ZOZNAM ČLÁNKOV PRE VÁS

Možnosti investovania do zlata

 
Zlato invest.jpg

História zlata

Mnohým sa Vám páčil článok, kde sa venujem spôsobom investovania do ropy. Začali sme týmto článkom a dnes si posvietime na zlato. 

Žltý kov ako taký má naozaj dlhú históriu a prakticky stále bol využívaný, prípadne mal svoju hodnotu. Či už si zoberieme názvy ako „zlatý poklad“ alebo „soľ nad zlato,“ ťahá sa to celé históriou. Teda zlato ako také bolo vždy hodnotné. Keď sa pozrieme na skoršiu históriu, ešte do roku 1971, každá americká bankovka bola krytá zlatom. Čo to znamená? Že každý dolár mal svoj náprotivok v podobe zlata. Prezident Nixon však v roku 1971 cesty amerického dolára a žltého nerastu rozviedol a odvtedy boj jasne vyhráva zlato.

Pozrime sa sami na graf:

Obr. 1 Zlato – historický graf

Z Dlhodobého hľadiska to s cenou zlata vyzerá naozaj dobre a sami môžeme vidieť, že kľúčové nárasty vznikli najmä po roku 1971, kedy prestala byť americká bankovka zlatom krytá. Toto je pozadie a v rámci formality tak zo zadnej strany z hesla „In gold we trust“ zmizlo zrazu písmeno L. Teda z citátu „veríme v zlato“ vzniklo „veríme v Boha.“

Ďalej krásne odráža infláciu. Ak máte niekto starých rodičov narodených v rokoch 1930 – 1940 a tí by si v čase narodenia nechali dajme tomu 100 jednotiek ich meny, tak sumárna inflácia by bola cez 240 % (rátam aj s približným vývojom do roku 2020), ktorý nie je na obrázku zahrnutý. 100 jednotiek tejto meny by dnes malo reálnu hodnotu 29 jednotiek, teda ak by to bolo v tom čase 100 korún, dnes v reálnej hodnote 29 korún. Je to približne  jedna tretina pôvodnej kúpnej sily týchto peňazí, ktorá nám ostáva. Ak by sme tieto prostriedky držali doma pod matracom.

Naopak, pokiaľ by sme ich investovali do zlata, mali by sme približne 35-násobok pôvodnej hodnoty a teda 3 500 USD. Avšak, musíme odpočítať aj stratu na USD a keďže dolár stratil približne 71 % svojej hodnoty, sme na 1015 $. Stále však desaťnásobok toho, čo sme vložili.

Obr. 2 Dlhodobý nárast US inflácie vyjadrený pomocou CPI, od 1971 začala rally

 
 

A dopĺňam tiež, ako to vyzerá celosvetovo s celkovými peniazmi v obehu. Za posledných 10 rokov ich tu máme dvojnásobok. Dosť rýchle tempo. Táto informácia pravdepodobne pre vás nie je novinkou, ale rád ju tu uvádzam číselne prepočítanú. Chrániť sa dá teda aj investíciou do zlata.

Prečo ho považujem za stabilnejšiu komoditu ako čierne zlato, teda ropu? Prikladám pod celkovými peniazmi v obehu aj ďalší obrázok, znázorňujúci vývoj pomeru ceny zlata a ropy. Podľa mňa z pohľadu stability zlata nie je o čom...

Obr. 3 Celkové peniaze v obehu

 
 

Obr. 4 Pomer cien zlata a ropy, v prospech zlata

 
 

Možnosti investovania do zlata, začnime derivátmi

Odo mňa to už bolo spomenuté v tomto článku a názor mám jasný - deriváty a pákové obchody neuznávam. Je to z toho dôvodu, že môžeme prísť o celý svoj majetok. Pomerne rýchlo. 

Ako povedal Warren Buffett a s ním súhlasím, že deriváty sú zbrane hromadného ničenia. Stačí jeden prudký pohyb v opačnom smere ako máte vy a celý majetok môže byť preč. O tom pre mňa investovanie nie je, toto je špekulácia...

 

Fyzické zlato

Mať fyzický kov je dosť populárna forma investície, najmä v súčasnosti, ako si tak všímam. Má to samozrejme výhody a tiež nevýhody. Ako výhodu vidím, že máme doma po ruke fyzické mince/odliatky. Pokiaľ máme spoľahlivý trezor, neprídeme o ne. Ešte väčšiu výhodou v súvislosti so zlatom vnímam tú, že investičné zlato je brané ako osobný majetok. V prípade exekúcie alebo rozvodu patrí iba vám, exekútor naň nemá nárok. Plus spomínaný nárast hodnoty. 

Na druhej strane, žltý kov ako taký negeneruje žiadnu hodnotu, ak ho máme odložený v sejfe. Iné je to, ak nosíme zlaté šperky, táto využiteľnosť tu je. Mne sa viac páči, keď peniaze, ktoré sú investované, sa hýbu. To znamená, že namiesto toho ich vieme vložiť do reálneho podnikania.

Na druhú stranu je to likvidita. Mnoho subjektov, od ktorých žltý kov môžeme kúpiť, nám možno povedia, že spätný odkup je možný. Pokiaľ však ceny rýchlo vyrastú, rýchly spätný predaj môže byť v obmedzenom móde, pretože výkupy nebudú kvôli vyťaženosti nekonečné. A medzi ľuďmi môže byť tiež likvidita dosť ohrozená. Nebude to zlato, čo bude úradovať v čase recesie, ale skôr rýchlo vymeniteľné komodity, z ktorých niektoré potrebujeme možno dennodenne - jedlo, tabak, alkohol a voda. Naviac, máme tu veľa fiktívneho alebo tzv. papierového zlata. To brzdí rast ceny skutočného zlata. Avšak, nárast toho skutočného sa zasa prejaví v čase neistoty. 

Ak mám spraviť z tohto záver, tak fyzické zlato je podľa mňa vhodné, ale prevažne ako zložka portfólia by mala byť maximálne 10 percent z neho. Výnimkou sú prípady, kedy potrebujete mať zlato ako váš osobný majetok v naliehavej situácii. Vtedy tento pomer môže byť vyšší. Fyzické zlato u mňa aktuálne v rámci majetku tvorí približne jeho 2 percentá. 

 

Investícia do spoločností ťažiacich zlato

Prichádzame ku mojej obľúbenej forme investície. Z akého dôvodu preferujem túto investíciu? Ako som už uviedol, preferujem, ak sa s investovanými peniazmi pracuje. Teda v prípade ťažiarskych spoločností sú použité na ich biznis. Nakúpia sa stroje, zaplatia sa ľudia, nakúpia sa ďalšie nástroje a ide sa ťažiť. Predsa sú to tieto firmy, ktoré ku nám zlato prinášajú aj naďalej a to z extrémnych hĺbok. Ak hodnota zlata rastie, rastie aj ich hodnota na trhu. Mám rád živý organizmus, teda firmu, ktorá poskytuje hodnoty v tom, že zlato, ktoré vyťaží, dokážeme využiť. 

Dopĺňam, že nejde o dlhodobú investíciu, ale v časoch, keď je neisté obdobie, ako aktuálne, dokážu priniesť väčšie zúročenie ako samotný žltý kov. Jednu kvalitnú firmu vám sem pridávam a za posledný rok je v zisku 99 percent, zatiaľ čo zlato medziročne zabralo o 31 %. Aj túto spoločnosť mám v portfóliu kúpenú. Pokiaľ sa chcete naučiť, podľa čoho vyberám do portfólia akcie, je pre vás vhodná moja platená VIP sekcia s video kurzom expert na akciové trhy.

Obr. 5 Vývoj akcií spoločnosti Newmont Goldcorp

 
 

Zlato a ETF

Zlato a ETF je tiež vhodná kombinácia. Kedy ju možno využiť? Pokiaľ nechceme mať prostriedky iba v jednej ťažiarskej firme. Pokiaľ máme vybratú veľkú, vhodnú firmu, ETF v tomto prípade nemusí byť potrebné. Pokiaľ je ale pre vás vhodnejšia diverzifikácia, je to jedna z možností.

Dopĺňam, že musí ísť o ETF, ktoré je ideálne naviazané na ťažiarske firmy a malo by narastať rýchlejšie ako zlato. Uvádzam sem jeho graf nižšie. Pri pomoci pri nákupe akcií ťažiarskych firiem alebo ETFiek vám rád pomôžem, napíšte mi.

 

Obr. 6 Graf ETFka iShares Gold Producers UCITS ETF