ZOZNAM ČLÁNKOV PRE VÁS

10 citátov o investovaní a takto ich možno zapracovať do praxe

 

Tentokrát mám pre vás pripravený netradičný článok. Uvedieme si tu spolu 10 citátov, ktoré súvisia s investovaním. A nielen to. Keďže si každý vyložíme väčšinou citáty alebo myšlienky po svojom, tak vám napíšem môj pohľad na vec ku týmto citátom. Verím, že vás obohatí a pomôže vám to aplikovať niečo do praxe. A to bez ohľadu na to, či už ste skúseným dlhoročným investorom alebo ste sa ku investovaniu dostali len minulý mesiac.

 

„Nešetrite to, čo vám ostane po míňaní. Míňajte to, čo vám ostane po ušetrení.“ Warren Buffett

Väčšina ľudí potrebuje najskôr peniaze minúť a až potom, keď niečo ostane, sa spoliehajú na to, že niečo z toho zvyšku odložia. Ako to vnímam v praxi? Klienti mi niekedy povedia, že investovať začnú až potom, keď si dokončia byt, keď budú mať stabilnejšiu prácu, keď doriešia toto a keď... Výsledok? Začnú až po pár rokoch alebo ešte viac pravdepodobné je to, že aj zabudnú, že vôbec niekedy chceli začať.

Každý z nás má veci, ktoré musíme mesačne platiť. Tých položiek je viacero. Ale treba vedieť, že my sme tá najdôležitejšia osoba, pre ktorú je investovanie nevyhnutné a peniaze nám bude treba aj v budúcnosti. A preto na nás samých musíme myslieť ako na prvých. Či už to bude 1 000 eur, 500 eur, 250 €, 100 € alebo iba 10 €, vždy si odložme niečo z nášho príjmu pre nás ešte predtým, ako ho začneme míňať. Inak sa v živote nikdy nebudeme mať skvele.

 

„Investovanie by malo byť ako  sledovať farbu schnúť alebo trávu  rásť. Ak chcete vzrušenie, zájdite do kasína.“ Paul Samuelson

Investovanie je niekoľkoročný proces. Vtedy je vidieť z neho aj najlepší efekt. Čaro zloženého úročenia. Najväčší zisk. Prípadne slobodu. Nebude to určite vyzerať tak, že dnes začnete a o 3 mesiace budete finančne nezávislí. Áno, pri investovaní môžu nastať aj prepady. Ale je zbytočné ich sledovať. Ako tú trávu na vašej záhrade každý deň.

Doprajte investíciám čas v rade niekoľkých rokov. A pokiaľ vás napadne myšlienka „vzrušenia“ pri investovaní, zabudnite naň. Ak tento pocit nastane u mňa, viac sa venujem podnikaniu a dám si v ňom vyššie finančné ciele. Ak máte potrebu rýchlejšie a viac zarobiť, začnite podnikať alebo podnikajte najlepšie ako viete.

 

„Akciový trh je zriadenie určené na transfer peňazí od netrpezlivých ku trpezlivým.“ Neznámy autor

Tento citát iba podporuje ten predošlý. Tí, ktorí dokážu byť na akciovom trhu trpezliví, budú zaujímavou a najlepšie odmenení. A tí, ktorí nie, končia v miernom zisku alebo stratovo. Do portfólia si vyberám iba kvalitné akcie a ETFká, ktoré mojej trpezlivosti dopomáhajú. A priznám sa, že častokrát sa mi pri začiatkoch investovania stávalo, že pokiaľ som nejakú pozíciu uzatvoril s drobným ziskom alebo so stratou. Viete, ako to dopadlo? Aktívum od toho momentu väčšinou s cenou vystrelilo prudko nahor.

Čakajte a ako sa hovorí, trpezlivosť prinesie ruže. Ale na akciovom trhu peniaze.

 

„Nikdy neskúšajte hĺbku vody oboma nohami.“ Warren Buffett

Ste nováčik a chcete začať investovať? Alebo sa púšťate do nového aktíva, s ktorým ešte nemáte skúsenosti? Nemáte ho odsledované? Nemáte naň spravenú kvalitnú analýzu?

Toto heslo od pána Buffetta chápem tak, že nikdy neinvestujem nikde všetky moje peniaze. A už vôbec nie do investičných nástrojov, ktorým dobre nerozumiem. Stretávam sa ale s ľuďmi, ktorí sa napr. dočítali, že Tesla spraví najbližšie mesiace dvojnásobok svojej ceny akcií. A sú ochotní vyskúšať túto investíciu „oboma nohami.“ A podobne to platí aj pri iných inštrumentoch.

Majte nachystané varianty, ktoré pri vašich investíciách môžu nastať a ak skúšate niečo nové, tak vždy iba s určitou časťou kapitálu, o ktorú môžete napríklad prísť. 

 
 

„Ak sa narodíte chudobní, nie je to vaša vina. Ale ak chudobní zomrite, už je.“ Bill Gates

Takáto častokrát býva mentalita ľudí. „My sme už raz chudobní. Ja na to investovanie nemám. Na to treba tisíce/desaťtisíce eur.“ Sú to častokrát bloky, ktoré ľuďom ku investovaniu bránia. Možnosti pri investovaní sú aktuálne geniálne a možno začať od pár desiatok eur mesačne. A áno, aj z tých viete dlhodobo vytvoriť zaujímavý kapitál, ktorý vám umožní mať napríklad na dôchodku životný štýl ako v Rakúsku, Nemecku alebo vo Švajčiarsku. 

Moje začiatky investovania boli s jednorazovou sumou rádovo v tisícoch eur a pravidelne mesačne som ako študent investoval približne 25 eur.

 

„Peniaze sú ako žena. Aby si ju človek udržal, musí sa o ňu starať, inak prinesie šťastie niekomu inému.“ Oscar Wilde

Tento citát predstavuje výborné prirovnanie. To, ktoré sa týka bežného života, je nám asi jasné. Veľmi podobne to je aj s peniazmi. Ak vás napadne nejaké obdobie vo vašej minulosti, kedy ste sa mali po finančnej stránke lepšie v minulosti ako teraz, je to iba výsledok toho, že ste sa medzičasom prestali starať o vaše peniaze. Utiekli od vás. Iba starostlivosť o už zarobené peniaze zabezpečí, že sa budete mať stále lepšie a lepšie.

Starostlivosť musí byť dlhodobá. Tak k tomu pristupujem aj ja a nepoľavujem. Dávajte si pozor, aby ste neprišli o vaše peniaze aj kvôli zlým rozhodnutiam. Jedným z nich bola určite tulipánová kríza

 
 

„Strely, ktoré nevystrelíte, stopercentne stratíte.“ Wayne Gretzky

Toto si všímam hlavne pri ľuďoch, ktorí plánujú začať. Sú fantastickí analytici. Tiež hodnotitelia. A myslia si, že majú jasný plán. Ale väčšinou nespravia ten prvý krok a investovať nezačnú vôbec. Čakajú na nejakú príležitosť alebo na to, keď bude situácia v ich živote iná. Neinvestujú = nezarobia.

Ja si napríklad dávam pozor na to, aby som „investičné strely“ strieľal na tú pomyselnú „investičnú bránu“ aj pravidelne každý mesiac. A to najmä kvôli tomu, aby som neustále uplatňoval princíp platenia prvému sebe. Je dôležité zachovať si ho, nech sa máte finančne akokoľvek dobre.

 

„Pokiaľ nakupujete bežné akcie, vyberajte ich tak, ako by ste nakupovali potraviny a nie tak, ako keby ste kupovali parfum.“ Benjamin Graham

Ak nemáte od vášho portfólia nejaké špeciálne očakávania, nakupujte akcie presne tak, ako keby ste kupovali potraviny v obchode a nie nejaký špeciálny parfum v parfumérii. Väčšina špeciálnych a revolučných firiem vo väčšine prípadov samotný trh poraziť aj tak nedokáže.

 

„Nechcem veľa dobrých investícií, chcem pár vynikajúcich.“ Philip Fisher

Túto chybu som pri svojich začiatkoch v investovaní robil aj ja. Chcel som veľký počet investícií a hneď. Teraz vidím mnoho ľudí, že ju taktiež zvyknú robiť. Spočíva v tzv. prediverzifikovaní celého portfólia. Jednoducho chcú mať v ňom všetko. Sú schopní investovať 1 000 eur napríklad do 10 akcií. Na čo peniaze rozdeľovať na toľkoto smerov? Takáto extrémna diverzifikácia zbytočne škodí. A máte s ňou spojené zbytočne vysoké poplatky. Majte radšej 1 - 2 skvelé investície pri kapitáli 1000 € ako veľa priemerných/podpriemerných.

„Nehľadajte ihlu v kope sena. Jednoducho si kúpte seno.“ John Bogle

Heslo zakladateľa prvého indexového fondu smeruje k tomu, že niekedy je lepšie nakúpiť celý index ako samotné akcie. Ak zoberieme napríklad S&P500, tak máme pri ňom záruku toho, že vždy tam bude 500 amerických firiem. A pokiaľ nastanú sektorové zmeny, ako bola napríklad vyššia atraktivita technológií v novom tisícročí, technologické firmy budú mať v indexe ich početné zastúpenie.

Naopak, firmy, ktoré skrachujú, majú iba určitý podiel v celom indexe a stále ostane ten zvyšok, ktorý tam našu investíciu podrží. Oproti tomu, investovanie iba do 1 firmy môže byť rizikom.