ZOZNAM ČLÁNKOV PRE VÁS

Ostať na akciovom trhu alebo ísť z neho preč?

 

Všimol som si, že príchodom sporu medzi Ruskom a Ukrajinou ľudia ohľadom investovania zneistili. Pokladali mi otázku, či je vôbec vhodné investovať práve teraz. A ak áno, tak či na akciový trh. Idem vám tu uviesť dôvody, prečo je akciový trh stále zaujímavý a ako nechať pracovať vaše peniaze aj v tejto dobe.

Väčšinou sme najväčšími nepriateľmi nás samých pri investovaní práve my. A na to pri investovaní treba prihliadať. 

Inflácia

U mňa je to častokrát používané (hlavne v tejto dobe), ale jednoducho investovať sme povinní. Máme tu extrémnu infláciu, ktorá je najvyššia približne za 18 rokov!

Obr. č. 1: Inflácia na Slovensku

 
 

A vyzerá to tak, že inflácia ustupovať nebude. Základným faktorom je určite vývoj ceny ropy. Len za posledné 3 mesiace narástla cena ropy o 75 %! Tento nárast bude mať vplyv aj na infláciu. Ropa je používaná všade a každej firme sa započíta do nákladov. Či už využíva nejaké dopravné prostriedky ona alebo jej dodávatelia.

Ak by sa podarilo inflácii dosahovať vysoké úrovne ako aj doteraz a udržala by sa povedzme iba na priemerných 6 percentách, po roku by ste mali zo súčasnej hodnoty 1 000 eur iba 940 €. Po 2 rokoch iba 884 eur, po troch 831 eur, po štyroch 781 eur a po piatich rokoch iba 734 eur. Spolu je to strata 27 percent hodnoty vašich úspor! Je to dosť a zoberte si, že 5 rokov ubehne relatívne rýchlo. Ani sa nenazdáme.

Riešením je teda uchovať a zväčšiť hodnotu investovaním.

 

Bankový sektor

Dôležité je uvedomiť si, ako je na tom bankový sektor. Prvé, čo ma napadlo, či máme dostatočne stabilné banky na to, aby sa nevyskytla situácia, že prídeme ku bankomatu a nedostaneme sa ku vlastným peniazom. Vtedy by nám celé investovanie bolo zbytočné. Prišla by na rad buď hotovosť a alebo barterový obchod.

Nemyslím si, že toto je prípad tých najznámejších a najstabilnejších bánk, ktoré na Slovensku máme. Na investovanie na akciový trh potrebujeme väčšinou bankový účet a naň by sme aj prípadne zisk vyberali. Preto tu riešim aj túto záležitosť.

 
 
 
 

Prečo byť na akciovom trhu?

Dôvodov je viacero. Pri tom prvom hneď nadviažem na infláciu. Akciové trhy v sebe zahŕňajú infláciu, teda pomáha im. Pokiaľ budete platiť viac firmám za ich produkty alebo služby, tak budú mať vyššie tržby. Inflácia bude v ich raste teda dlhodobo zahrnutá. Nie je podľa mňa nič lepšie, ako investovať do firiem, od ktorých si sami kupujete produkty alebo využívate ich služby. Ak pôjdu ceny nahor, platíte viac, ale zasa na druhej strane tejto firme alebo firmám dokážete vytvoriť vyššie tržby a teda ich akcie pravdepodobne dlhodobo pôjdu smerom nahor.

Z pohľadu globálneho rozloženia je zasa pravda, že môžete mať oprávnený strach investovať na európsky trh. A s tým úplne súhlasím. Ale sú tu aj iné trhy a to napríklad americký, kde dopad tejto situácie nie je až taký rapídny. Ak si zoberieme už len nemecký index DAX, za posledný kvartál klesá približne 18 percentami, kdežto jeho 500-firemný americký náprotivok S&P500 približne o 6 percent. Stabilita na americkom akciovom trhu je vyššia. A nevidím teda dôvod nemať tam zainvestované aj v tomto čase.

Z pohľadu sektorového rozloženia to napríklad za posledný kvartál vyzerá na americkej burze takto:

 

Obr. č. 2: Všetky firmy indexu S&P500

Tu vidíme, že kde sa to zelená, tam bola možnosť dosiahnuť ziskovosť aj za posledné 3 mesiace. Tie boli na viacerých burzách dosť volatilné. Vidíme, že v pluse sú aj firmy z finančného sektora a zo sektora zdravotníctva, na ktoré som sa už dávnejšie upozorňoval sa zamerať. Tiež sa nám dosť zelená sektor energií (kvôli rastúcej cene ropy), defenzívny spotrebný sektor a tiež aerospace a defense. Pamätajte si, že vždy, keď nejaký sektor na akciovom trhu klesá, iný narastá, pretože investori vybraté peniaze z investície budú chcieť niekam umiestniť. 

Ak by ste mali zainvestované aj v indexe, tak pokiaľ v ňom máte zainvestované všetky peniaze, ktoré môžete na investovanie použiť, je to pre vás nebezpečné. Ale pokiaľ máte napríklad 70 % majetku v akciách a 30 % v hotovosti, stále sa dá aplikovať stratégia dokupu pri jeho správnom načasovaní. Investor si tak spriemeruje cenu a z prepadu dokáže vyťažiť.

Pokiaľ by aj prepady boli masívne, vždy sa akciovým trhom podarilo vrátiť na pôvodnú úroveň. Akciové trhy prežili aj začiatok covidu a je otázkou času, ako rýchlo sa spamätajú aj z tejto situácie. Pripomeňme si, ako na tom boli akciové trhy počas príchodu korony a ako sa rýchlo sa im z tej situácie podarilo dostať. Myslím si, že situácia bude podobná aj teraz.

 

Obr. č. 3: Vývoj indexu S&P500 od marca 2020

Dividendy sú ďalším dôvodom. Ak si teraz nájdete nejakú stabilnú firmu, ktorá dlhodobo vypláca dividendu, dokážete si vytvoriť dlhodobý stabilný pasívny príjem. Jeho výšku poznáte vopred a pokiaľ bude firma aj naďalej vyplácať dividendy, budete ho inkasovať. Dividendy takýchto firiem sa môžu pohybovať aj okolo úrovne 5 %. To vám zabezpečí, že vám iba dividenda môže pokryť samotnú infláciu. A pokiaľ bude ešte cena akcie narastať, získavate tak aj dodatočný kapitálový výnos.

Pravidelné investovanie je podľa môjho názoru jedno z najlepších riešení. Je to jeden z mála prípadov, kde sa najviac oplatí začať v čase najväčšieho optimizmu na vrchole akciového trhu. A ako bude cena klesať z kopca, o to lepšie ju dokážete využiť pri lacnejších nákupoch. Ako to vyjde percentuálne, ak by ste takto skupovali 50-percentný prepad? V tomto článku vám ukazujem praktický príklad, ako vyťažiť až z polovičného prepadu na aktíve, do ktorého investujeme.

Záver je teda taký, že investovania sa netreba obávať, ale treba vedieť, čo robíte, prečo to robíte a aké máte stratégie, nech sa na akciovom trhu stane čokoľvek. Ak chcete so stratégiou poradiť, neváhajte mi napísať a rád vám poradím