ZOZNAM ČLÁNKOV PRE VÁS

5 tipov, ako ušetriť ročne stovky eur

 
Šetrenie.jpg

1. Kupujme iba to, čo reálne potrebujeme

Možno poznáte ten pocit. Prechádzame sa po obchodnom centre a zrazu na nás začne žmurkať tabuľa s 50-percentnou zľavou. Čo urobíme? Kúpime? Nekúpime?

Verím, že niekedy je to naozaj ťažké nekupovať, keď zbadáme polovičnú zľavu. Zásadnou chybou, ktorú ľudia robia je, že takéto zľavy ich dokážu motivovať ku nákupu. Namiesto 5 plánovaných nákupov textilu ich môže byť mesačne až dvojnásobné množstvo. To je ale chyba. Odporúčam kupovať vyslovene tie veci, ktoré potrebujeme. Ktoré sú súrne a o ktorých vieme ešte predtým, ako do obchodného centra (OC) vstúpime. Osobne to používam a nie je nad takú disciplínu, kedy viem ešte pred vstupom do OC, že dnes sa nakupovať nebude. Vieme sa tak baviť o kúpe 3 vecí namiesto piatich a úspore pár desiatok eur. Pokiaľ jednoducho vec urgentne nepotrebujeme, nie je dôvod nakupovať.

Platí to rovnako pre pár eurové veci. Náš mozog má tendenciu racionalizovať a preto si rýchlo odôvodní, že „veď ideme kupovať iba 2-eurovú vec.“ Opäť chyba. Takýchto vecí opäť bude viacero a podporovanie tohto vzorca zaťaží peňaženku. Každé 2 eurá minuté denne naviac = 60 € minutých naviac mesačne, ročne 720 eur. Pozor na drobné výdavky. Aj tie dokážu potopiť náš „úsporový Titanic.“

2. Metóda mesiaca bez výdavkov

Táto metóda neznamená, aby sme počas nemíňali nič. Teda nemali žiadne výdavky na jedlo, pitie, bývanie, prepravu a pod. Naopak, aby sme mali mesiac bez zbytočných výdavkov. Nevyhnutné výdaje ostávajú, nepotrebné idú preč. Niektoré sa dajú odstrániť, iné zameniť. Napríklad výdavky v reštauráciách budú nahradené a znížené vlastným varením. Pri preprave namiesto auta môžeme využiť bicykel. Vyhneme sa kaviarňam. Nebudeme kupovať tento mesiac žiadne šatstvo. Kiná, divadlá, kúpaliská a pod. nahradí vlastný bazén, prechádzky v prírode alebo iné športové aktivity. Zvyšnú kreativitu nechávam na vás.

Pokiaľ si takýto mesiac doprajeme, zistíme, že je možné z toho vytvoriť úsporu niekoľko stoviek eur. A poznáme tak výšku neakútnych výdavkov. Tento spôsob aplikujem čiastočne.

3. Nakupujme autá bez strechy v zime a lyže zasa v lete

Nakupovať vtedy, keď väčšina nenakupuje. Platí to nielen pri investovaní do akcií, ale aj v bežnom živote. Pokiaľ väčšina ľudí ani len nepomyslí na kúpu nejakého produktu, ale iba niektorí, môžu mať túto vec síce v predstihu oveľa lacnejšiu. Aké budú ceny áut bez strechy v zime? Alebo ceny lyží v lete? Ceny vstupeniek na akciu, ktorá bude o niekoľko mesiacov? Cena celoročného vstupu na začiatku roka? Všetky ceny budú aktuálne nižšie ako by boli v budúcnosti. Pokiaľ to využijeme, máme ušetrené. Výška úspory závisí od toho, čo kupujeme.

4. Prestaňme kupovať balené vody

Balené vody pri pravidelnej spotrebe dokážu vytvoriť vysoké dlhodobé výdavky. Keď si vezmeme iba pollitrovú minerálku, ktorej cena je približne 50 centov, ročne je to výdaj 180 €. Pokiaľ ich denne nakúpime viac alebo sa jedná o väčšie balenia, sme opäť na vyšších číslach. Dohodnime sa, že dokážeme tak vytvoriť úsporu na úrovni niekoľkých stoviek eur. Balené vody kupujem iba zriedka.

5. Zdieľajme

Žijeme v dobe, kedy je zdieľaná ekonomika popuplárna. Dokážeme zdieľať auto, dom, domáce náradie, vedomosti, jedlo a pod. Všetko možné. Napríklad keď niekoho zvezieme autom, delíme sa tak palivo medzi všetkých. Úspora pre nás. Pokiaľ niekomu poskytneme dočasný nocľah napríklad cez portál AIRBNB, skôr splatíme hypotéku. Úspora pre nás. Ak nevlastníme, ale požičiavame si, dokážeme opäť v súčasnosti ušetriť kúpnu cenu tejto veci. Skvele sa to dá uplatniť napríklad pri lyžovaní. Ak za zimu pôjdeme lyžovať počas zimy napríklad 10 dní a každý deň si požičiame lyže za 10 € na deň, spolu to máme 100-eurový výdavok. Tento rok máme ušetrených 300 €, ktoré by sme ku predošlej stovke zaplatili za kúpu lyží.

No a na záver prikladám šiesty, bonusový tip, ktorý nájdete v tomto článku.

V prípade otázok som k dispozícii na tomto linku.