ZOZNAM ČLÁNKOV PRE VÁS

O čom aktuálne hovoria proroci finančných kríz

 

V tomto článku chcem nadviazať na jeden z mojich starších článkov, ktorý hovoril o prorokoch finančných kríz. Zhodou náhod, bol napísaný ešte pred vznikom pandémie, ktorá svetom hlavne v jej prvopočiatkoch výrazne otriasla.

Situácia je už ale trochu iná. Môžeme povedať, že nejaká kríza tu potenciálne začína, i keď nie všetky faktory potvrdzujú, že je to tak. Nemôžeme povedať, že tu máme stagfláciu, ktorej sa (nielen investori) obávajú. V článku spred 2 rokov sa dočítate bližšie informácie ku obavám, ktoré som počúval tie 2 roky dozadu. A teraz sa pozrieme na tie aktuálne.

 

Obavy, ktoré počúvam

Dosť dôležitou obavou je samozrejme tá, že v súčasnosti tu máme vojnu. Možno by sme si ani nedokázali predstaviť tie 2 roky dozadu, že môže vojna vzniknúť. Áno, je to faktor, ktorý toho veľa mení, ale stále nevidím dôvod na nejakú extrémnu paniku alebo na výpredaj vašich investícií. Zoberme si, že sme tu mali aj prvú a druhú svetovú vojnu a trhy si dokázali s nimi poradiť. Áno, nebolo to ľahké, ale výsledok sa dostavil. Nemajte teda obavy, ale hľadajte riešenia.

Ak kvôli tomu nastane ďalšia globálna kríza, bude ďalšou krízou v poradí. Nemyslím si, že svetové ekonomiky by sa s ňou z dlhodobého hľadiska nedokázali popasovať.

 

Druhou obavou sú úrokové sadzby, ktoré sa zvyšujú. Áno, viacerým trhom, či už akciovým, dlhopisovým alebo dokonca aj komoditným (v prípade zlata a striebra) to škodí, ale opäť sa vieme pozrieť do histórie, kde takéto situácie vznikali tiež. Mám pre vás odpoveď práve v tomto videu, ktoré hovorí o tom, čo robili akcie, keď FED v minulosti zvyšoval sadzby. Vidíme tam určité poklesy, ale hlavne dlhodobý nárast, ktorý bol históriou potvrdený.

 
 

Treťou obavou je rastúca digitalizácia. Ľudia častokrát očakávajú, že doba sa zmení a náš digitálny svet bude iný. Smeruje to napríklad k metaversu. My tu už ale istým spôsobom virtuálnu realitu máme. Zoberme si, koľko času denne trávime na sociálnych sieťach. Online kontakt jasne vedie pred osobným kontaktom. To nemôžeme poprieť. Zoberme si, ako na tom bola digitalizácia pár rokov dozadu a ako je teraz. Z mobilu už dokážeme riešiť naozaj všetko. Digitalizácia nie je pre svet hrozbou, ale práve naopak, príležitosťou.

Štvrtou častou obavou sú neracionálne obavy typu „dolár padne.“ Dolár padnúť ako taký podľa môjho názoru nemôže. Môže maximálne oslabiť alebo dlhodobo oslabovať. A to je v poriadku. Dolár mal historicky viaceré obdobia, kedy oslaboval a áno, môže to nastať aj teraz. História dolára je však natoľko dlhá, že je podľa mňa malá pravdepodobnosť, že by dolár zanikol. Maximálne bude niečo také ako je digitálny dolár, keď sme už načrtli tému metaverse.

 
 
 
 

Nevykresľujem škaredé scenáre

Zásadný scenár medzi mnou a prorokmi finančných kríz je ten, že nepreferujem nevykresľovanie negatívnych scenárov. Na veci sa pozerám racionálne. Používam históriu, realitu, trendy a fakty. Tiež nepopieram, že netreba mať obavy, ale sumárne je každá kríza aj príležitosťou. O čomkoľvek, čo si prečítate, si toho naštudujte čo najviac, nech máte plnohodnotný názor na vec. Tento článok vám má ukázať ako na to. Aby sa nestalo, že si prečítate článok typu „svet sa rúti do záhuby“ a následne tomu podradíte všetky vaše finančné rozhodnutia.

 

Ako môže vyzerať nasledovanie prorokov...

Napadol ma akurát jeden kamarát, ktorý pozeral na Youtube videá jedného analytika. Nebol to typický prorok finančných kríz, ale práve naopak, prezentoval tam výhodnosť investície do kryptomien ako skvelú príležitosť. Dovolil si tam dokonca predikovať vývoj kryptomien na najbližší rok. Podložil to presvedčivými argumentmi a ten kamarát sa podľa toho riadil. VERIL TOMU, ŽE INÝ SCENÁR AKO TEN PREZENTOVANÝ NASTAŤ NEMÔŽE.

 

Po ročnom zhodnotení však vôbec spokojný nebol a viem, že priebežne mal na majetku vysoké prepady.

Kde spravil chybu? Informácie, ktoré dostal, si neoveril. Jednoducho im veril. Podobné to môže byť aj pri vás – niekto vás môže zbytočne buď vystrašiť, aby ste neinvestovali kvôli možnej prichádzajúcej kríze alebo práve naopak, aby ste zainvestovali veľa, pretože má famóznu investičnú príležitosť. Chyby sa pritrafia (pri investovaní) každému, ale spravte si vlastný názor a na základe neho sa vždy rozhodnite. Berte vždy veci s nadhľadom a SNAŽTE SA VYVAROVAŤ PROROKOM.