ZOZNAM ČLÁNKOV PRE VÁS

Ako rozpoznať hodnotovú investíciu?

 

Čo to vlastne tá hodnotová investícia je, Peťo?

Za hodnotovú investíciu považujem všetko, čoho hodnota dlhodobo rastie a tento rast sa dá na základe pomocou predikcie určiť aj do budúcna. Všetko ostatné možno podľa môjho názoru považovať za rastové investície alebo za špekulácie. Áno, tým pádom patria sem aj tie aktíva, ktorých hodnota ostane nemenná alebo sa bude nachádzať iba v určitom pásme.

Dajme si rovno príklady toho, čo za hodnotové investície nepovažujem. Určite tam nezaraďujem investičné nástroje, ktorých hodnota dlhodobo klesá. Príkladom sú napríklad meny štátov a môže ňou byť napríklad turecká líra, ktorá oproti euru stratila iba za posledných 20 rokov približne 92 percent svojej hodnoty. Za hodnotovú investíciu nepovažujem prakticky žiadnu menu. Keď si zoberieme dolár a euro, ani jedna mena dlhodobo výrazne nerastie a ide skôr o sínusoidu:

 
 

Úplne iným príkladom by mohol byť napríklad švajčiarsky frank, ktorý má dlhodobý vývoj jasne rastúci.

To je vsuvka k tomu, ktoré z mien možno považovať za rastové investície na základe ich historického vývoja. Lepšie sa však hodnotové investície hľadajú napríklad na akciovom trhu, kde sa trend rastu firmy určuje lepšie. Zoberme si napríklad firmu Microsoft, pri ktorej možno vidieť jasný dlhodobý rast.

 

Prečo sa aktuálne zaoberať hodnotovými investíciami?

Prichádza obdobie, kedy je nutné mať hodnotové investície. Vo viacerých videách som upozorňoval na rastové firmy. Keď si pozriete ich aktuálnu situáciu, môžeme pri nich, žiaľ, vidieť strmé prepady.

A zvyšok akciového trhu prepady nemá, Peťo? Áno, má, ale napríklad hodnotové firmy takto výrazne zo svojej hodnoty nestrácajú. Toto obdobie možno nie je iba na najbližších pár mesiacov, ale môžu to byť aj roky. Preto si myslím, že je podstatné mať investície, ktoré ak klesať budú, tak nie prudko. Tým pádom sa rýchlejšie dostanú do plusu. Pri poklesoch je dôležité vedieť si veľkú časť hodnoty ochrániť.

 

Poďme na čísla

Akonáhle vám investícia poklesne o nejaké percento, pre návrat na pôvodnú úroveň, z ktorej klesala, potrebujete vyšší percentuálny zisk.

Ako tam uvádzam – pri prepade o 10 % pre návrat späť potrebuje investícia zhodnotiť o 11 %. Pri prepade o 20 % už o 25 %. Pri prepade 30 % až o 43 percentuálnych bodov. A pri prepade o 50 % až dvojnásobok. Áno, dokupovať môžete aj rastový titul. Ale ak si to zle naplánujete, cesta nahor môže trvať príliš dlho. Ak sa tam vôbec cena niekedy ešte dostane. Ale to už závisí od konkrétneho titulu.

 

Charakteristiky rastových titulov

Hodnotové tituly majú podľa mňa viacero charakteristík. Poďme si povedať, ktoré to sú. A keďže pri akciách sa podľa môjho názoru najlepšie hľadajú hodnotové investície, odôvodním, prečo napríklad firma UnitedHealth Group (UNH) je hodnotová a vhodná na investíciu. Tým pádom aj celý podsektor zdravotníctva s názvom healthcare plans.

 
 

Každý hodnotový titul by mal mať kladnú hodnotu P/E. A to dlhodobo. Ak má firma kapitalizáciu napr. 100 mld. USD a viac a jej P/E je pod 40, je stále na zaujímavých úrovniach. Pri UNH to tak aktuálne vychádza a P/E je na úrovni 25. Dôležité je, aby bolo P/E aj z historického pohľadu na týchto úrovniach a to si viete pozrieť na tejto stránke. Nemôžete pozerať iba súčasné P/E, ak sa to dlhodobé nedalo určiť (a firma bola v strate).

Rast tržieb patrí tiež ku jednej z podmienok hodnotového titulu. Tejto firme posledné roky tržby narastajú.

Tak isto by firma mala navyšovať svoj free cash flow, ktorý predstavuje jednotlivé cash flowy znížené o kapitálové výdaje. Tento ukazovateľ si viete pozrieť napríklad na tejto webovej stránke a za posledné roky je tiež rastúci pri nami vybranej firme.

Rastúca výška dividend, pokiaľ firma nejakú dividendu vypláca. Ak vypláca, jej rast by mal byť znakom toho, že firma je ochotná zo svojho zisku akcionárom rozdávať viac a viac. Dividendy aj v jej prípade dlhodobo rastú.

Drží tempo s/nad indexom. Mnohí investori sa zameriavajú na to, aby nielenže dokázali držať krok s indexom S&P500, ale práve naopak, aby ho dokázali poraziť. Potrebujú však na to tituly, ktoré rastú rýchlejšie a klesajú pomalšie ako index. Platí to aj za posledných 5 rokov, kedy UNH dokázala investíciu zhodnotiť o 150 %, zatiaľ čo index približne o 50 %. Taktiež za posledný rok klesol index S&P500 o 10 %, pričom UNH narástla medziročne k dátumu písania tohto článku približne o 17 percent.

 

Dôležitý je už aj sektor

Pri investovaní do hodnotových firiem je podľa môjho názoru dôležité zohľadniť aj sektor. Sú sektory, ktorým sa aktuálne darí viac aj pri poklesoch a neklesajú tak prudko ako rastové investície, prípadne rastú. Uviedol som tu 2 firmy, ktoré obe považujem za hodnotové a to Microsoft a následne analyzovanú UnitedHealth Group. Microsoft je aktuálne v sektore, ktorému rast úrokových sadzieb škodí najviac. A to preto, že je v technologickom sektore. Pri investíciách do neho (jednorazových) toto treba určite zohľadniť. Síce ide o hodnotovú firmu, ale technologický sektor jej aktuálne znižuje atraktivitu.

Naopak, UNH je zo sektora zdravotníckeho, ktorý je viac hodnotový a má menšiu tendenciu prudko reagovať na rastúce úrokové sadzby. A preto má u mňa „silnejšiu zelenú.“

Čo s novými firmami na burze

Spravidla firmy, ktoré nie sú dlho na burze, majú väčšinou ich ukazovatele slabšie, prípadne sa im nepodarilo dostať do ziskovosti. Na základe toho sa ťažšie určí, ktorá začínajúca firma je naozaj hodnotová. Ak chcete do nejakej firmy investovať a na burze je rok, dva, tri,... a nemá zatiaľ ukážkové ukazovatele, zaradil by som ju skôr do skupiny rastových investícií a podľa toho jej určil v rámci portfólia zlomkový podiel. Výnimkou bola napríklad firma Ferrari, ktorá akonáhle prišla na burzu, začala byť hneď zaujímavou hodnotovou investíciou.

 

Záver

Ako som už písal, hodnotové investície sú aktuálne v portfóliu potrebné, pokiaľ teda chcete investovať na burzu veľa a jednorazovo. Pamätajte na percentuálne prepady a ich návraty späť. 50-percentný prepad bude vyžadovať až 100-percentný nárast investície iba na to, aby sa vrátila naspäť na pôvodnú úroveň. S hodnotovými investíciami vám dokážem pomôcť aj prostredníctvom môjho kurzu expert na akciové trhy. Kurz je samozrejme platený, lebo sú v ňom hodnotné informácie.

Pokiaľ plánujete investovať pravidelne a dlhodobo, zaujímavý je rozhodne aj technologický sektor. Rád vám pomôžem aj s tým, ako do neho investovať tak, aby ste pri predaji investície nemuseli platiť dane a ani žiadne ďalšie odvody.