ZOZNAM ČLÁNKOV PRE VÁS

Ako zarobiť na lacnej rope aj v tomto jej nestabilnom období?

 
obr. ropa.jpg

Mnohí z nás pravdepodobne registrovali, že ceny ropy sa v poslednom období závratne prepadli. Možno si kladiete prvú otázku – kvôli čomu to vlastne nastalo?

Prvým spúšťacom bol korona vírus. Ten, štandardne spôsobil, že takmer každé cyklické aktívum utrpelo straty. Vo väčšine prepadov na akciách si „zlizne“ tento pokles aj ropa. Spoločnostiam sa darí sa horšie, tak dopyt by mal byť štandardne nižší. Marec teda sprevádzal pokles zo 42 dolárov na 20 USD za barel ropy. Ak to vyjadríme percentuálne, čierne zlato odpísalo 52 percent svojej hodnoty, čiže dosť. Ak to porovnávame s akciami, tie strácali v marci v najhlbšom dne približne 27 %. Mám na mysli akcie americké, pochopiteľne, keď berieme do úvahy ropu WTI. Čísla sú dosť rozdielne.

Druhý kolaps nastal 20. apríla, kedy dokonca ropa „stála“ v určitom bode mínus 40 $. Ak to opäť vyjadríme v percentách, je to pokles z pôvodných 20 $ až o mínus 300 %! Dávate si otázku: - 40 USD? Akože naozaj? Presne tak. Prikladám graf vývoj ropy za posledné 2 mesiace, kde tento pokles môžeme vidieť. Hlavným faktorom je tentokrát ponuka ropy, ktorá je obrovská. Investori túto situáciu vyhodnotili tak, že je problém so skladovaním ropy. Vlastníci ropy by mali dokonca platiť odberateľom za to, že si ju vezmú a budú ju skladovať. Väčšina ropných kontraktov v tomto čase expiruje v máji a preto museli byť čím skôr uzavreté. Pokiaľ teda investori nechceli ropu fyzicky odobrať. 

Do toho samozrejme extrémna ponuka a prakticky so slabým dopytom. Pretože sa cestuje oveľa menej, stále má väčšina ľudí karanténu. Ropa zažila preto takýto prepad a aktuálna cena je v okolí 12,2 $.

Vývoj ropy za posledný rok

Vývoj ropy za posledné dva mesiace

 
 

Ropné futures

Futures ako také hovoria o dohode dvoch strán, kde sa jedna zaväzuje druhej dodať podkladové aktívum (teda ropu) a druhá sa ju zaväzuje v danom čase kúpiť. Cena, za ktorú sa transakcia zrealizuje, je vopred stanovená a nemôže sa meniť. V praxi sa však sledujú cenové rozdiely a pokiaľ nakúpite, rast cien ropy pre vás znamená zisk, pretože cena stanovená na futures je lacnejšia ako tá reálna. Naopak je to zasa pri poklese cien a v budúcnosti ste mohli kúpiť výhodnejšie.

Výhodou je, že netreba veľký objem prostriedkov na kúpu kontraktov, stačia násobky 100 USD. Sú taktiež vysoko likvidné a kto má správny risk manažment a vedel, kedy predať futures, mohlo sa mu podariť zarobiť.

Naopak nevýhodou je, že kontrakty sa obchodujú na páku. Tiež obchody moc neuznávam a Warren Buffett by vám na ne dokázal tiež povedať svoj názor. Funguje to tak, že zisky a straty narastajú rýchlejšie ako v skutočnosti. Napríklad ak ropa zarobí percento, u vás to môže byť až 5 percent. Pokiaľ ropa stratí percento, vy až 5. Stačí tak 20-percentný pohyb tejto komodity a o celú maržu ste prišli. Ropné futures preto neodporúčam.

 

CFD pre ropu

Contracts for difference alebo „zmluvy za rozdiel“ sú opäť pákové nástroje, ktoré sa vyvíjajú podľa ceny čierneho zlata a podľa toho buď zarábate alebo prerábate. Namiesto nákupu 1000 barelov v kontrakte môžete zadať objednávku napr. na 100 barelov, čo umožňuje vstúpiť do obchodu s menšou investíciou. Ak má jeden kontrakt 1000 barelov a barel stojí 12 S pákou to môže byť iba zlomok.

Opäť páka robí pri obchodovaní svoje a pri 50-percentom poklese ropy by ste už dávno mali po obchodnom účte. Pákové obchody tak máme vysvetlené. Ani futures a ani CFD neodporúčam. Investovanie nie je o tom, že je možnosť prísť o celú sumu investovaného majetku.

 

Ropné spoločnosti

Taktiež je možné investovať do ropných spoločností. Tie už na páku ako CFD alebo futures nie sú. To znamená, že percentuálny pohyb akcií, ktoré si nakúpite, budú reálne prezentovať aj pohyb vášho majetku. Ak je spoločnosť stabilná, pravdepodobnosť krachu je naozaj nízka. Ďalšia skvelá výhoda, ktorú tu vidím, spočíva v tom, že volatilita je oveľa nižšia ako pri rope.

Uvediem to na príklade spoločnosti Chevron, ktorú hodnotím v rámci ropy ako kvalitnú investíciu. Za rok síce stratila okolo 24 %, avšak ropa WTI klesala medziročne o neuveriteľných 81 percent! Pri akciách ďalej hodnotím ako pozitívne to, že ich vieme oceniť. Chevron nie je moc zadlžený a akcia má účtovnú hodnotu o 14 % nižšiu ako je jej aktuálna hodnota. To v praxi na grafe dosť pomohlo, pretože pod účtovnou hodnotu a ani pod cenou 80 USD od roku 2010 dlho nepobudla. Len v rámci období, kedy mala ropa prudké poklesy. Pozrite si sami graf. Stratégia, ktorá sa mi páči pri ropných spoločnostiach, spočíva v tom, že čierne zlato si nakúpia v čase takýchto nízkych cien do zásob a pokiaľ ropa zdražie, môžu si na ňu uplatniť vyššie marže.  

Naopak, ako nevýhodou investovania do akcií môžu byť pre niekoho nie príliš zaujímavé pohyby spoločností, najmä takýchto large cap. Nevýhodou je tiež zdanenie zisku, ak akcie nedržíme dlhšie ako 1 rok. To ale neodporúčam robiť. Viac o technickej analýze ku konkrétnym akciám ropných spoločností sa môžete dozvedieť od profi tradera Jakuba Kraľovanského v kurze Expert na akciové trhy, kde vám ukážeme aj to, ako si možno viesť svoje vlastné portfólio.

Akcie spoločnosti Chevron za posledných 10 rokov

 
 

ETF

Exchange traded fund je investičný produkt, ktorý nám umožní investovať na rozdiel od jednotlivých sólo spoločností do skupiny spoločností. Teda vieme do neho zaradiť sektor, krajinu alebo index. V tomto prípade ropný sektor. Nemusíme tak zvlášť kupovať ropné spoločnosti a máme tak rovno ich celú skupinu kúpenú náraz. 

Táto investícia tiež zmysel dáva, keďže ETF majú nízke náklady, vysokú transparentnosť a sú na tom lepšie z pohľadu daňového hľadiska. Napríklad toto konkrétne ETFko je naviazané na skupinu ropných spoločností, vrátane Chevronu. Ročne stratilo 46 %, čo je dokonca viac ako samotný Chevron, takže volatilitou disponuje. Výhodou je, že sa dá do neho investovať pravidelne. Na druhú stranu, utrpelo oveľa nižšie straty ako samotná ropa. Investície do ropy cez ETF odporúčam tiež.

 

Niečo na záver

Zhrnúť to môžeme tak, že investovať do ropy v aktuálnej situácii za to stojí. Nemá síce najlepšie obdobie a ponuka je obrovská, ale keďže je cena najnižšia za postupných 20 rokov, postupne sa podľa mňa vráti do normálu. Pamätajme, kupujme lacno a draho predávajme.

S investíciami do ropy vám viem pomôcť pomôcť cez moje služby. Môžete ma kontaktovať. Ak sa vám článok páčil, nechajte pod ním váš komentár.