ZOZNAM ČLÁNKOV PRE VÁS

Kedy je nutné využiť služby investičného špecialistu?

 

Kedy je vlastne vhodné využívať služby investičného špecialistu? A mám ich vôbec využívať? Niekto si dokáže svoje portfólio riadiť efektívne sám a niekto iný zasa nie. To je samozrejme v poriadku. Zvládnuť efektívne investovať nie je samozrejme pre každého. A ako ste na tom vy? Myslím, že sa to dozviete jedine vtedy, ak budete pokračovať v čítaní.

 

Veľa investorov nie je pri investovaní sebavedomých

Ako spoznať investičné sebavedomie? Pri investovaní viete presne do čoho ste investovali, prečo ste do toho investovali, akú máte investičnú stratégiu a čo budete robiť v prípade, pokiaľ vaša stratégia fungovať nebude. To sa môže ukázať napr. v dnešnej dobe, v čase prepadov.

Ako zistiť, že investičné sebavedomie nemáte? Akonáhle prídu prepady alebo sa zmení trhová situácia, chcete svoje portfólio čím skôr predať alebo robiť náhle zmeny. Prípadne sa uisťujete u iných investorov, či ste náhodou nespravili touto investíciou chybu. Začnete jednoducho pochybovať, či ste investovali správne...

 

Toto isté si často všímam aj ja. Ľudia, ktorí investujú a s ktorými som v kontakte cez sociálne siete, vyzerajú investične sebavedomo. Ale v poslednej dobe sa mi ozvalo viacero ľudí, že ako sa zachovať v tejto dobe, keď boli prepady. A či to podľa mňa ešte pôjde dole. A ak áno, tak o koľko. Prípadne riešia ďalšie z týchto bodov. Vo vašej stratégii musí byť vopred už na začiatku stanovené, ako sa budete investične správať v rôznych situáciách.

Našli ste sa v týchto riadkoch? Pokiaľ investičné sebavedomie nemáte, neinvestujte sami, inak to povedie ku zbytočným investičným chybám. Je pre vás viac vhodný práve investičný špecialista.

 

Investičný špecialista je profesia

Argument v prospech investičného špecialistu je profesia. Tak isto ako profesia automechanika, znalca alebo zubára. Pokiaľ nie ste expert na opravu áut a vaše auto sa vám pokazí, pravdepodobne skončí u automechanika a nebudete ho opravovať vy sami. Neriskovali by ste, že to nebude opravené dobre. Tak isto pokiaľ potrebujte znalecký posudok a nedokážete si ho vytvoriť vy alebo nemáte na to oprávnenie, skončí jeho tvorba v rukách experta. Tak isto je profesiou aj zubárstvo. Nepoznám človeka (okrem mojej zubárky), ktorý by nebol vyučeným zubárom a vŕtal si zuby sám, keď ho začali bolieť.

Veci jednoducho nechávame na špecialistov a tak by to malo byť aj v prípade investovania.

 
 

Ste vy tým špecialistom na vaše investície?

Na to vám presne odpovedať neviem. Musíte si odpovedať vy sami. Nehovorím, že sa musíte venovať investovaniu tak ako ja, teda je to pre mňa dennodenná oblasť, ktorá ma živí. Dôležité je skôr to, či mu venujete dostatok času a hlavne, ako som už spomínal, či máte investičné sebavedomie.

Sú ale rozhodne prípady, kedy služby investičného špecialistu rozhodne odporúčam. Poďme sa na ne pozrieť:

 

1. Keď investujete cez banku. Základ toho, ako môže vyzerať investovanie cez banku, nájdete aj v tomto článku. Väčšinou sa v banke stretneme s nízko výnosnými stratégiami, vysokými poplatkami a tiež so slabou profesionalitou. Dokonca mnohé banky nemajú ani ETF fondy, ktoré  sú medzi investormi obľúbené a majú viaceré daňové výhody.

Za najkratší koniec však ťahá profesionalita, ktorá je určite potrebná. Vidím tu obrovskú dieru napr. vo vysvetlení investorovi, do akých nástrojov ide investovať, zdôraznenie rizík a tiež správny money manažment. Záver je teda jasný = určite je lepšie investovať cez špecialistu ako cez bankové fondy.

 

2. Keď investujete rizikovo alebo ste dlhodobo v strate, je lepšie nájsť si vlastného investičného špecialistu. Rizikovo môžete investovať v prípade tradingu. Trading má základnú nevýhodu a to tú, že kvôli využitiu páky (na kapitál) môžete prísť o celú investovanú čiastku. Ak ste pri tradingu alebo pri inom investovaní dlhodobo v strate, je možno najvyšší čas využiť služby investičného špecialistu.

 

3. Ak nedokážete investovanie zvládať po emočnej stránke. Dostávate sa tak do bodu, že najväčším nepriateľom vášho kapitálu ste práve vy. Nedokázať ovládať investovanie po emočnej stránke znamená, že nemáte investičné sebavedomie, o ktorom sme sa už bavili. A robíte zbytočné kroky naviac, ktoré vám znižujú celkový výnos alebo spôsobujú straty. Častokrát môže súvisieť tiež s rýchlymi emočnými pochodmi.

 

4. Ak nemáte čas  sledovať investície a ste zaneprázdnení. Možno máte počas dňa iný cieľ ako sa venovať vašim investíciám. Možno ste natoľko vyťažení, že nemáte priestor vaše investície sledovať. Pri podnikateľoch je to bežné. Pokiaľ nechcete spraviť zbytočné chyby a nerobiť vaše investovanie neefektívnym, nebuďte naň sami.

 
 
 
 

5. Ak nesledujete investičné trendy. Investičné trendy sú niečo, čo určuje trend. Niekedy výrazný a silný trend. Investovať iba do indexu je fajn, avšak ak poznáte aktuálny trend, viete sa na ňom zviesť. Mne napríklad pri vedení portfólia aktuálne pomohli akcie z defenzívnych sektorov, pričom čakal som, že sú to sektory, ktoré budú počas prepadov najstabilnejšie. Pomohlo mi ísť s trendom.

A je dôležité, aby ste na trendy reagovali aj vy.

 

6. Ak nedokážete porážať infláciu

Inflácia ako taká nám pri investovaní škodí. Škodí v tom zmysle, že nám uberá hodnotu celkových peňazí. To, čo musíme docieliť, je obehnúť ju. Pokiaľ nedokážete dlhodobo porážať úroveň inflácie alebo ste dokonca v strate, je potrebné niečo na tejto situácii zmeniť. Opäť odporúčam vyhľadať špecialistu na investície.

 

Záver

Verím, že tento článok vám objasnil tému, či si máte viesť vlastné portfólio vy alebo naopak, nechať to na ďalšiu osobu. Počítajte s tým, že to nebude zadarmo a bude to niečo stáť. Tak isto ako ten automechanik alebo zubár. Efektivita tej práce však bude oveľa vyššia ako keby ste to riešili vy sami. A v prípade investícií to bude ich väčšia efektivita.

Ak ste si zodpovedali sami, že je pre vás potrebný investičný špecialista a moje služby vám dávajú zmysel, neváhajte sa mi ozvať a možno nájdeme spoločnú reč.