ZOZNAM ČLÁNKOV PRE VÁS

Je už akciový trh na svojom vrchole?

 
vrchol foto.jpg

Akciové trhy lámu rekordy. Mnoho ľudí si myslí, že situácia je kvôli prebiehajúcej pandemickej situácii stále zlá, ale opak je pravdou. Samozrejme, ak sa pozeráme na kapitalizáciu trhu ako takého. Tá je už pri pohľade na graf svetového zastúpenia firiem historicky najvyššia:

Obrázok č. 1: Vývoj celosvetového zastúpenia v indexe MSCI world

 
 

Jednou vecou je samozrejme graf a druhá vec, čo vlastne stojí za ním ako takým. Poďme sa najskôr pozrieť na to, z čoho treba mať obavy. V prvom rade z ročného nárastu, ktorý je relatívne veľký. Aktuálne, ku 24. septembru 2021, predstavuje medziročný nárast v prípade svetového indexu MSCI spolu 37 percent. A na grafe je vidieť, že ide o naozaj strmý rast. Áno, veľmi podobný bol do začiatku tohto tisícročia, kedy úradovali technologické akcie. A tie, ktoré mali koncovku .com, boli pre investorov vtedy najzaujímavejšie.

Druhou správou je samozrejme covid, pri ktorom sa očakávajú ďalšie vlny, karantény, opatrenia a pod. Treťou sú pribúdajúce správy napríklad o krachujúcej čínskej stavebníckej firmy Evergrande. Ako štvrtou správou môžu byť obavy o rast úrokových sadzieb, keďže inflácia, ktorá tu je, začína dosahovať historické niekoľkoročné extrémy (v medziročných nárastoch. No a ako piatu tú, že 73 % firiem z celého amerického indexu S&P500 je na historických maximách.

 
 
chalan foto.jpg
 
 

Argumenty v prospech akciového trhu

Svetový akciový trh síce rýchlo narastá, ale musíme si uvedomiť, že z istej časti ide o výsledok kvantitatívneho uvoľňovania. Na znázornenie použijem nárast peňažnej zásoby M2 všetkých krajín na svete a nie iba USA, pretože by to nebolo objektívne. Nachádza sa okolo 14 percent. Samozrejme, nie je to úplne presné, lebo nemôžeme porovnávať napríklad Turecko a USA, ale vieme si takto spraviť globálny prehľad. Ak to premietneme do praxe, tak ak je počet nových peňazí v obehu väčší iba o 14 %, je v poriadku, že akciový trh išiel nahor väčším tempom. Dáva zmysel, keď firmy majú v produktoch/službách okrem samotnej inflácie je v ňom zahrnutý aj svoj zisk. 

Covid ako taký podľa môjho názoru veľkým rizikom nie je. Spred roka a niekoľkých mesiacov tu predsa máme vakcináciu, ktorá tieto riziká s vírusom čiastočne odstraňuje. Naviac si myslím, že ľudia si už na aktuálnu situáciu zvykli a vedia, ako sa jej majú prispôsobiť. A ak by sa obmedzila spotreba obyvateľov lockdownami, stále je tu možnosť nakupovať online.

Krach čínskej firmy Evergrande opäť nevidím ako riziko. Firma má kapitalizáciu cez 4 mld. USD. A dlh cez 263 mld. eur, čo predstavuje okolo 2 % čínskeho HDP. Je to určite hrozba pre trhy, ale podľa môjho názoru nie až taká, ako bola napríklad tá pred 13 rokmi v bankovom sektore. 

Rast úrokových sadzieb je pre akciové trhy určite istým rizikom, ale ak bude postupný, nebude to mať naň také prudké dopady. Opäť sme videli, že ak aj sadzby narastú, ublíži to najmä technologickým titulom. Ktoré ale celosvetovo prevládajú. No a vysoká historická kapitalizácia firiem – ku nej iba toľko, že nie všetky firmy sú na historických maximách. Síce 73 % je, ale zopár sektorov je stále na kúpu zaujímavých. Treba si ale konkrétne sektory hlbšie analyzovať. Ak to spojíme s rastom úrokových sadzieb, tak napríklad finančný sektor bude o to viac zaujímavejší po raste sadzieb.

 

Kde vidím reálne hrozby

Veľká hrozba je podľa môjho názoru v médiách. Videli sme, ako rýchlo môžu do verejnosti prepuknúť rôzne správy. Na trhu je od poslednej krízy z roku 2009 rozhodne veľký počet špekulatívnych a začínajúcich investorov a najmä táto skupina môže rýchlo reagovať na negatívne správy. Prakticky ani začiatok covidu nebol sám o sebe taký nebezpečný, akým ho vykreslili. Prípadne môže byť nová čierna labuť na trhu, ako je Evergrande. Ale uvidíme, či tento scenár nastane.

evergrand foto.jpg
 
 

No a tradičný dopad na trhy, podobne ako pred 12 rokmi, môže mať dopad zvýšenia sadzieb. Ten ubližuje najmä dlžníkom. Ak sa nedokážu pôžičky splácať teraz, po zvýšení sadzieb bude so splácaním oveľa väčší problém. Dlhy sa tak budú musieť zosplatňovať alebo odpúšťať. Ešte dopĺňam, že mi mierne starosti robí P/E celého indexu, teda aktuálna cena ku jeho ziskom. Aktuálne sa nachádza tento ukazovateľ na čísle takmer 35, čo je z historického hľadiska jeden z extrémov. Je tak priestor v navýšení ziskovosti firiem. Pre index je toto číslo vysoké, ale treba si povedať, že sú firmy, ktoré sú s P/E 35 skvelé a naopak aj také, ktoré nie sú.

 

Obrázok č. 2: P/E indexu S&P500

Môj postoj

Či sú aktuálne akcie na svojom vrchole alebo nie, aktuálne to neriešim. Neobávam sa toho, pretože väčšinu peňazí mám síce zainvestovanú, ale podstatná časť ešte čaká na budúce dokupovanie, ak prídu poklesy. Tak isto dokupujem aj pravidelne. Dlhodobo bude akciový trh rozhodne generovať profit. Otázne je skôr to strednodobé hľadisko na najbližšie roky. 

Myslím si, že najviac reálny je podľa mňa práve pohyb do strany a teda zmiernenie celkového medziročného nárastu. Skvelé je mať v portfóliu aj dividendové a rentové riešenia s pravidelným mesačným/kvartálnym/ročným príjmom.