ZOZNAM ČLÁNKOV PRE VÁS

Najväčší nepriateľ investora ešte pred infláciou

 

Už dlhší čas mám v počítači túto fotku a tak som zvažoval, akým článkom na ňu nadviažem. Myslím, že je čas pobaviť o najväčšom nepriateľovi investora. Mnohých vás možno napadne „tak toto bude určite inflácia!.“ 

Dobrý tip a rozhodne medzi našich nepriateľov (z pohľadu investorov) patrí aj inflácia. Ale predstavte si, že najväčším nepriateľom investora je investor samotný. A uvedený obrázok potvrdzuje, že to tak skutočne je.

 

Niečo z histórie – dôležitosť informácií pri rozhodovaní

Už dávno som sa čudoval, ako je to možné, že niektorí ľudia netrávia nad investovaním reálne veľa času, ale predsa len sú v zaujímavom zisku. Ako je to možné? Nešlo mi to do hlavy – veď keď venujem niečomu viac času, tak potom by som mal mať aj vyšší zisk. Pri investovaní to tak ale žiaľ nefunguje. Je to úplne odlišné ako napríklad podnikanie alebo práca a neplatí tu princíp, že čím viac toho spravím, tak tým viac budem ziskový. Určite nie.

 
 

Pred niekoľkými rokmi robili na túto tému jeden pokus. Možno ste o ňom už počuli. Dali profesionálom, analytikom z praxe informácie o niekoľkých firmách. Prvý mesiac si mali vybrať na základe zopár dostupných informácií o týchto firmách tie, ktoré sú podľa nich na najbližších 5 rokov zaujímavé. Toto isté sa robilo každé 2 mesiace spolu 6-krát. Bolo to v období, kedy na akciových trhoch prevažoval rast. Vždy dostali ku akciám zo zoznamu viac a viac informácií a mali sa rozhodnúť, koľko percent z prideleného kapitálu kam investujú. Najskôr to boli jednoduché informácie, čomu sa firma venuje, ako dlho je na trhu, aký je graf vývoja, aký mala nárast tržieb za posledné roky a pod. Neskôr doplnili aj rôzne pomerové ukazovatele ako P/E, ďalej fundamenty (správy z trhu) a pod. Portfólio mohli upravovať a akcie kupovať a predávať.  

Výsledky porovnali s jednorazovým nákupom indexu S&P500. Samotný index pri pasívnej činnosti dosiahol vyššie zhodnotenie ako manažéri pri svojej aktívnej práci. Čo to vo finále znamená? Na jednej strane, ku investovaniu do akcií nepotrebujeme veľa informácií. Stačí, že trhy dlhodobo narastajú a stačí sa na tomto trende zviezť. Na strane druhej, sú určité veci, ktoré keď necháme tak, dokážeme dosiahnuť zaujímavejšie výsledky ako keby sme boli v tejto veci aktívni. Môžeme povedať, že aj pri práci platí, že keď si niekedy dlhšie oddýchneme, budeme mať lepšie pracovné výkony. Tak isto v športe – niekedy je patričný oddych lepší ako nonstop tréning. A tak isto aj v medziľudských vzťahoch, niektoré veci potrebujú čas a nemusia sa ihneď a stále riešiť.

 

Kde je priestor zlepšiť sa

Keď jednoducho vieme, že určité aktívum, napríklad index alebo akcia sú dlhodobo rastúce, tak na čo je dobré robiť desiatky transakcií za rok? Je to úplne zbytočné. Ale toto robí mnoho investorov, žiaľ. Samozrejme, bavíme sa iba o jednorazovom investovaní a nie pravidelnom, kde tých transakcií bude pochopiteľne aspoň 12, ak budú každý mesiac investovať.

 

Akých prístupov by sa mali teda investori zbaviť?

1. Časté nákupy a predaje sú podľa môjho názoru iba zbytočným krokom. Väčšinou má každá transakcia so sebou spojené rôzne poplatky a tie každým nákupom pribúdajú. Čím máte vyššie a zbytočné poplatky, tak o to bude vaša celková výkonnosť menšia. Vstupujte do obchodov iba raz za čas a premyslene.

2. Prílišná diverzifikácia znamená, že chceme mať peniaze všade, kde to len pôjde. Všade aspoň „pár eur.“ Diverzifikácia ako taká zmysel dáva a prakticky väčšina investorov vám povie, že je skvelým nástrojom. Ale určite je lepšie mať napríklad 4 investície a to každú aspoň po 1 000 eur ako 10 investícií, kde dáme do každej po 400 eur.

Niektorí investori majú zasa zainvestované všade, kde to len ide. Vo veľkom počte firiem. Po rokoch však zisťujú, že lepšie by bolo mať naozaj zopár skvelých firiem ako veľa dobrých...

3.  Veď toto bude niečo lepšie ako to, čo už mám. S týmto prístup sa stretávam najmä pri nováčikoch. Stále hľadajú niečo lepšie a ak nájdu nejakú pre nich „horúcu novinku,“ spravia hneď predaj toho, čo už majú. Vyberú z tohto nástroja (pár percent v pluse alebo v mínuse) peniaze a presunú ich na nové, lepšie riešenie. Väčšinou to vyzerá tak, že opäť majú „horúcu informáciu,“ ktorá im určite prinesie profit v dohľadnom čase. Takýto prístup je podobný spomínaným častým nákupom a častým predajom a opäť vedie iba k drobným ziskom, prípadne celkovým stratám.

4. Kúpa komerčných titulov bez analýzy je častá najmä vtedy, ak vás do investovania priviedla napríklad náhodná reklama nejakého brokera. Dostanete možnosť kúpiť známe akcie, ktoré však nemusia byť vôbec zaujímavé po fundamentálnej stránke. Opäť to môže byť začiatok vzniku straty... Firmu vždy pred kúpou poriadne zanalyzujte a nekupujte iba komerciu.

5. Trejderi, pri ktorých vidím tiež ako chybné kroky časté vstupy do obchodov. Príliš časté. Úspešní trejderi, ktorých poznám, väčšinou na správny obchod čakajú týždne, niekedy aj mesiace. Potom príde situácia, na základe ktorého otvoria pozíciu. Časom ju uzatvoria a opäť na príležitosť čakajú, niekedy aj týždne, mesiace,...

Investovanie nie je veda, ale nie je ani najľahšou činnosťou. Niekedy spravíme viac chýb tým, že sa snažíme niečo robiť a nedokážeme čakať bez nejakej aktivity. Platí to, čo som už písal – väčšia ziskovosť väčšinou vzniká menšou aktivitou. Ak ste sa v tomto článku našli a našli ste vec, na ktorej zapracovať, odporúčam zmeniť vašu stratégiu alebo postoj ku investovaniu. Prípadne mi dajte vedieť a pomôžem vám na ceste ku požadovanej ziskovosti s minimálnou časovou aktivitou venovanou investovaniu.