ZOZNAM ČLÁNKOV PRE VÁS

Portfóliá superinvestorov

 

Raz za čas je vhodné pri čomkoľvek sa inšpirovať tými najväčšími. A podobne to platí aj pri investovaní. Približne pred rokom som písal článok na rovnakú tému a teda máme príležitosť pozrieť sa na to, či sa niečo v portfóliách tých najväčších hráčov zmenilo alebo nie. A ak zmeny nastali, tak v čom konkrétne.

Pred rokom som sa zameral vyslovene na známe mená, avšak v tomto článku chcem spraviť zmenu. Medzi superinvestormi som našiel aj pomerne neznáme mená, ktoré však majú veľké akciové portfóliá, ktoré dokonca prevyšujú niektorých známych investorov. Ku týmto menám sa tiež dostaneme.

 

Warren Buffett

 
 

Pred rokom to bolo 43 % a aktuálne je to už 50 percent celého jeho portfólia, ktoré tvorí Apple. Na jednej strane firma za rok narástla o 10 %, ale na strane druhej Buffett ešte Apple medzičasom prikupoval. Týmto ťahom najznámejších investor znížil priemernú dividendu svojho portfólia, keďže Apple vypláca dividendu približne iba 0,5 %. A prikupoval firmy Chevron a Occidental Petroleum.

A pomimo iného – Buffettova zverejnená hodnota portfólia je približne 347 miliárd USD.

 

Dodge & Cox Stock Fund

Nachádza sa na 2. mieste z pohľadu hodnoty portfólia vo veľkosti 97 mld. USD. Ide o americkú investičnú spoločnosť, ktorá bola založená v roku 1930. V portfóliu majú spolu 77 titulov. Top 10 firiem z jej portfólia je rozdelených viac-menej rovnomerne medzi veľké firmy ako Wells Fargo, Charles Schwab, Occidental Petroleum, Fiserv, Sanofi, Cigna, Microsoft, Google, Metlife a Raytheon technologies. V rámci posledných investičných aktivít fond manažéri prikupovali firmu Raytheon technologies a predávali akcie Google.

 

Bill & Melinda Gatesovci

Uzatvárajú prvú trojku superinvestorov a v portfóliu majú 24 titulov a potfólio s hodnotou 42 miliárd dolárov. Pozície, ktoré majú nad 10 % celého portfólia, sú 4 a to Microsoft, Berkshire Hathaway, Canadian National Railway a Waste management. V rámci ich portfólia redukovali najmä počet akcií Berkshire Hathaway. Žiadne nové alebo významné nákupy firiem na prvých priečkach nerobili.

 
 

Carl Icahn

Tento investor je označovaný za tzv. aktivistického investora. A teda keď niekam investuje, chce mať slovo na firemných rozhodnutiach. Jeho podiel na spoločnostiach síce nie je veľký, ale v minulosti sa častokrát stávalo, že keď prišla správa, že kúpil nejaké akcie, začala nakupovať aj investorská verejnosť. A podobne to platilo aj s predajom – keď začal predávať on, stiahol so sebou aj ďalších investorov.

Situácia je veľmi podobná ako rok dozadu a pochopiteľne, najviac peňazí má investovaných u seba vo firme Icahn Enterprises a to až 58 %. Za posledný rok predal všetky akcie Cheniere Energy Inc. a investíciu vo FirstEnergy Inc. zredukoval o 58 %. A prikupoval hlavne akcie vlastnej firmy Icahn Enterprises. Jeho firma stratila za posledný rok 4+2 % a aj to bol dobrý dôvod na dokupy.

 

Bill Ackman

Tento investor je stále verný číslu 8 a teda v portfóliu má stále takýto počet titulov. Ak teda áčkové a céčkové akcie Google počítame za 2 tituly. Takto to u neho v portfóliu vyzerá:

Za posledný rok minimalizoval podiel spoločnosti Lowe’s vo svojom portfóliu. Tá pred rokom predstavovala u neho podiel 19,86 % na všetkých akciových tituloch a aktuálne je „zosekaná“ na 2,67 percentách. A tiež sa rozlúčil s firmami Netflix a Dominos Pizza. Nahradil ich Googlom. A tento krok spravil pravdepodobne preto, lebo v portfóliu mu chýbalo zastúpenie technologických firiem.

Okrem toho zredukoval pozíciu v Chipotle Mexican Grill. Túto firmu drží už pomaly desaťročie a považujem ju za jednu z jeho najlepších investícií. A navyšoval podiel vo firme Canadian Pacific Kansas City Limited.

 

Charlie Munger

Bývalý (zosnulý) parťák Warrena Buffetta mal oficiálne zverejnené portfólio pozostavené zo 4 titulov – 3 bánk a jedného online retailového giganta. Medzi banky patria Bank of America, US Bancorp a Wells Fargo. A online retailového giganta vlastní Alibabu. Wells Fargo a Bank of America tvoria spolu až 89 % jeho portfólia.

Portfólio má približnú hodnotu 177 miliónov USD.

 

Michael Burry

Známy investor hlavne z filmu Big short má na môj podiv portfólio iba v hodnote 94 miliónov USD. Ako ho tak sledujem, celé portfólio sa mu pomaly každý kvartál mení. Aktuálne v ňom vedú dve čínske firmy a to Alibaba a JD. Dokonca ich vo veľkom aj prikupoval. A na druhej strane redukoval akcie firmy Nexstar Media Group. Taktiež mu do portfólia pribudli úplne nové tituly ako HCA Healthcare, Oracle, Citigroup alebo CVS health. Ako tak sledujem Michaela Burryho, jeho cieľ je jeden jediný – ísť po vysokých ziskoch. Uvidíme, či sa v ďalšom kvartáli jeho portfólio opäť výrazne zmení:

Môj komentár ku portfóliám

Ako vidíte, každý investor má svoj vlastný štýl investovania. Niekto preferuje v portfóliu iba zopár titulov (ako napr. Charlie Munger a Bill Ackman) a niekto zasa príliš veľa titulov (Dodge & Cox Stock Fund). Niekto sa zameriava na viac dividendových titulov a niekto zasa dividendové tituly nerieši vôbec. V niektorých portfóliách sú zasa prevažne americké firmy a inde môžete nájsť aj kanadské alebo čínske tituly.

 

Každý z nás máme pri investovaní svoj štýl a je preto iba na vás, ktorý z týchto investorov vás najviac inšpiruje. Pri investovaní je dôležité najmä to, aby ste investovali do kvalitných titulov a investovali do nich pri zaujímavých cenách. A taktiež aby ste investovali dlhodobo a s nejakým zaujímavým trendom.

V prípade potreby pomoci s vybudovaním vášho ideálneho portfólia sa mi neváhajte ozvať.