ZOZNAM ČLÁNKOV PRE VÁS

3 dôvody, prečo si myslím, že ešte neprichádza kríza

 
Kr%C3%ADza.jpg

Či už chceme ale nie, stále okolo počujeme toho viac a viac o prichádzajúcej možnej kríze. Výsledok? Môže to smerovať k tomu, že viacerých ľudí môže táto myšlienka odradiť investovať do cyklických vecí, napríklad do akcií. Na druhej je to dosť veľká škoda, pretože toto tvrdenie počúvam dosť často už posledné dva roky. Od niektorých dokonca od roku 2015. A základným argumentov, prečo neinvestovať teraz, je špekulácia na kúpu lacných akcií po krízovom období. Za toto obdobie však prišli o viac ako 50-percentný rast trhu.

A dokonca, som počul aj so verejnej prezentácii, na ktorej sa rozoberať „jasné fakty,“ kde mal ževraj prezentujúci niektoré insider informácie, že do roka tu bude kríza. Áno, za túto prezentáciu sa platilo :) Čo tým chcem povedať je, že je škoda čakať na pravý čas na investovanie do akcií a najlepší moment je práve TERAZ. Nenechajte sa však vystrašiť a prečítajte si týchto pár dôvodov, prečo si myslím, že kríza zatiaľ neprichádza a prečo môžeme byť úplne v pohode s akciami spoločností našom portfóliu aj naďalej. Krízy je samozrejme ťažké predvídať a aj keby prišla, ukážme si recept, ako sa na ňu pripraviť.

1. Nie je veľa možností na efektívne investovanie okrem akcií

Obr. č. 1: Úrokové sadzby ECB – dlhodobý vývoj

Úrokové sadzby sú dlhodobo na trende smerom nadol, čo má za následok naozaj nízke úročenie štandardných bankových produktov, ktoré väčšinou poznáme. Investovanie s úrokmi, ktoré sme mali viac ako pred 10 rokmi, sú už minulosťou a neefektívnou prítomnosťou. A pri takýchto úrokoch napríklad ja neinvestujem, pretože nedokážu pokryť ani infláciu. V tomto prípade je podľa mňa lepšie držať peniaze doma „pod matracom.“

Ruka v ruke s úrokovými sadzbami idú aj štátne dlhopisy. Pri nich by sme mohli uvažovať o následnom poklese sadzieb a tým pádom vyššej cene dlhopisu. Vzťah ceny dlhopisu a úrokových sadzieb je inverzný. Pokiaľ by sa nám podarilo vlastniť jeden dlhopis v menovitej hodnote 10 000 € a kupón (pravidelný ročný výnos z dlhopisu) by bol na úrovni 2 %, je to výnos 200 € ročne. Ak nám poklesli úrokové sadzby napríklad na 1 % ročne, na pôvodný dohodnutý výnos vo výške 200 € nám však už treba vyšší kapitál a preto nášmu dlhopisu automaticky narastie jeho cena. Ak by sme chceli pri takýchto úrokových sadzbách nechať investíciu až do konca splatnosti dlhopisu, skôr by sme si uškodili ako pomohli, pretože aktuálna úroveň medziročnej inflácie SR vychádza na úrovni 2,7 %.

Obr. č. 2: Inflácia na Slovensku

Inou a zmyselnou alternatívou sú potom korporátne dlhopisy, kde je podľa môjho názoru lepšou voľbou vybrať fondové riešenie oproti kúpe dlhopisov konkrétnej spoločnosti, pričom jedna spoločnosť by mohla byť viac riziková. Napríklad toto ETFko má za posledných 10 rokov výnos na úrovni 4,09 % ročne. Investuje do korporátnych dlhopisov veľkých európskych firiem ako sú Rabobank, Total, Volkswagen, Enel,... Na infláciu na Slovensku to ale v tom prípade už stačí.

Obr. č. 3: Možnosť investovania do dlhopisového ETF

Samozrejme, veľa investorov po zhodnotení možností investovania zvolí po zhodnotení tejto situácie napríklad akcie, ktoré bude ich nákupom podporovať v ďalšom náraste. Pri akciách sa dokážeme pozrieť napríklad na 9-percentný ročný výnos. Tento fakt bude podľa mňa aj naďalej podporovať akcie v raste.

 

2. Pred krízami 2001 a 2008 bola inflácia niekde inde

Podobne ako úrokové sadzby bola na tom aj inflácia. Tá bola pred oboma krízami oveľa vyššia. Podľa histórie som názoru, že pred očakávanou krízou by mala byť inflácia naozaj vysoká. Podľa histórie bola. Avšak teraz nie je. Vidím tu stále priestor na rast inflácie. A to aj v eurozóne, kde sa nachádza okolo jedného percenta. Stále to však nie je ani základný 2-percentný inflačný cieľ ECB. Je tu priestor, kam možno s infláciou narastať.

Obr. č. 4: Vývoj inflácie v eurozóne

3. S&P500 dosahuje nové maximá

Index 500 amerických spoločností, S&P500 dosahuje postupne svoje nové maximá a rýchlo sa zotavil z poklesu 15 %, ktorý nastal koncom roka 2018. Naopak odštartoval nový trend smerom nahor. Trenice medzi USA a Čínou postupne utíchajú. Investori sa preto podľa môjho názoru nechali koncom predošlého roka dosť vystrašiť. To však aspoň prinieslo zaujímavejšie ceny akcií na dokupovanie.

Obr. č. 5: Graf indexu S&P500

Zdroj: www.investing.com

Zdroj: www.investing.com

Rád sledujem aj dlhodobé grafy a keďže index dokázal narastať bez 50 % korekcie od roku 1975 až po rok 2000, je možné, že ďalšie takéto 25-ročné obdobie môže začať aj od roku 2009, keďže úroková doba sa dosť zmenila a vďaka nízkym úrokovým sadzbám máme potenciál skôr v spoločnostiach.

Obr. č. 6: Graf indexu S&P500

Zdroj: www.investing.com

Zdroj: www.investing.com

Trendy na grafoch nemôžeme nikdy určiť so 100 %nou presnosťou a preto je vhodnejšie byť na všetky možnosti, ktoré môžu nastať, pripravení. Príprava môže byť buď vo forme pravidelného investovania. Krása pri pravidelnom investovaní spočíva v tom, že pokiaľ si vyberieme spoľahlivý a dlhodobý nástroj, stačí, že má dlhodobý rastúci nástroj a pokiaľ nastane dočasný prepad, máme možnosť dokupovať. Taktiež je dobré mať pripravené extra prostriedky na prípadné jednorazové dokupy, ak nastane rýchly a prudký prepad. Dokonca sa stáva, že aj po dokupe môže graf pokračovať v poklese. Preto vidím ako najlepší variant práve v pravidelnom a každomesačnom dokupovaní. A keďže napríklad index S&P500 má dlhodobo rastúci trend, máme možnosť vybrať si napríklad ten.

Druhý spôsob, akým sa možno „kryť“ proti kríze, je investovaním do strategického sektora, ktorý vykazuje stabilné výsledky aj pri recesiách. Existujú na trhu aj takéto sektory a pokiaľ o nich vieme, je škoda nevyužiť ich, hlavne pri nájdení sektorov so zaujímavým aktuálnym ocenením. Výber je vždy na nás.

Ak máte ku informáciám v článku bližšie otázky, kontaktujte ma.