ZOZNAM ČLÁNKOV PRE VÁS

Hedging a jeho praktické využitie pri investovaní

 

Hedging portfólia predstavuje „rôzne techniky používané investičnými manažérmi, individuálnymi investormi a korporáciami na to, aby znížili riziko svojho investičného portfólia. Hedging využíva jednu investíciu na minimalizáciu negatívneho dopadu kolísania ceny inej.“

Jeho základom je teda prioritne ochrana proti nežiadúcemu vývoja ceny toho, v čom máme investované. Nie na vytvorenie zásadných ziskov. V dnešnej dobe, kedy cena viacerých aktív klesá, je hedging oveľa viac potrebný ako kedykoľvek doteraz. A zmiernenie strát je pre každého investora dôležité. Poďme sa pozrieť, ako vnímam hedging ja a ako ho možno využiť v praxi.

 

Porovnanie s indexom

Výsledkom správne nastaveného hedgingu je ten, že pokiaľ určitý akciový index začne klesať, vaše portfólio bude rásť, prípadne zaznamená výrazne nižšie poklesy ako tento sledovaný index. Ako index sa používa najmä S&P500, v ktorom sú zahrnuté najznámejšie spoločnosti na svete. Keď S&P500 klesalo za rok o 11 %, vaše správne zahedgované portfólio by malo buď narásť alebo klesnúť výrazne menej. Na záver článku vám prezradím aj to, ako to vyzeralo za posledný rok s mojím portfóliom, kde som využil hedgovanie. A dozviete sa tiež, akým spôsobom som hedgoval.

 

1. Cash

Paradoxne, medzi hedgingové nástroje dnes možno zaradiť aj cash. Pokiaľ máte nejaký väčší objem peňazí, skvelým krokom ich bolo držať (v poslednom roku). Peniaze v hotovosti alebo na účte by vám síce z roka na rok prerobili približne 13 %, ale pokiaľ by boli zainvestované do indexu, prerobili by za posledných dvanásť mesiacov ďalších 11 percent. Bavíme sa o porovnaní s indexom. Nehovorím, že neboli možnosti na zainvestovanie, ktoré by skončili v zisku.

Výhoda cashu je tiež tá, že ho môžete investovať kedykoľvek, keď podľa vás cena, pri ktorej budete investovať, bude zaujímavá. Aktuálne sú ceny na viacerých trhoch vyklesané a je to možné využiť.

 

2. Iná stabilná mena

Princípom je nájsť menu, ktorá je dlhodobo stabilná (a zároveň rastúca) a ktorá má výborné výhliadky aj na najbližšie roky. Napríklad švajčiarsky frank posilnil za rok oproti euru o 10,2 % a dolár oproti euru o 17,2 %. Teda pokiaľ investujete v jednej z týchto mien, v prepočte na vašu menu ste zarobili ďalších 10 alebo 17 percent. Dopĺňam, že všetky kurzy sú použité k dátumu písania tohto článku.

Ak by ste teda investovali do S&P500 dajme tomu 10 000 eur, na dolárovom náraste by ste z nich mali v prepočte 11 720 €. Avšak keby index poklesol o 11,4 %, skončili by ste na úrovni 10 384 €. Síce index poklesol, ale kurzový rozdiel vás dostal do celkového zisku. Bola tda aktuálne škoda investovať len v eurách.

 
 

3. Opcie a futures

Sú typickým nástrojom hedgingu. Ich princíp vznikol vo firmách, ktoré pracovali s komoditami. Keďže ceny komodít častokrát rástli, firmy sa potrebovali chrániť pred tým, aby museli kupovať uvedenú komoditu o pár mesiacov za vyššie ceny ako v súčasnosti, pretože by im to výrazne navýšilo náklady. Tak vznikli opcie, ktoré umožnili nakúpiť komodity za vopred dohodnuté ceny.

Skvelé použitie opcií vidím najmä pri type long put opciách. Ich využitie je najmä pri obave z poklesu aktív (napr. akcií), ktoré máte nakúpené. Teda pokiaľ máte kúpené napríklad akcie Paypalu, ktoré už mali strmý pokles a obávate sa, že výpredaj bude pokračovať, je možné ochrániť sa long put opciou. Teda právom predať tieto akcie za vopred dohodnutú cenu o mesiac, dva, tri,..., podľa splatnosti opcie. Za túto možnosť rozhodnúť sa (opciu) musíte samozrejme zaplatiť určitú výšku opčnej prémie ako percento hodnoty vašej celkovej investície.

Pokiaľ by akcie Paypalu aj naďalej prudko klesli napríklad na 50 $ a vy by ste si kúpili možnosť predať ich za 70 USD, predávate ich za cenu 70 dolárov a vyhli ste sa tak masívnym stratám. Ak by cena akcií narástla, prídete o opčnú prémiu, ale na raste cien akcií sa vám podarilo zarobiť.

 

4. Defenzívne akcie

Ako z ich názvu vyplýva, cieľom je ochrániť hodnotu investorov v prípade poklesov a patria väčšinou do skupiny hodnotových investícií. Zaujímavým sektorom je zdravotnícky sektor (a aj spomínaná firma UnitedHealth Group) a tiež sektor bežnej spotreby, kde patria napr. firmy vyrábajúce nápoje alebo jedlo. Cieľom investora býva pri nich častokrát práve vyplácaná dividenda.

Pri nich podľa môjho názoru netreba riešiť hedging cez iné nástroje, ale cez hotovosť a dodatočné dokupy, ak nastanú poklesy alebo stagnácia akcií.

 
 
 
 

5. Zlato, dlhopisy

Tieto 2 aktíva boli považované ako skvelý doplnok hedgingu. Aktuálne to už až tak neplatí, keďže zlato odpísalo za posledný rok približne 6,5 percenta svojej hodnoty a dlhopisy okolo 15 percent. Tieto nástroje boli bežne považované za bezpečný prístav v akomkoľvek nestabilnom období, ale situácia sa aktuálne výrazne zmenila. Preto odporúčam na hedging skôr iné nástroje ako zlato a dlhopisy.

Iba pre doplnenie, v uvedených dlhopisoch s tickerom JNK sú aj dlhopisy týchto firiem:

Ako to vyzerá u mňa

Pri mojom individuálne vedenom portfóliu využívam hedging cez 2. a 4. spôsob. Teda v portfóliu mám prevažne doláre (kde mi posilnenie portfólia dostáva do plusu celkovú eurovú investíciu) a tiež defenzívne akcie, ktorým aktuálna situácia na trhu praje. S týmto nastavením sa mi podarilo za posledný rok dosiahnuť výkonnosť portfólia +5,3 % oproti prepadu indexu približne o 11 %.

Spôsob, ktorý na hedging využijete, je na vás a určite vám odporúčam niektorú z týchto foriem využiť. Takú, ktorá vám najviac vyhovuje. Kľudne vám s nejakou z nich môžem pomôcť.