôzne položky. Tá, ktorá nás teraz bude zaujímať, je nazvaná starobné dôchodkové poistenie. Pri ňom vidíte sadzbu na úrovni 14 %. Je to teda celkový odvod, ktorý je platený zamestnávateľom za zamestnanca. Čo vlastne umožňuje sociálna poisťovňa? Z týchto 14 % si „uchmatnúť“ (aktuálne) 5,5 percenta na svoje vlastné dôchodkové konto. Teda spolu je to 39 % z celkových odvodov, ktoré za vás platí zamestnávateľ. Bližšie podmienky SDS, vrátane možnosti vstupu do neho do 35. roku života, sa viete dočítať v priloženom odkaze.

 

Nie je SDS ako SDS

Rozdiely, ktoré sú možno pre niekoho zanedbateľné, ale vo finále spravia veľa, si ukážeme v tomto článku. Budeme porovnávať fondy, do ktorých možno v 2. pilieri investovať. Na úvod chcem povedať, že nie je dôležité, akého správcu na druhý pilier máte, ale skôr to, do akého fondu investujete. Rovnaké fondy sú ich štruktúrou veľmi podobné.

Ako na prvé sa poďme pozrieť na dlhopisové fondy. Vždy vyberiem aspoň 1 správcovskú spoločnosť na daný typ fondu. Tú, ktorá dosahuje dlhodobo najlepšie zhodnotenie. Štandardne majú tieto názov dlhopisové garantované fondy. Garantované preto, lebo ako pri jednom z mála sa dá pri ňom určiť, ako výnos možno od neho očakávať. Nie je to, samozrejme, garancia toho, že vaše peniaze dostanete vyplatené. Túto „garanciu“ máte pri všetkých fondoch.

Investuje sa v ňom do dlhopisov, prevažne štátnych. Keď sa pozrieme na dlhopisový garantovaný fond 365 banky - 365.life dlhopisový garantovaný d. F. (pri ktorom dosahujete spomedzi dlhopisových fondov najlepšie zhodnotenie), časť rozloženia majetku v tomto fonde je takáto:

 
 

Vidíme, že okrem štátnych (vládnych) dlhopisov sú tu aj dlhopisy korporátne a dlhopisy naviazané na infláciu. Dlhodobý výnos predstavuje 1,95 % ročne, čo pre nás ako investorov rozhodne zaujímavé nie je. Už len z dôvodu, že to nestačí ani na infláciu. A keďže sa jedná o investíciu, ktorá je na desiatky rokov, nepotrebujeme mať pri dlhopisoch garantované nízke výnosy.

Druhá nevýhoda spočíva vo zvyšovaní úrokových sadzieb. Akonáhle sa sadzby zvyšujú, ako je to teraz, hodnota vašej investície bude klesať. A to hlavne kvôli štátnych dlhopisov, ktoré na rast úrokových sadzieb reagujú poklesom ceny. Tak je tomu aj teraz a fond poklesol kvôli medziročnému zvýšeniu úrokových sadzieb poklesom o 6 percent. Môžeme sa teda baviť o nejakom garantovanom výnose? Aktuálne ani nie... Pokiaľ nemáte 50 a viac rokov, tento fond je vám úplne zbytočný. Preto mám jednoduchý tip – tento fond nevyužívať.

 

Zmiešané fondy predstavujú kombináciu investovania nielen do dlhopisov, ale tiež do akcií.  A tiež do iných aktív. Tieto fondy sa označujú sa aj ako zmiešané negarantované fondy. Najvýkonnejší zmiešaný fond má práve VÚB Generali a nazýva sa Zelený inovatívny negarantovaný fond. Jeho rozloženie je nasledovné:

Vidíme teda, že ku dlhopisom nám pribudli aj ďalšie aktíva. V tomto prípade dokonca tvoria najväčšiu časť majetku v ňom práve akciové investície a to okolo 52 percent. No a výkony tohto fondu? Podľa mňa až také zaujímavé nie sú. Pokiaľ by ste mali posledných 10 rokov zainvestovaných 52 % majetku v akciovom indexe S&P500, mali by ste ročný výnos okolo 14 % ročne. Ak máte 52 % majetku v aktívach, ktoré vám zarábajú 13,8 % ročne, mali by ste dosiahnuť celkový výnos aspoň 7,2 % ročne (0,52 x 13,8 %).

Keďže tento fond dosiahol od jeho založenia zhodnotenie iba 2,85 percenta ročne ku 27. máju 2022, s majetkom sa pracuje neefektívne. Aj v prípade, že odpočítame poplatky správcovskej spoločnosti. Ku tým sa dostaneme ešte neskôr. Nie je to ale iba v prípade zmiešaného dôchodkového fondu VÚB Generali, ale aj v prípade iných zmiešaných fondov. Vybrať si ho preto neodporúčam.

Zo zaujímavosti, majú ho iba 2 správcovia kapitálu a druhým z nich je okrem VÚB Generali spoločnosť NN.

 

Akciové negarantované fondy, ako už z názvu vyplýva, sa zameriavajú najmä do investovania akcií. Z toho vyplýva väčšia volatilita, ale tiež aj vyššia výkonnosť. Najvýkonnejší fond od histórie vzniku má práve Allianz. Názov fondu je Progres akciový negarantovaný d. f. a jeho zloženie je v súčasnosti nasledovné:

Vidíme, že v deň písania tohto článku (27. mája 2022) majú 6 najväčších pozícií práve indexy a na 7. a 8. priečke sa už objavujú aj konkrétne akcie firiem.

Výkonnosť indexu som sledoval za posledných 10 rokov, aby sme ju mohli porovnať opäť s indexom S&P500. Za posledných 10 rokov boli výnosy tohto fondu na úrovni 7,1 % ročne, zatiaľ čo americký index dokázal zhodnotiť naše peniaze pri jednorazovej investícii o 13,8 % ročne. Sme na tom lepšie ako v prípade zmiešaných fondov, ale stále iba na polovici reálnej výkonnosti indexu. Akciové fondy ako také podľa môjho názoru tiež nie sú úplne atraktívne. Všeobecne je v nich pri fondoch 2. piliera vysoká diverzifikácia rôznych fondov, ale zasa  to brzdí celkový dosiahnutý výnos a tým aj stav majetku na dôchodku. A riziko býva niekedy porovnateľné s posledným druhom fondov.

Posledným druhom fondov pri druhom pilieri sú indexové fondy. Označujú sa aj ako indexové negarantované fondy, teda opäť pri nich nemáme vopred určenú výšku zhodnotenia. Ako už navráva ich názov, investujú priamo do indexov. Najpoužívanejší fond je tzv. MSCI world index, ktorý zastrešuje globálne spoločnosti. Tento fond akceptuje celkovú trhovú kapitalizáciu jednotlivých firiem. Najvýkonnejší fond má práve Uniqa a nazýva sa Indexový negarantovaný a.d.f. UNIQA. Jeho ročný výnos je od založenia je ku 27. máju 2022 na úrovni 10,33 %. A investuje do spomínaného indexu MSCI world denominovaného v eurách.

Indexové fondy sú tie, ktoré vám odporúčam a investujem do nich tiež. Keď zohľadníme všetky poplatky viem, vieme sa dotiahnuť na výnos S&P500.

Keď si budete vyberať fond do 2. piliera, rozhodne voľte indexový fond. Za zváženie stojí aj indexový negarantovaný fond správcu VÚB Generali a tiež Index Global - Indexový negarantovaný d.f., ktorý patrí pod správcovskú spoločnosť NN. Aj v prípade týchto 2 fondov sa vám majetku investuje do indexu MSCI world v eurách a výkonnosť je s indexovým fondom spoločnosti Uniqa podobná.

 

Prečo je zhodnotenie nižšie ako index S&P500?

Nesmieme predsa zabúdať na poplatky správcovských spoločností. Pri všetkých 3 správcoch sú podobné a posielam ich všeobecný súhrn v prípade indexového fondu VÚB Generali.

Ak si zoberieme priemerný ročný výnos S&P500, ktorý bol 13,8 % ročne. Poďme teda od neho odpočítať jednotlivé poplatky.

 

13,8 % ročný výnos

-       1 % za sumu príspevkov do fondu

-       0,34 % (vypočítané ako 0,3 % z hodnoty 113,8)

-       1,38 % (10 % odplata zA zhodnotenie prostriedkov)

-       0,05 % (0,043 % z hodnoty 113,8)

Ostáva nám 11,03 %.

 

Pričom fond dosiahol od svojho vzniku reálne ročné zhodnotenie na úrovni 9,92 %. Približný percentuálny rozdiel môže vyplývať z rozdielnosti niektorých aktív zahrnutých v S&P500 a v MSCI world indexe.

 

Výsledok sporenia

Prečo je výber fondu dôležitý? Poďme počítať. Ak sa nám bude v priemere investovať dajme tomu 5,5 % z našej hrubej mzdy 2 000 € každý mesiac, je to 110 € mesačne. V prípade ročného výnosu na úrovni 1,95 % dosiahneme po 30 rokoch hodnotu majetku na úrovni 51 800 €. Ak zmeníme výnos na 10,33 % ročne, na konte budeme mať takmer 230 000 eur! Rozdiel predstavuje až 178 000 €, čo je za celý život naozaj dosť.

Sadnúť si za váš druhý pilier si naozaj zaslúži čas. Ak ste ešte nemali 35 rokov, viem vám pomôcť SDS založiť. Ak ho už založený máte, ale nie ste si istí, či máte správny fond, vieme ho spolu skontrolovať, prípadne zmeniť.