ZOZNAM ČLÁNKOV PRE VÁS

Čísla za rok 2019

 
Čísla.jpg

Rok 2019 bol na investovanie priaznivým rokom do akcií a podielových fondov. Zo začiatku to tak ale vôbec nevyzeralo.

Ako to štandardne poznáme, pokiaľ vidíme takýto graf, niektorých ľudí to mohlo odradiť investovania do akcií. Áno, pre mnoho investorov to nie je príjemné, ale stačilo sa držať štandardného pravidla, a to dokupovať za oveľa priaznivejšie ceny.

Obr. č. 1: Graf S&P500

Išlo o naozaj prudký prepad a mnohí investori sa obávali, či naozaj neprichádza v tomto období kríza. Akciové trhy boli naozaj vysoko, vznikali obchodné spory USA s Čínou, nastalo spomalenie ekonomík, klesla inflácia a samozrejme, debatovalo sa aj o možnej prichádzajúcej recesii. Podľa môjho názoru bol tento prepad prehnaný, avšak opäť to iba prešlo do príležitosti. Pre tých, ktorí ju využili a nakúpili/dokúpili vyklesané akcie. Dokonca začalo rásť zlato, čo mnohí investori považujú za moment, keď na trhu niečo nie je v poriadku.

Môj názor bol, že v prípade takýchto poklesov je nutné využiť ich vo svoj prospech. V rámci nákupu alebo dokupu za nízke ceny tak isto, ako to aplikujeme pri zľavách v supermarketoch. Bolo viacero foriem, akými sme mohli investovať. Ja vám ukážem formy, ktoré sme využili a zároveň aj naše výsledky.

1. Dokup akcií do vlastného portfólia

Za voľné prostriedky môžeme nakúpiť/dokúpiť akcií konkrétnych spoločností. Napríklad my sme dokúpili akcie 2 spoločností, ktoré boli vyklesané približne o 25 %. A v rámci roka išlo skôr o pasívne investovanie, kde bolo od začiatku roka zložené portfólio spoločností z viacerých sektorov. Jeho výnos predstavoval za posledných 12 mesiacov od tohto bodu + 34,7 %. Podarilo sa im dokonca prekonať výnos indexového riešenia.

Obr. č. 2: Výnos vlastného portfólia akcií

Zdroj: Vlastné spracovanie

Zdroj: Vlastné spracovanie

2. Investícia do indexu S&P500

Buď jednorazová alebo kúpiť a čakať. Keďže často nevieme vstup na trh na 100 % vhodne načasovať, tak jednou z ciest je investovať mesačne. Taktiež tu bola fantastická možnosť zarobiť a nakúpiť v 15 % zľave pred Vianocami 2018. Index S&P500 za posledných 12 mesiacov dosiahol výnos +28,5 %.

Obr. č. 3: Výnos indexu S&P500

Zdroj: Vlastné spracovanie

Zdroj: Vlastné spracovanie

3. Investícia do vybraných sektorov

Investície do štyroch druhov sektorov, pričom jeden z nich má vysoký pomer výnosu a rizika, ktorý chráni akcie proti výrazným prepadom. To sa koncom roka 2018 aj podarilo. Ďalší dokázal zúžitkovať situácie vhodné na rast aktív, do ktorých sa investuje, keď máme na akciových trhoch výplachy. Išlo o investovanie cez podielové fondy. Ich výnos bol o niečo nižší ako výnos 500 amerických spoločností, konkrétne 28 %.

Obr. č. 4: Výnos indexu S&P500

Zdroj: Vlastné spracovanie

Zdroj: Vlastné spracovanie

4. Diverzifikované porfólio

Nemala zahrnuté v sebe iba akcie a podielové fondy, ale aj iné nástroje. Stratégia má v portfóliu taktiež funkciu zabezpečenia proti prepadom a tak nižšiu volatilitu. Zisk je na úrovni +11,6 %, ktorý bol pri tejto stratégii očakávaný.

Obr. č. 5: Výsledky diverzifikovanej stratégie

Zdroj: Vlastné spracovanie

Zdroj: Vlastné spracovanie

Na záver ešte spoločné porovnanie stratégií opäť grafickou formou. Ak chcete vedieť, v čom boli prostriedky investované na dosiahnutie týchto výnosov, neváhajte mi napísať.

Obr. č. 6: Porovnanie výsledkov stratégií

Zdroj: Vlastné spracovanie

Zdroj: Vlastné spracovanie