ZOZNAM ČLÁNKOV PRE VÁS

Medziročné výsledky najväčších amerických spoločností na americkej burze a... aký môžu udať trhu smer?

 
foto1.jpg

Tento článok opäť nadväzuje na posledné moje pridané video.

Uviedli sme si v ňom, že index S&P500 v priebehu posledného mesiaca rástol približne o 7 percent a že väčšinu strát, ktoré mu vznikli, bola vymazaná. Je však tento nárast opodstatnený?

Ako to však vyzerá s reálnymi výsledkami spoločností a kam môžeme ďalej smerovať? Poďme sa na to bližšie pozrieť! Budeme tu rozoberať, ako dopadli s výsledkami najväčšie svetové spoločnosti, kde si vyberám top 7 podľa tohto zdroja.

Vždy budem pri nich hodnotiť aj ich jednotlivé sektory a tak aj dôsledky situácií, ktoré vznikli napríklad v súvislosti s korona vírusom.

1. Microsoft Corp.

Spoločnosť s najväčšou trhovou kapitalizáciou s tržbami rástla o 13 % a zisk na akciu vystrelil až o 33 %. Tento zdroj budeme používať aj ďalej. Akcie rastú ročne o 47 percent, čo je podľa môjho názoru možno o niečo väčší rast, ako by som očakával, preto by malo byť podľa môjho názoru ocenenie spoločnosti nižšie. V rámci sektora je na tom podľa mňa Microsoft dobre. 

2. Apple Inc.

Ďalšia spoločnosť, ktorú nemusím predstavovať. Sektor „konzumnej“ elektroniky je dobrý a firma podľa mňa spravila vhodný strategický krok, že prešla na platby prostredníctvom Apple pay, čo jej môže nahrať do karát aj v období karantény.

Tržby rastú medziročne o 4 percentá, zisk na akciu o 7 %. Opäť tu máme medziročný rast, ktorý je dôležitý. Ak by ste zbadali, že tržby kvartálne poklesli o 37 %, tak tento údaj nie je dôležitý, pretože spoločnosť má ako taká najsilnejšie práve štvrté kvartály. 

Akcie však rastú medziročne o 54 percent a je opäť otázne, či je tento rast zdravý, keďže tržby poskočili iba o 4 percentuálne body.

 
 

3. Amazon.com

Opäť spoločnosť, ktorú predstavovať nemusím. Tržby má za posledných 12 mesiacov vyššie o 23 %, zisk na akciu poklesol o 13 %. Možno máte otázku – hodnotiť spoločnosť podľa zisku alebo podľa tržieb? Za mňa sú dôležitejšie jednoznačne tržby. Pokiaľ ich máte, viete prispôsobiť nákladové položky a zmeniť to na zelené čísla. Pokiaľ nemáte dostatočné tržby, zisk sa zvyšuje ťažko.

Akcie tohto kapitalizovaného giganta pridávajú za rok 25 percent a myslím si, že spoločnosť je na správnej cenovej úrovni, lebo ide vývojom s rastom tržieb. Naviac, je vo vhodnom sektore. Niektorí by ste mi mohli argumentovať, že ukazovateľ P/E je pri Amazone príliš vysoký – v prípade takýchto známych spoločností P/E neberiem do úvahy, pokiaľ teda nie je príliš stratová.

Spoločnosť má naviac možno najlepší sektor, aký v súčasnosti môže byť a tým je internetový retail. A ten bude napredovať v ktoromkoľvek období. Podľa mňa je ocenená správne a má ešte priestor na rast.

 
 

4. Alphabet Inc.

Pre tých, ktorí nesleduje názvy spoločností na burze, ide o Google. Celosvetový prehliadač opäť predstavovať nemusím. Z pohľadu sektora opäť geniálne postavenie. Dokonca táto spoločnosť ako taká je už prakticky nezastaviteľná – viete si predstaviť, že Google zruší svoje služby? 

Tržby si prilepšili za posledných 12 mesiacov o 17 %, zisk o 24 percent. Akcie ako také o 18 percent. Keď ich vývoj zrovnáme s tržbami za rovnaké obdobie, ocenenie je podľa mňa v poriadku a preto vidím priestor na rast. Zdroj čísel je taký istý ako pri MSFT. 

 
 

5 Facebook Inc.

Tržby medziročne rástli o 24 percent, zisk zasa o 8 percentuálnych bodov a akcie spoločnosti o 13 %. Spoločnosť rástla pomalšie ako jej tržby v poslednom roku. Vidím tak jej trend skôr smerom nahor. Počítal som jej ocenenie aj valuačne a vyzerá to s rastom naozaj dobre.

Sektor spoločnosti tiež nie je zlý i keď je možno otázne, aký bude trend rozpočtov firiem na reklamy na sociálnych sieťach v ťažkých obdobiach.

 
 

6 Berkshire Hathaway Inc.

Holdingová a investičná spoločnosť Warrena Buffetta nie je podľa môjho názoru v dobrom sektore, pretože má/mala veľa prostriedkov v cyklických aktívach, ktoré neboli v dobrých sektoroch. Tržby spoločnosti medziročne rástli o 2 percentá, ale zisk sa za to prepadol o rekordných 63 percent. Holding má v portfóliu finančné spoločnosti, ktoré v marci prepadli, ako väčšina akcií, ale v apríli ťažšie vyťahovali svoje straty. Patria sem napríklad aerolinky, ktoré sú už z portfólia Warrena Buffetta vonku.

Práve kvôli týmto sektorom, ktoré vlastní Berkshire, ju nevidím ako zaujímavú investíciu. Inak povedané – vidím sektory, ktoré majú potenciál „šľapať“ lepšie. Spoločnosť klesala o 15 percent z roka na rok a pokiaľ sa prepadne o ďalších 14 percent na úroveň 152 $ za akciu, tam bude podľa mňa zaujímavá na kúpu. Vidím pri nej teda priestor na pokles.

 
 

Záver

V závere hodnotím tento článok tak, že najväčšie dve svetové korporácie sú podľa môjho názoru nadhodnotené. Možno nás prekvapilo, že tržby vo väčšine prípadov rástli, aj napriek vzniknutej korona kríze. Záver je však podobný, ako som uviedol vo videu. Aký je to? Že práve najbližšia výsledková sezóna v júli/auguste trhom ukáže, kam budú smerovať ďalej. 

Pokiaľ beriem do úvahy na trhu výsledky spoločností a nie emócie...

Pokiaľ chcete do niektorých z týchto spoločností investovať, napíšte mi a rád vám s tým pomôžem. Ak vám dal článok nové informácie, zanechajte mi pod ním komentár.